Kamerplanten oppotten/verpotten

Je hebt een nieuwe kamerplant gekocht, nu moeten hij nog in een nieuwe pot komen te staan. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je jouw kamerplant in een (nieuwe) pot zet. Hier lees je alles over het oppotten en verpotten van kamerplanten.

Waarom je een kamerplant moet oppotten?

Misschien ben je gewend om je nieuwe plant direct met plastic kuipje en al in een pot te zetten. Lekker eenvoudig en direct klaar. Maar wist je dat je nieuwe kamerplant dan niet goed kan groeien? Je kamerplant heeft ruimte nodig om te groeien zodat de wortels niet verstikt worden.

Hoe moet je kamerplanten oppotten?

Om een kamerplant te verpotten heb je het volgende nodig:

  1. Verwijder de plant voorzichtig uit het plastic kuipje. Groeien de wortels onder het kuipje door? Dan kan het helpen om met een schaar het kuipje iets los te knippen. Probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
  2. Leg een laag hydrokorrels van zo'n 2 tot 5 cm onderin de pot. Zo hebben de wortels nog meer houvast en de hydrokorrels voorkomen dat jouw plant te lang met zijn wortels in het water komen te staan.
  3. Plaats een laagje potgrond over de hydrokorrels.
  4. Zet de plant in de nieuwe pot.
  5. Vul de pot aan met potgrond.
  6. Druk de potgrond aan, maar niet te hard. De plant moet wel ruimte houden om te groeien.
  7. Geef de plant water.

Wanneer moet je jouw kamerplant verpotten?

Het is vervolgens belangrijk om jouw kamerplant af en toe te verpotten, zodat hij sterk en gezond blijft. In de potgrond die je hebt gebruikt bij het oppotten van je plant, zit vaak voeding voor een aantal maanden. Hierna kun je Kamerplanten Voeding gebruiken als supplement, maar uiteindelijk heeft de kamerplant weer nieuwe potgrond nodig. Jouw plant maakt namelijk gretig gebruik van de voeding die hij krijgt. Ook andere stoffen in de potgrond worden door de plant opgenomen. Na een tijdje is de grond compleet verbruikt en doe je er goed aan om de plant te voorzien van verse potgrond.

De frequentie waarmee je een kamerplant moet verpotten, hangt af van de soort plant en de grootte van de plant. Sommige planten, zoals cactussen en vetplanten, hoeven maar om de paar jaar verpot te worden. Andere planten, zoals tropische planten, moeten jaarlijks verpot worden.

Je kunt ook controleren of de plant verpot moet worden door de plant iets uit de pot te halen. Zie je voornamelijk wortels? Dan is het tijd om je plant een nieuwe pot te geven. Doet je plant het al een tijdje niet zo goed en staat hij wel op de juiste plek en geen last van beestjes? Dan kan het ook helpen om de potgrond te verversen.

Hoe moet je kamerplanten oppotten?

In principe werk verpotten hetzelfde als oppotten, maar wij hanteren de volgende richtlijnen:

  • Verpot kamerplanten één keer per jaar / twee jaar, het liefst in het vroege voorjaar, zodat jouw kamerplant weer goed kan herstellen bij eventuele beschadiging van de wortels.
  • Verpot bloeiende planten pas na de bloei.
  • Verwijder altijd (zo veel mogelijk) de oude potgrond. Pas op dat je de wortels niet beschadigd.

Dit heb je nodig:

74e79596-f8a6-4282-9eda-c973afc527fb,7a504ece-7bba-439b-b020-b0e16522c643,16c8b468-77f7-4bea-8640-0766a69345ca,d7c5d5ba-ccbb-43d8-8a4c-70b86f409a28