Tips
Gazon aanleggen najaar (1).jpg
4 jan. 2024

Gazon aanleggen in het najaar

Hoewel het misschien een beetje ongebruikelijk lijkt, kun je een gazon zeker ook in het najaar aanleggen. Eigenlijk is het een hele geschikte periode om een gazon aan te leggen, want de zon is veel minder heftig dan midden in de zomer en de bodem is nog warm. Daarnaast regent het wat vaker wat voorkomt dat dat de zaden uitdrogen, waardoor een kieming vaker slaagt. Hier zijn enkele stappen en tips voor een succesvolle aanleg van een gazon in het najaar.

Een goede start

Een mooi gazon begint met een goede start. Je geeft een gazon een goede start door de bodem goed voor te breiden. Je verwijdert onkruid, stenen en ander puin van het oppervlak. Vervolgens is het belangrijk om de grond los te maken met een hark of een tuinfrees. Dit verbetert de beluchting en drainage. Je kunt over de gehele oppervlakte een laagje Pokon Bio Gazongrond aanbrengen. Deze grond bevat alle voedingstoffen voor een goede start.  

Graszoden of graszaden?

Bij het aanleggen van een gazon in het najaar kun je kiezen tussen graszoden of -zaad. Graszoden bieden direct een groen gazon, terwijl het zaaien van graszaad wat meer tijd vergt maar vaak wel een sterker gazon geeft. Kies op basis van je voorkeur en budget. Pokon Graszaad Inzaai is een geschikte keus voor een sterk en gezond gazon.

Aanleggen van graszoden

Bij het leggen van graszoden is het cruciaal om ze strak tegen elkaar aan te leggen, zonder overlappingen. Druk de zoden stevig aan om ervoor te zorgen dat ze goed contact maken met de bodem.

Zaaien van graszaden

Als je voor graszaad kiest, zaai dit gelijkmatig over de voorbereide grond. Gebruik een hark om het zaad lichtjes in de grond te harken. Houd de grond vochtig, om de kieming succesvol te laten zijn. 

Een gezonde groei

Geef je nieuwe gazon in het najaar nog één keer voeding. Je kunt je gazon bemesten met Pokon Gazon Revolutie of Pokon Gazonmest met Kalk. Zo geef je jouw gazon alle voedingstoffen om goed de winter door te komen. Tips voor jouw nieuwe gazon:

  • Loop zo min mogelijk op je gazon;
  • Haal bladeren direct van je gazon. Probeer je nieuwe grasmat niet te beschadigen met bijvoorbeeld een hark maar gebruik bij voorkeur een bladblazer.
  • Het komt vaak voor dat net na aanleg van een gazon er kleine paddenstoelen in het gazon ontstaan. Dit is normaal en ontstaat door de combinatie van vochtigheid en organische meststof.

Is jouw gazon in het voorjaar nog niet helemaal mooi dicht en groen? Zaai je gazon dan door met Pokon Graszaad Herstel of gebruik als voorjaarsmest Pokon Gazon Revolutie.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon