Tips
shutterstock_1750853150.jpg
3 nov. 2023

Zo plant je een boom

Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net je groene vingers begint te ontdekken, één ding is zeker: bomen zijn een fantastische toevoeging aan jouw tuin. Ze bieden schaduw op zonnige dagen, een speelplek voor vogels en eekhoorns en echt grote exemplaren zijn perfect om aan te schommelen. In dit artikel gaan we dieper in op de onmisbare rol van bomen in je tuin en hoe je jouw nieuwe boom goed laat aarden in jouw tuin.

 1. Kies de juiste boom
 2. Plan vooruit
 3. Bepaal de beste planttijd
 4. Graaf een geschikte plantkuil
 5. Voorbereiding van de grond
 6. Plaats de boom in de kuil
 7. Water geven
 8. Mulch aanbrengen
 9. Onderhoud en verzorging

1. Kies de juiste boom

Het begint allemaal met de juiste boomkeuze:

 • Kies de plek in je tuin waar je een boom komt te staan;
 • Check welke grondsoort je in jouw tuin hebt. Er zijn speciale bodemtests te koop die de zuurtegraad van je grond meten. Zo weet jij precies welke bomen zich prettig voelen in jouw tuin;
 • Ga na hoeveel zon er op de desbetreffende plek is. Is er zes tot acht uur zon per dag of is het juist een schaduwrijke plek?

Check of jouw favoriete boomsoort past op de plek die jij in gedachten hebt. Ga bij twijfel langs bij een plaatselijke kwekerij of boomkweker voor advies over welke boomsoorten in jouw tuin tot zijn recht komen. 

2. Plan vooruit

Vergeet daarnaast niet om na te gaan hoe groot jouw favoriete nieuwe aanwinst wordt. Voordat je het weet heb je over een paar jaar een boom van 20 meter in de tuin staan. Daarnaast ontwikkelen veel bomen een uitgebreid wortelstelsel. Zorg dan ook dat er voldoende ruimte is om te groeien zonder andere planten te verdringen.

3. Bepaal de beste planttijd

Het plantseizoen voor bomen is erg afhankelijk van het soort boom dat je plant. Over het algemeen zijn de herfst en het vroege voorjaar de beste tijden om bomen te planten. Dit zijn de seizoenen waarin de grond vochtig is en de temperaturen gematigd zijn. Om de overlevingskans van je nieuwe boom te vergroten, is het belangrijk om het juiste moment te kiezen om hem in de grond te planten. Wanneer plant je welke boom? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Bladverliezende bomen 

Onder deze soort boven vallen onder andere beuken, eiken en esdoorn. Het perfecte moment om deze bomen te planten, ligt in het late najaar (oktober-november) of vroeg in het voorjaar (maart-april). Dit zijn de tijden waarop deze bomen in rust zijn en de grond niet bevroren is. Dit geeft de bomen de ideale gelegenheid om stevige wortels te ontwikkelen voordat het groeiseizoen aanbreekt, wat ervoor zorgt dat ze goed gedijen.

Groenblijvende bomen

Groenblijvende bomen, zoals de taxus en conifeer, zijn altijd welkom in de tuin. Zelfs wanneer de sneeuwvlokken neerdwarrelen, geniet jij van een groene tuin. Het goede nieuws is dat je ze het hele jaar door kunt planten. Het najaar, vooral in de maanden september en oktober, is een perfecte tijd om ze een nieuw thuis te geven. Tegen die tijd is de grond nog warm van de zomerzon en hebben de bomen genoeg tijd om stevige wortels te ontwikkelen voordat de winter aanbreekt. Zo zijn ze in topvorm voor een gezonde groeispurt in de warmere maanden die volgen.

Fruitbomen (appel- en perenbomen)

Het voorjaar (maart-april) is het beste moment om fruitbomen te planten. Dan hebben ze genoeg tijd om wortels te ontwikkelen. In de zomer kunnen ze dan goed bij het grondwater. Een beter wortelstelsel, betekent ook dat ze hun bladeren beter kunnen koelen. Dat is tijdens de zomer een groot voordeel. Op deze manier kunnen de appels, peren en pruimen heerlijk profiteren van de zon tijdens de zomerperiode. Het klinkt logisch om juist in de zomer te planten, maar dit kan jonge bomen veel hittestress geven. Bomen ademen en verdampen water door kleine openingen in hun bladeren, dit helpt hen koel te blijven. Maar als het te heet is en er niet genoeg water beschikbaar is, kunnen bomen oververhit raken. Dan worden de bladeren bruin, laten ze hun blad vallen en produceren ze minder fruit. 

