Tips
Bodem verbeteren Moestuin Hanke Arkenbout (2).jpg
17 feb. 2025

Bodem verbeteren in de moestuin

Het is weer tijd om de moestuin wat extra liefde te geven! Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor een succesvolle oogst, is het verbeteren van de bodem. Waarom is dit zo belangrijk? Hoe doe je dit zonder al te veel werk? En welke soorten compost kun je het beste gebruiken? In deze blog neem ik je stap voor stap mee in mijn jaarlijkse routine.

Wanneer verbeter je de bodem?

De beste tijd om de bodem te verbeteren is in de rustmaanden, tussen november en april. Dit is de periode waarin de meeste planten minder energie uit de grond halen, waardoor je de bodem optimaal kunt verrijken zonder dat je gewassen er last van hebben. Wanneer het voorjaar aanbreekt en de nieuwe planten worden gezaaid of uitgeplant, staat de bodem al vol voedingsstoffen klaar om ze een gezonde start te geven.

Zelf verbeter ik de bodem één keer per jaar en verder laat ik de natuur zoveel mogelijk zijn werk doen. Dit scheelt tijd, werk en verstoring van het bodemleven. De bodem blijft in balans en je hoeft je minder zorgen te maken over voedingstekorten tijdens het groeiseizoen.

Waarom is het verbeteren van de bodem zo belangrijk?

Een gezonde bodem is de basis van een succesvolle moestuin. Zonder voedingsrijke grond zullen je planten niet optimaal groeien en zul je minder oogsten. Bovendien betekent een gezonde bodem een gezonde oogst – en dat is uiteindelijk wat je wilt eten!

Daarnaast heeft een goed onderhouden bodem nog meer voordelen:

  • Minder werk: Het bodemleven breekt organisch materiaal af en zorgt voor een goede structuur, waardoor jij minder hoeft te spitten.
  • Betere waterhuishouding: Een luchtige bodem met compost zorgt ervoor dat water beter wegloopt en vermindert wateroverlast.
  • Minder plagen en ziektes: Een evenwichtige bodem met actief bodemleven helpt schadelijke organismen in toom te houden.

Hoe werkt compost in de bodem?

Compost is pure voeding voor je planten, maar de magie gebeurt onder de grond. Daar werken talloze organismen zoals schimmels, bacteriën, wormen en andere kleine beestjes aan het afbreken van organisch materiaal. Dit proces maakt de voedingsstoffen beschikbaar voor je planten en helpt de bodemstructuur te verbeteren. Wormen en andere bodemorganismen graven gangen, wat de bodem luchtiger maakt en zorgt voor een betere waterdoorlatendheid.

Kort gezegd:

  • Ze ruimen de bodem op – minder werk voor jou!
  • Ze voeden de bodem – gezondere planten.
  • Ze beluchten de bodem – jij hoeft niet te spitten.
  • Ze helpen bij het voorkomen van plagen en ziektes – een natuurlijk evenwicht houdt ongewenste gasten in toom.

Lees ook: Composteren: maak je eigen bodemverbeteraar

Hoeveel compost heb je nodig?

Dit hangt af van de grootte van je tuin. Mijn moestuin is ongeveer 35 m² en hiervoor gebruik ik 12 zakken van 40 liter compost. Een handige richtlijn:

  • 1 zak van 40 liter compost is voldoende voor 3 m² moestuin of 4 m² siertuin.
  • Fruitbomen en fruitplanten reken ik bij de siertuin.

Hoe pas je compost toe?

Het aanbrengen van compost is eenvoudig:

  1. Strooi de compost over de kale bodem. Je hoeft het niet in te werken, dat doet het bodemleven voor je.
  2. Strooi het ook rond vaste planten en in de siertuin. Dit geeft een boost aan alle planten in je tuin.
  3. Niet mengen! Door te mengen verstoor je het bodemleven onnodig.

Start je net met een moestuin?

Als je net begint, is het belangrijk om de bodem een extra boost te geven. Vaak is de grond in tuinen zanderig en bevat deze bijna geen voedingsstoffen. In dat geval is het goed om de eerste keer compost te mengen met tuinaarde. Een handige verhouding is 1/3 compost en 2/3 tuinaarde, vermengd in de bovenste 30 cm van de bodem. Hierna kun je elk jaar op de hierboven beschreven manier compost toevoegen zonder te spitten of het bodemleven te verstoren.

Bedek de bodem het hele jaar door

Om de bodem gezond te houden, probeer ik de bodem zoveel mogelijk bedekt te houden gedurende het jaar. Dit doe ik met compost of met houtsnippers. Dit helpt tegen onkruid in de moestuin, vermindert verdamping van water en beschermt het bodemleven. Lees ook: Bodembedekkers in de moestuin.

Het bodemleven is een onzichtbare, maar essentiële kracht in je tuin. Door goed voor je bodem te zorgen, zorg je niet alleen voor een rijke oogst, maar ook voor een duurzamere en productievere moestuin.

Geschreven door Floor Korte van Floors Moestuin | Fotografie: Hanke Arkenbout 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin