Tips
Schaduw gazon.jpg
15 nov. 2023

Een gazon in de schaduw aanleggen

Het aanleggen van een gazon dat in de schaduw ligt, vereist een iets andere aanpak. Over het algemeen zorgt de schaduw ervoor dat het gras minder goed wortelt dan gras dat in de zon groeit. Door je schaduw gazon in te zaaien met graszaad dat speciaal is ontworpen voor schaduwrijke omstandigheden, kun je snel een mooi, groen en vol grasveld krijgen.

Aan de slag 

Pokon Graszaad Schaduw is speciaal samengesteld voor gazons met weinig zonlicht. Dit graszaad bevat een mix van Roodzwenkgrassen, Veldbeemgras en Descampia, die zijn geselecteerd omdat ze goed groeien bij weinig zonlicht.

Naast dat een groen en vol gazon er mooier uit ziet, heeft het ook als voordeel dat je de groei van mos voorkomt. Hoe komt dat precies? Een schaduwrijk grasveld is vaak wat minder dicht. Een dicht grasveld ziet er niet alleen mooier uit, maar biedt ook minder ruimte voor mos. Daarnaast is een grasveld in de schaduw vaak vatbaarder voor mos, omdat mos groeit op plekken met weinig zonlicht en vocht.

Zo doe je dat 

Bij het aanleggen van een schaduwrijk gazon is het belangrijk dat de grond niet te koud is. Een temperatuur van 15 tot 25 graden is ideaal. Voor een goede start is het het beste om te zaaien in vochtige grond bij windstil weer. Als het al een tijdje droog is geweest, is het raadzaam de grond voor het inzaaien licht te besproeien.

Inzaaien

  1. Spit de grond goed om tot ongeveer 30 centimeter diep.
  2. Verwijder aanwezig onkruid, inclusief de wortels.
  3. Egaliseer de grond, laat het inzakken, hark het vlak en maak kluiten fijn.
  4. Begin met zaaien aan de buitenranden van het grasveld.
  5. Zaai eenmaal over de lengte en eenmaal over de breedte. Zorg ervoor dat je het graszaad gelijkmatig en niet te dicht op elkaar verspreidt, omdat te dicht zaaien de ontwikkeling kan belemmeren.
  6. Hark het graszaad licht in om ervoor te zorgen dat de zaadjes 0,5 tot 1 centimeter diep in de grond komen te liggen.

Houd de grond gedurende de eerste twee tot vier weken vochtig door gelijkmatig en voorzichtig te sproeien. Voorkom dat de bovenlaag uitdroogt, omdat dit kan leiden tot mislukte kieming of het afsterven van kleine grasplantjes.

In ongeveer drie tot vier weken zullen de zaden ontkiemen. De exacte duur hangt af van verschillende factoren, zoals lucht- en bodemtemperatuur en vochtigheid.

Maai het gras pas wanneer het ongeveer 8 tot 10 centimeter lang is, met een hoog afgestelde maaimachine.

Zie je in de eerste weken kleine paddenstoelen in je gazon ontstaan? Geen paniek, dit is normaal en deze verdwijnen vaak vanzelf weer. Paddenstoelen zijn schimmels en gedijen goed bij vochtigheid en een organische meststof, vandaar dat je deze aan kan treffen in je net nieuwe gazon. 

Genieten maar! 

Het inzaaien van een schaduwrijk gazon met Pokon Graszaad Schaduw kun je het beste doen tussen maart en september. Als je in het voorjaar begint, kun je in de zomer genieten van een mooi, groen grasveld.

Als je merkt dat het grasveld dunner wordt of dat er kale plekken ontstaan, zaai dan het grasveld opnieuw in. Dit betekent dat je graszaad aanbrengt in een bestaand grasveld. Door het grasveld opnieuw in te zaaien, verbeter je niet alleen de uitstraling, maar verhoog je ook de weerstand tegen bijvoorbeeld mos, onkruid en ziekten.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon