Nieuws
pruim.png
2 aug. 2022

Verzorging fruitbomen: op deze manier pluk jij daar de vruchten van

Het telen van fruit in je eigen tuin is iets waar je heel lang plezier van gaat hebben. Het is een fantastische hobby. De juiste verzorging van de boom resulteert in een mooie opbrengst! Heerlijk als je een appeltje van jouw eigen boom kunt plukken en daar direct je tanden in mag zetten. Daarnaast is het ook erg leuk om van de vruchten van je fruitbomen, zelfgemaakte jam, taarten of andere lekkernijen te maken. Eén ding is zeker, de vruchten van jouw eigen boom smaken toch altijd nét iets lekkerder dan die uit de supermarkt. Maar hoe zorg je ieder jaar weer voor een goede oogst? Wij zetten een aantal tips voor jou op een rij, waarvan jij uiteindelijk de vruchten plukt. 

Snoeien: meer ruimte voor de zon

Het snoeien van de fruitbomen wordt niet altijd als het leukste klusje gezien. Het kost nou eenmaal tijd, maar de boom heeft een goede knipbeurt wel echt nodig! Om goed te snoeien is het belangrijk om te weten dat er twee categorieën van fruitbomen bestaan, namelijk pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. Beiden type bomen kan je het beste ieder jaar snoeien, maar ze hebben we allebei een andere gebruiksaanwijzing.

Steenvruchtbomen

De steenvruchtbomen zijn bomen met vruchten als pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Deze kan je in de winter beter nog even met rust laten. In deze periode kunnen ze namelijk besmet raken met loodglansschimmel. Sommige steenvruchten zijn hier namelijk érg gevoelig voor. Daarom kan je steenfruit het beste snoeien in het voorjaarszonnetje, vlak na de bloei in april/mei. Of in het nazomerzonnetje, vlak na de pluk in augustus/september.

Pitvruchtbomen

Tussen januari en maart is de ideale periode om te snoeien voor de pitvruchtbomen, zoals appel- en perenbomen, dit valt namelijk in zijn winterslaap. Doe dit altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode. Het is ideaal snoeiweer wanneer het ‘s nachts licht vriest en de temperatuur overdag iets boven nul uitkomt. Zo heeft je boom er weinig last van als je snoeit en is hij klaar om het voorjaarszonnetje straks goed haar werk te laten doen.

Heb jij dit klusje geklaard? Als kers op de taart is het dan verstandig om Pokon Wondafdekmiddel aan te brengen op de “snijwonden” van de takken. Dit middel droogt op als een elastische film die de snoeiwond beschermt tegen ziekten, uitdroging en bevordert de genezing van de wond. 

Bemesten: een vitamineboost

Het produceren van vruchten kost veel energie. Het is dus ook verstandig om de fruitboom regelmatig te voorzien van een goede vitamineboost. Voornamelijk op de momenten dat hij dit het allermeeste nodig heeft: in het voorjaar en in de zomer. Deze momenten zijn cruciaal, want de mest kan net het zetje geven voor een extra goede productie van vruchten. 

Voor het bemesten van de fruitbomen hebben wij de Pokon Bio Fruitbomen Mest samengesteld. Deze biologische meststof maakt de fruitbomen sterker door de weerstand te verhogen. Een gezonde en vitaminerijke toevoer in de sapstroom zorgt voor een betere groei, een sterke en gezonde boom. En gezonde bomen hebben nou eenmaal minder last van ziektes en plagen en belonen jou met betere vruchten.

Vruchtdunning: kwaliteit boven kwantiteit 

Natuurlijk is het een uitdaging om ieder jaar weer een hele boom vol met prachtige vruchten te hebben. Maar zoals bij alles én iedereen is constant presteren uitputtend. De kunst van heerlijke vruchten telen is om de focus te verschuiven van kwantiteit naar kwaliteit. 

Als er te veel vruchten aan de fruitboom hangen, worden deze vaak minder lekker en vallen ze er te vroeg af. Ook zal de groei van de boom afnemen en worden de takken te zwaar. Wanneer een boom uitgeput is, laat hij dit weten door een jaar geen vruchten te geven. Dit wordt ook wel een beurtjaar genoemd. Hiermee zegt de fruitboom tegen jou: “Hé, ik vind het wel even welletjes. Geef mij even de tijd om weer op adem te komen. Als jij goed voor mij zorgt, zorg ik goed voor jou. Dan pas kan ik weer de lekkerste vruchten produceren.” Om een burn-out bij een fruitboom te voorkomen, is het belangrijk vruchtdunning uit te voeren. Simpel gezegd: verwijder de overproductie aan vruchten. Hierbij geldt de regel: ongeveer 1 vrucht per 10 cm. De grootste vruchten met de dikste en vaak wat kortere steel kan je het beste laten hangen. 

Waakzaam: ziektes en insecten

Net als mensen is het ook mogelijk dat een fruitboom ziek wordt. Ziektes die vaak voorkomen bij fruitbomen zijn meeldauw, schurft en vruchtrot. Het is belangrijk om regelmatig de boom en vruchten te controleren, zodat je hier snel en adequaat op kunt handelen. Het is zonde als je te laat bent en jouw fruitboom geen vruchten meer produceert en later afsterft. 

Meeldauw

Deze ziekte wordt ook wel de witziekte genoemd, want het is witte schimmelpluis dat zichtbaar wordt op bladeren en vruchten. Het begint met één enkel stipje, maar breidt 
zich snel uit over de rest van de boom. Het is een eeuwige strijd om meeldauw weg te krijgen. De schimmel dringt door in de plantencellen en steelt de voedingsstoffen van de boom. Je kunt je dus voorstellen dat een langdurige besmetting met meeldauw een boom niet ten goede komt.

Signaleer jij een witte pluisachtige substantie op jouw fruitboom? Behandel hem direct met Pokon Tegen Schimmels

Schurft

Deze schimmel tast de vruchten en bladeren van de fruitboom aan. Op jonge blaadjes vormen zich bruin(grijze), haast fluweelachtige vlekken die uiteindelijk zorgen voor het afsterven van de bladeren. De vruchten krijgen een behoorlijk aantal bruin(zwarte) vlekken, waarin tijdens het verloop van de ziekte diepe barsten ontstaan. De vruchten drogen volledig uit en worden misvormd. De veroorzaker van schurft is niet bang voor de winter en overleeft dit seizoen met gemak. Bij warm en vochtig weer ligt een nieuwe infectie alweer op de loer. Na regenval en bij lang aanhoudende natheid van bladeren breidt de schurft zich gemakkelijk en snel uit. 

Zie jij bruin(zwarte) vlekken ontstaan op het blad en de vruchten van jouw fruitboom? 
Behandel hem direct met Pokon Tegen Schimmels. De behandeling van meeldauw en schurft draagt ook bij aan de afname van de kans op vruchtrot.

Oogsten: Plukken met gevoel 

Niet bij iedere fruitboom is het even makkelijk om te zien of het fruit al klaar is om geplukt te worden. Bij bijna elke fruitsoort geldt dat rijpe vruchten super easy  loslaten van de tak. Als je hard moet trekken of überhaupt kracht moet zetten, dan is het fruit nog niet rijp. Probeer in plaats daarvan de vrucht voorzichtig vast te pakken en een halve slag te draaien. Als de vrucht loslaat is het perfect rijp, zo niet, laat dan nog maar even lekker hangen. 



 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Probleemoplosser
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Probleemoplosser