De voorjaarsbloeiers

Om prachtige voorjaarsbloeiers zoals sierkersen en magnolia's in je tuin te laten floreren, is het ideale plantmoment in het najaar, bijvoorbeeld in september of oktober. Op deze manier geef je deze fleurige bomen voldoende tijd om sterke wortels te ontwikkelen voordat ze in het voorjaar hun bloemenpracht onthullen. Zo leg je de basis voor een tuin vol kleur en leven.

4. Graaf een geschikte plantkuil

Graaf een kuil die twee tot drie keer breder is dan de diameter van de kluit of de wortels van de boom die je plant. Zorg ervoor dat de kuil diep genoeg is om de wortels volledig te bedekken zonder dat de stam onder de grond zit.

5. Voorbereiding van de grond

Meng de grond die je uit de kuil hebt gehaald met Pokon Bio Aanplantgrond Tuinplanten, Bomen & Hagen om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Dit geeft de jonge boom een goede start. Het wortelen op een nieuwe plek vraagt namelijk veel energie van jouw boom. Het is ook belangrijk om te controleren of de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Dit houdt in dat (regen)water goed wegloopt, zodat je boom geen natte wortels heeft. Wateroverlast in je tuin voorkomen? Lees hier meer.

6. Plaats de boom in de kuil

Verwijder de boom voorzichtig uit de container of verpakking. Sommige bomen worden zonder verpakking verkocht. Plaats de boom rechtop in het midden van de kuil en vul deze op met de voorbereide grond. Zorg ervoor dat de wortels gelijkmatig verspreid zijn en dat de boom stevig in de kuil staat. Bij grote bomen is het handig dat je wat vrienden of familie op trommelt voor wat extra spierkracht.

Om je boom extra stevigheid te bieden zet je een houten paal in de grond tijdens het planten. Zorg ervoor dat de wortels niet beschadigd raken. Met een speciale band om de stam van de boom en om de paal staat jouw boom er stevig bij. Vergeet niet dat je tijdens de groeiperiodes deze band moet aanpassen, zodat jouw nieuwe aanwinst recht omhoog blijft groeien.

7. Water geven

Geef de boom onmiddellijk na het planten ruim water om luchtbellen in de grond te verwijderen en de wortels te helpen vestigen. Blijf de boom regelmatig water geven tijdens het eerste jaar na het planten, vooral tijdens droge periodes.

8. Mulch aanbrengen

Breng een laag mulch aan rond de basis van de boom om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulch is een soort beschermend dekentje voor de grond in je tuin. Het is meestal gemaakt van dingen zoals houtsnippers, stro, bladeren of schors. Als je mulch op de grond rondom planten legt, helpt het je boom:

 • Het houdt de grond koel in de zomer en warm in de winter, net als een jas voor de aarde;
 • Het houdt onkruid tegen, zodat alle voedingsstoffen direct naar jouw boom gaan;
 • Het houdt vocht vast, zodat de grond niet te snel uitdroogt.

Met Pokon Houtsnippers Cacaobruin geef je jouw pas geplante boom zo’n heerlijk zacht beschermlaagje. Zorg er wel voor dat de mulch de stam van de boom niet bedekt.

9. Onderhoud en verzorging

Controleer in het begin regelmatig of je boom goed groeit en of hij voldoende water krijgt. Bij erg droge periodes kan het nodig zijn om hem regelmatig extra water te geven. 

Zelfs met de beste zorg kan jouw boom last krijgen van ziekten of plagen. Met de Pokon Probleemherkenner zie je snel waar je last van hebt en hoe je het probleem snel weer oplost.


Vergeet ook in de lente en zomer niet om je boom te bemesten, zeker jonge bomen hebben dit hard nodig. Hiermee stimuleer je de groei. Fruitbomen geef je een goede start met Pokon Bio Fruitbomen MestMediterrane bomen, zoals olijfbomen, oleander of citrusbomen maak je het gelukkigst met Pokon Mediterrane Planten Mest. Alle andere bomen zijn gek op Pokon Bio Tuinmest.


 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border