Tipshoosbuien
18-09-18

Wateroverlast in je tuin voorkomen

Na de extreme droogte deze zomer, werden we vorige week ineens verrast door enorme hoosbuien. Het gevolg? Kelders stonden blank, water bleef centimeters hoog op balkons en terrassen staan en het water stroomde niet goed weg uit tuinen.

Teveel regenwater kan - net als extreme droogte - schadelijk zijn voor je tuinplanten. We geven je dan ook graag tips om wateroverlast in de tuin te voorkomen.

1. Vervang tegels door groen

Bestaat jouw tuin voor een groot gedeelte uit tegels? Dan is de kans groot dat je afgelopen week extra veel last hebt gehad van de hoosbuien. Hoe meer tegels er in je tuin liggen, hoe moeilijker het regenwater namelijk weg kan stromen.

Door meer groen of een gazon in je tuin aan te leggen, zorg je voor een betere doorstroom van het regenwater. Het water kan namelijk veel beter worden opgenomen in de directe grond dan met een laag tegels er overheen.

De hoeveelheid tuinen met tegels wordt in Nederland een serieus probleem, zeker met het oog op de klimaatverandering en de zwaardere regenbuien die verwacht worden.

Wil je toch tegels in je tuin aanleggen? Zorg dan voor een ruime groef tussen de tegels, zodat het water alsnog goed kan weglopen.

2. Vervang bestrating door grind

In plaats van een tuinpad met tegels, kun je beter een grindpad aanleggen. Grind laat water veel beter door, omdat het uit losse korrels bestaat. Grind is ook nog eens een echte tuintrend voor 2018 en 2019! Je noemt zo’n oplossing ook wel: ‘halfverharding’.

3. Plaats een regenton in je tuin

Laat het regenwater dat door de regenpijp van je dak naar beneden stroomt, niet direct in de tuin lopen, maar vang het regenwater op met een ton. Dit water kun je in het voorjaar en in de zomer weer gebruiken om je tuinplanten water te geven.

4. Leg een vijver aan

Een vijver is niet alleen een leuke toevoeging aan je tuin, het is ook nog eens enorm praktisch! De vijver vangt een groot gedeelte van het regenwater op en voorkomt dat er veel water je tuin in stroomt.

Maak je tuin ‘hoosbui proof!’

Wil je jouw tuin ‘hoosbui proof’ maken? Teken dan nu je droomtuin met de Pokon Tekentool! We adviseren je om minimaal 60 procent van je tuin ‘groen’ te houden en maximaal 40 procent te gebruiken voor bestrating. Check de groen/grijsverhouding door in het menu onder ‘Weergave’ te klikken op ‘Groen/Grijs’. Je ziet zo direct uit hoeveel procent groen en grijs je tuin bestaat. Succes met tekenen!

border-cta

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (0)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.