/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Beukenhaag

De groene en rode beukenhaag (Fagus Sylvatica) en haagbeuk (Carpinus Betulus) zijn ideaal als afscheiding van je tuin. Deze twee hagen worden nogal eens door elkaar gehaald. Van zowel de rode als de groene beukenhaag kun je het hele jaar genieten, want ze behouden hun bladeren. De haagbeuk verliest zijn blad in de winter en kan beter tegen een wisselende waterstand, wat vaker voorkomt bij kleigronden. Daarnaast zit er verschil in het blad. Het blad van de beukenhaag is wat ronder en gladder dan het blad van de haagbeuk. 

Kenmerken beukenhaag

Planttype: Boom, Heester
Grondsoort: speciale aanplantgrond
Vochtigheid: normaal
Standplaats: schaduw, halfzon, zon
Gebruik: haagplant
Bloem: groen
Bloemvorm: katjes
Bloeitijd: april, mei
Blad/loof: herfstkleur, bladverliezend
Takken/bast: gekleurd
Wind: windbestendig
Hoogte: 12 meter
Groeiwijze: bolvormig, opgaand
Winterhardheid: zeer goed (-28,8 tot -23,4°C), USDA zone 5

Grond voor beukenhaag

Al bij het aanplanten van je haag kun je het verschil maken met grond. Je voorkomt uitval als je tijdens het aanplanten met een aantal zaken rekening houdt. Om te beginnen mag het niet te warm zijn. De beste periode om aan te planten is dan ook het najaar. Ga je op een zonnige voorjaarsdag aanplanten doe dat dan ’s avonds.

Begin met het graven van een geul. Vóór het graven is het handig om de lengte van je haag aan te duiden met touw van begin tot eind. Op die manier graaf je recht. Graaf ruim 2x zo breed en diep als de wortelkluit. Meng vervolgens aanplantgrond door de afgegraven grond. Houd rekening met een verhouding van 1/3 aanplantgrond en 2/3 afgegraven grond. Plaats de beuken erin, zo’n 5 per meter, gooi de grond terug in de geul en stamp de grond goed aan rond de wortelhals. Geef daarna ruim water en blijf dat, zeker als het weinig regent, de eerste weken regelmatig doen.

Standplaats

De haag kan veel schaduw verdragen, maar ook in de zon staan. Zorg er dan wel voor dat je voldoende water geeft.

Hagen voeding geven

Na een aantal maanden is de voeding in de grond voor de hagen uitgewerkt. Voor een sterke en gezonde haag is het belangrijk om regelmatig te bemesten met een speciale beuken en hagen voeding. Naast de basisvoedingsstoffen, kun je je haag namelijk extra verwennen met een voeding die magnesium en ijzer bevat. Hierdoor zal de groene kleur nog intenser zijn. Je kan het beste ’s avonds voeding geven, dan is de zon niet meer zo fel.

Beukenhaag snoeien

Door te snoeien bevorder je het blad van je haag. Hoe meer je snoeit hoe dikker de haag zal worden. Daarnaast kun je de grootte van de plant in toom houden. Hagen groeien gemiddeld zo’n 40-50 cm per jaar. Zorg bij het snoeien van je planten altijd voor een goede scherpe snoeischaar. Net als bij het aanplanten en voeden kun je het beste snoeien als het niet te zonnig is. Snoei je beukenhaag en haagbeuk altijd voor de langste dag (medio juni) van het jaar.

Water geven

Hagen hebben vooral direct ná het planten veel water nodig. Daarna, afhankelijk van de regenval, eens per week. Let op dat je goed op de bodem water geeft. 
 

Pokon Powerplanten

Pokon app

Download nu de Pokon app en heb altijd onze hulp en groeninspiratie direct bij de hand. Of maak gebruik van onze tools:

  • Watergeefalarm
  • Potgrondcalculator

 

Nieuwsbrief

Wil jij aan de slag met groen in je tuin, op je balkon of in huis? Maar weet je niet hoe je dit precies moet aanpakken? Wanneer heeft jouw kamerplant nu eigenlijk een nieuwe pot nodig? Wanneer is het tijd om voor te zaaien in je moestuin? 
Wij delen graag gratis onze tips en inspiratie via de nieuwsbrief met jou!