Kamerplanten oppotten/verpotten

Hiephoi! Je hebt een nieuwe kamerplanten. Nu moeten ze nog in de mooie pot die je ervoor hebt uitgekozen. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je jouw kamerplant in een (nieuwe) pot zet. Hier lees je alles over het oppotten en verpotten van kamerplanten.

Waarom je een kamerplant moet oppotten

Misschien ben je gewend om je nieuwe plant direct met plastic kuipje en al in een pot te zetten. Lekker eenvoudig en direct klaar. Maar wist je dat je nieuwe kamerplant dan niet goed kan groeien? Om je kamerplant een goede start te geven in zijn nieuwe huis, voorzie je hem van verse potgrond. Vul de pot met kamerplanten potgrond en plant de kluit hierin. Zo heeft de plant meer ruimte om zijn wortels te laten ontwikkelen, waardoor de plant sterker wordt. Vergeet ook zeker niet om hydrokorrels onderin de pot te strooien. Wortels hebben zo nog meer houvast en Pokon Hydrokorrels werken als waterbuffer. Zorg er wel voor dat er een aantal gaten in de bodem van de pot zitten, zodat overtollig water kan worden afgevoerd.

Hoe moet je kamerplanten oppotten?

Omvang van de pot

Kies voor een iets grotere pot dan de omvang van de kluit van de plant. Houd hierbij 20 procent extra omvang aan. Zo krijgt jouw kamerplant direct vanaf het begin ruimte om te groeien.

Inhoud van de pot

Onderin de plantenpot leg je een laagje Pokon Hydrokorrels voor een betere drainage. Wanneer je dit hebt gedaan kun je de pot gedeeltelijk gaan vullen met de juiste potgrond. Houd genoeg ruimte over om nu de plant in de pot te plaatsen. Hierna vul je de de rest van de pot aan met de potgrond. Let erop dat je de pot niet helemaal tot aan de rand vult, zodat er bij het water geven geen water over de rand gaat.

Laatste stappen

Druk de grond nu goed aan, maar niet te hard. De plant moet wel ruimte houden om te groeien. Geef direct veel water. Later verander je de hoeveelheid naar de behoefte van de plant. Je kunt nu eventueel nog wat hydrokorrels op de potgrond leggen, zodat de grond niet snel uitdroogt. Ten slotte sluit je de aangebroken zak potgrond en bewaar je deze goed.

Download stappenplan oppotten

Kamerplanten verpotten

Het is vervolgens belangrijk om jouw kamerplant af en toe te verpotten, zodat hij sterk en gezond blijft. In de potgrond die je hebt gebruikt bij het oppotten van je plant, zit vaak voeding voor een aantal maanden. Hierna kun je Kamerplanten Voeding gebruiken als supplement, maar uiteindelijk heeft de kamerplant weer nieuwe potgrond nodig. Jouw plant maakt namelijk gretig gebruik van de voeding die hij krijgt. Ook andere stoffen in de potgrond worden door de plant opgenomen. Na een tijdje is de grond compleet verbruikt en doe je er goed aan om de plant te voorzien van verse potgrond. Daarnaast kan het zijn dat jouw plant simpelweg te groot is geworden voor zijn huidige pot. Wil je de kamerplant meer ruimte geven om te groeien, is het ook van belang dat je deze verpot en naar een grotere pot verplaatst.

In principe werk verpotten hetzelfde als oppotten, maar wij hanteren de volgende richtlijnen:

  1. Verpot kamerplanten één keer per jaar / twee jaar, het liefst in het vroege voorjaar, zodat jouw kamerplant weer goed kan herstellen bij eventuele beschadiging van de wortels.
  2. Verpot bloeiende planten pas na de bloei.
  3. Verwijder altijd (zo veel mogelijk) de oude potgrond.