Tips
10 jan. 2024

De 6 vragen die je jezelf moet stellen als je een grasmaaier uitzoekt

Op een rustige ochtend in het weekend maai je met frisse energie het gras, genietend van de ochtendzon en het rustgevende geluid van de grasmaaier. Voordat het zover is, moet je eerst de perfecte grasmaaier kiezen. Van krachtige elektrische maaiers tot slimme robotmaaiers, het aanbod is overweldigend. Door jezelf de juiste vragen te stellen, vind je snel de ideale grasmaaier voor jouw klus. Het juiste gereedschap is het halve werk, ook als het om jouw gazon gaat.

 1. Hoe groot is mijn gazon?
 2. Wat is de stijl van mijn gazon?
 3. Wil ik dat de grasmaaier op brandstof of elektriciteit werkt?
 4. Hoe gemakkelijk is de grasmaaier in het gebruik?
 5. Hoeveel onderhoud heeft mijn grasmaaier nodig?
 6. Wat mag de grasmaaier kosten?
 7. Soorten grasmaaiers
 8. Mulchen

Hoe groot is mijn gazon?

Voor kleine gazons is een handgrasmaaier of elektrische maaier geschikt. Elektrische modellen, zoals snoerloze accumaaiers, zijn handig voor middelgrote gazons. Ben jij één van die tuinhelden die zich gelukkig mag prijzen met een uitgestrekte grasvlakte? Dan is een zitmaaier of robotmaaier perfect! 

Kan jij niet wachten om met je grasmaaier aan de slag te gaan? Lees dan gelijk onze tips voor het maaien van je gazon.

Wat is de stijl van mijn gazon?

Welke maaistijl past bij jouw gazon? Ga jij voor strak of wil je liever een wat wildere look? Voor een kort gazon is een cilindermaaier de beste keuze. Dit is de meest voorkomende soort grasmaaier. Hij staat ook bekend als een kooimaaier, vanwege de constructie die zich rondom de ronddraaiende messen bevindt.


(cilindermaaier)

Als jouw gazon niet helemaal vlak is en je flink wat hobbels hebt, zijn zwevende grasmaaiers ideaal. Het belangrijkste verschil ligt in het gebruik van een luchtkussen in plaats van traditionele wielen om de maaier boven de grond te houden. Dit maakt de zweefmaaier uiterst wendbaar. Deze zijn ook geschikt voor een gazon met lange grassprieten. 

(Zwevende grasmaaier)

Heb jij recent je gazon ingezaaid en ziet de grasmat er nog niet zo netjes uit? Wacht dan tot het gras zo’n 8 tot 10 cm lang is voordat je het maait. De nieuwe sprieten zijn nog aan het wortelen en door eerder te maaien kunnen er kale plekken ontstaan. Heb je kale plekken na het inzaaien? Na een aantal weken wachten, kan je met Pokon Graszaad Inzaai je gazon herstellen. Deze oplossing is ook ideaal voor na het verticuteren. Is je hele grasmat aan vervanging toe? Lees dan hier hoe je graszoden aanlegt.

Wil ik dat de grasmaaier op brandstof of elektriciteit werkt?

Benzinemaaiers zijn krachtig en ideaal voor ruigere gazons, maar ze zijn of de meest luidruchtige optie. Elektrische grasmaaiers zijn milieuvriendelijker, maar vereisen een nabijgelegen stopcontact. Hierbij is het belangrijk om op te letten dat je het snoer niet over het hoofd ziet. Voor je het weet, ben je op zoek naar een nieuwe grasmaaier.

(bezinemaaier)

Draadloze accumaaiers vind je vaak als robotmaaiers, maar er zijn ook veel traditioneel ogende grasmaaiers met een accu. Als je vergeet deze op te laden, moet je even wachten voordat je aan het werk kunt in de tuin. In zo’n geval kan juist een elektrische of traditionele handmaaier uitkomst bieden. 
 

(accugrasmaaier)

Robotmaaiers hebben soms de neiging te verdwalen en maaien niet altijd in rechte lijnen, terwijl je met een accumaaier die controle wel hebt. Robotmaaiers hebben als groot voordeel dat ze zelfstandig aan het werk gaan. Je stelt gewoon het schema in en de robotmaaier doet de rest. Ook als je niet thuis bent, pakt een robotmaaier je gazon aan. Ze weten zelfs hoe ze obstakels moeten ontwijken, zoals bomen of tuinmeubels, dus je hoeft je geen zorgen te maken over schade aan je tuin(meubelen). Heb je bewoners in je tuin, kijk dan uit met het aanzetten van de robotgrasmaaier. Deze slimme apparaten hebben moeite met het herkennen van dieren, zoals egels of konijnen.

Wil je toch liever zelf aan de slag? Accumaaiers zijn een handzame doordat ze aanzienlijk lichter zijn dan benzine- of elektrische grasmaaiers. Een van de grootste voordelen van accumaaiers is hun gebruiksgemak. Je hoeft geen rekening te houden met verlengsnoeren of brandstof. Met een simpele druk op de knop zijn ze klaar voor gebruik. Bovendien zijn ze lichter en stiller dan benzinegrasmaaiers. Accumaaiers bieden ook meer flexibiliteit. Je hebt de vrijheid om je over je gazon te bewegen zonder je zorgen te maken over de lengte van de snoer of het vinden van een stopcontact. Moderne accumaaiers hebben bovendien krachtige batterijen die lang meegaan, waardoor ze perfect zijn voor zowel kleine als middelgrote gazons.

Als je juist geen gebruik wilt maken van benzine of elektriciteit, is de vertrouwde handmaaier de beste keuze

Hoe gemakkelijk is de grasmaaier in het gebruik?

Kijk voor de aankoop naar extra snufjes die het maaien leuker maken. Denk hierbij aan zaken als:

 • Verstelbare maaihoogtes;
 • Mulching-functies;
 • Grasopvang;
 • Gemakkelijke startmechanisme;
 • Comfortabele handgrepen.

Uiteraard kies je jouw grasmaaier uit op basis van de eerder genoemde vragen, maar extraatjes maken het leven leuker en het maaien gemakkelijker. Als je eenmaal besloten hebt welke categorie grasmaaier je wilt aanschaffen, kan deze overweging je helpen om het model grasmaaier te kiezen waar je met plezier je gazon kort mee houdt.

Hoeveel onderhoud heeft mijn grasmaaier nodig?

Overweeg ook de mate van onderhoud die je grasmaaier vereist en hoe duurzaam het apparaat is. Benzinegrasmaaiers vereisen meer onderhoud dan elektrische of accumaaiers. Dit heeft te maken met de motorolie, bougies en luchtfilter vervanging. Verdiep je voor de inkoop in de materialen, mogelijkheid tot het vinden van vervangende onderdelen, lees reviews en zoek eventueel specialistisch advies. Zo kan je lang vooruit met je nieuwe grasmaaier.

Wat mag de grasmaaier kosten?

Tot slot, stel je vast hoeveel je uit wil geven aan jouw aankoop. Grasmaaiers vragen vaak om een flinke investering, die zichzelf terugverdient in het gebruiksgemak. Kies je bijvoorbeeld voor een robotgrasmaaier die zelf op pad gaat of zoek je een grote zitmaaier om je gazon voorzichtig te kortwieken. Als je onderhouds-, gebruiks- en vervangingskosten in overweging neemt, kan een goedkoop model grasmaaier op de lange termijn toch duur uitvallen.

Welke soorten grasmaaiers bestaan er?

Er zijn verschillende soorten grasmaaiers, die elk geschikt zijn voor bepaalde gazontypes en -afmetingen. Wij zetten ze graag nog even voor je op een rij:

Aandrijvingsmechanisme

 1. Handmaaiers
  Deze vereisen geen brandstof of elektriciteit, omdat je deze, zoals de naam al zegt, handmatig voortduwt. Ze zijn ideaal voor kleine gazons en bieden een milieuvriendelijke en stille maaiervaring.
 2. Benzinemaaiers
  Werken op benzine en zijn krachtig, geschikt voor grotere gazons en ruiger terrein vanwege hun kracht en mobiliteit. Ze kunnen lawaaierig zijn, maar bieden grote maai-efficiëntie.
 3. Elektrische grasmaaiers
  Verkrijgbaar in snoerloze (accugrasmaaier) en snoergebonden modellen. Snoerloze, elektrische grasmaaiers bieden mobiliteit zonder het gedoe van een snoer, terwijl snoergebonden modellen een constante stroom vereisen maar geen beperking hebben qua looptijd.

Soorten maaiers

 1. Robotmaaiers
  Deze maaiers kunnen zelfstandig het gazon maaien. Ze opereren op accu's en worden vaak geprogrammeerd om automatisch het gazon te onderhouden.
 2. Zweefmaaiers
  Zweven op een luchtkussen en zijn gemakkelijk manoeuvreerbaar, vooral op vlakke terreinen. Ze zijn ideaal door hun wendbaarheid.
 3. Cirkelmaaiers
  Gebruiken een cirkelvormig mes onder de maaier en zijn handig voor het maaien van hoger en wilder gras.
 4. Zitmaaiers
  Dit zijn grasmaaiers waarop je kunt zitten, terwijl je het gazon maait. Dit maakt ze de perfecte keuze voor grote gazons.
 5. Kooimaaiers/cilindermaaiers
  Een kooimaaier knipt het gras af met twee draaiende messen die nauwkeurig langs elkaar bewegen. Hierdoor krijg je een strak en kort resultaat.

Elk type grasmaaier heeft zijn eigen voor- en nadelen, en de keuze hangt af van factoren zoals de grootte van je gazon, het terrein, persoonlijke voorkeuren en het gewenste gemak.

(cirkelmaaier)

Wil ik mulchen?

Mulchen na het maaien biedt diverse voordelen voor een gezond gazon. Hierbij strooi je het gemaaide gras over je gazon. Het versnipperde gras dat op het gazon achterblijft, fungeert namelijk als natuurlijke meststof. Hierdoor komen er essentiële voedingsstoffen in de bodem terecht, zoals stikstof, fosfor en kalium. Dit bevordert de groei en gezondheid van het gras en helpt om jouw grasmat gezond te houden. 

Mulchen helpt ook bij het behoud van vocht in de bodem, waardoor het gras minder snel uitdroogt, waardoor een groener, dichter en gezonder gazon ontstaat.

Het perfecte gazon begint bij een passende grasmaaier. Door jezelf bovenstaande vragen te stellen, vind je snel jouw ideale grasmaaier. Een goed doordachte keuze resulteert in een gazon dat niet alleen goed onderhouden is, maar ook bijdraagt aan jouw plezier bij het tuinieren.

Heb jij veel last van mos in je gazon? Verticuteer dan je gazon in het voorjaar en/of in het najaar. Hiermee verwijder je mos en onkruid, zodat het gras niet verstikt.

Lees ook: 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon