Inspiratie
shutterstock-611455280
13 jul. 2022

Magnolia: Pretty in Pink

Het is net een scene uit een sprookje als je de magnolia ziet bloeien. Deze prachtige boom bloeit niet lang, maar iedereen die het ziet is onder de indruk van de schitterende bloemenpracht en heerlijke geur. De witroze bloemen zijn een lust voor het oog, maar er bestaan ook witte, paarse, oranje, rode en gele varianten. Lees hier, hoe je hem het beste kan verzorgen.

Grond
Zon- en wind gevoeligheid
Water en voeding
Je magnolia planten
Ziekten en plagen
Kou en vorst
Snoeien
Welke magnolia past bij jou?

Grond

Magnoliabomen, ook wel beverbomen genoemd, zijn niet lastig in het onderhoud, maar vragen wel om speciale grond. Dus als je een nieuwe magnolia plant, is het belangrijk om dit in de juiste grond te doen. Magnolia’s zijn zuurminnende bomen, waardoor ze behoefte hebben aan een zuurdere aanplantgrond. Kies daarom voor Pokon Bio Aanplantgrond Zuurminnende Planten als je jouw nieuwe aanwinst in de grond wilt zetten. Zorg er ook voor dat er zich op de standplaats van je nieuwe boom geen kalk in de aarde bevindt.

Kies daarnaast voor een luchtige grondsoort die goed waterdoorlatend is. Aangezien de wortels van de magnolia vlak aan de oppervlakte liggen, is het belangrijk dat de grond niet uitdroogt.

Doordat de wortels van deze prachtige bloeier vlak aan de oppervlakte liggen dien je voorzichtig te zijn met het verwijderen van onkruid. De wortels kunnen immers snel beschadigen wanneer je deze raakt met een onkruidsteker of schop.

Zon- en wind gevoeligheid

Magnolia’s zijn ware zongenieters. Zij staan dan ook het liefste op een plek waar veel zon komt. Heb je gedeeltelijk schaduw in jouw tuin? Geen probleem. Deze prachtige boom groeit ook prima in de halfschaduw. Plant hem niet in een tuin die op het noordoosten is gericht. Hier krijgt de magnolia onvoldoende zonuren en loop je de kans de bloemenpracht te missen.
Kies daarnaast een locatie die gedeeltelijk beschut is. In de volle wind groeit en bloeit de magnolia minder uitbundig.

Water en voeding

De wortels van de magnolia liggen vrij dicht aan de oppervlakte. Daarom is het noodzakelijk dat je geregeld water geeft om te zorgen dat de magnolia voldoende vocht krijgt. De eerste driekwart jaar mag je zelfs extra water geven. De boom begint dan te wortelen in je tuin, waardoor er nog meer water nodig is om de stam, takken en het wortelstelsel goed te kunnen ontwikkelen.

De prachtige bloemen verschijnen in het voorjaar. Voordat de bloemen verschijnen, aan het begin van het voorjaar, bemest je de boom. Ook in de eerste maand van de zomerperiode heeft de boom baat bij lichte bemesting. Je kan hiervoor Pokon Rodo, Hortensia & Azalea Mest gebruiken. Deze planten stellen namelijk dezelfde eisen aan hun bodem als de magnolia.

Je magnolia planten

Heb jij je oog laten vallen op een prachtige magnolia? Alhoewel deze boom in de lente bloeit, kan je een nieuwe boom het beste na mei planten. Sommige soorten bloeien ook in juni nog. Kies er in dat geval voor om je nieuwe boom in oktober of november aan te schaffen en te planten. Het daaropvolgende voorjaar geniet je dan van een overweldigende bloemenpracht.

Je plant de magnolia door eerst een gat te graven dat ongeveer tweemaal zo breed is als de wortelkluit. Zorg dat de grond losgewoeld is, voordat je de kluit onderin het gat plaatst. Dit gat moet diep genoeg zijn om de volledige kluit te kunnen plaatsen. Vanwege de tere wortels is het niet raadzaam om daarna in de aarde te graven. Na het vullen van het gat met Pokon Bio Aanplantgrond Zuurminnende Planten mag je jouw nieuwe aanwinst flink water geven, zodat zijn wortels snel hun weg kunnen vinden.

Ziekten en plagen

Een groot voordeel van deze boom is niet alleen zijn aantrekkelijke uiterlijk, maar ook zijn goede resistentie tegen ziekten en plagen. Helemaal ongevoelig is uiteraard geen enkele plant, maar de kans dat jouw magnoliaboom ziek wordt is klein als je hem maar geeft wat hij nodig heeft en dus goed verzorgd.

Kou en vorst

De magnolia bloeit vroeg in het voorjaar. Dit is net de tijd van het jaar dat het weer in Nederland grillig kan zijn. De nachten kunnen erg koud zijn en er is nog regelmatig kans op nachtvorst. Nachtvorst is niet goed voor de bloemknoppen van de magnolia, die hierdoor kunnen afsterven. Als koude nachten voorspelt worden pak je de magnolia het beste toch nog goed in met vliesdoek.

Er bestaan ook magnoliasoorten die later bloeien. Deze vormen later in het jaar knoppen en zijn daardoor iets minder gevoelig voor de invloed van nachtvorst. Toch loont het om het weer nauwlettend in de gaten te houden. Dit kan het verschil maken tussen een troosteloze boom en een kleurrijke bloemenzee.

Snoeien

Hier kunnen we kort over zijn: magnoliabomen hoef je eigenlijk niet te snoeien. De boom behoudt zijn vorm goed. Wel zo makkelijk. De enige reden om de snoeischaar erbij te pakken, is wanneer hij te groot wordt. Snoei de boom in de winter, tijdens de rustperiode, zodat de boom er het minste last van heeft.

Let wel op met hoe ver je de magnolia terug snoeit. Wanneer je de takken namelijk extreem terugsnoeit is de kans groot dat je tijdens het voorjaar geen bloemen te zien krijgt. Het jaar daarop zal de boom echter weer als vanouds bloeien.

Welke magnolia past bij jou?

Sommige magnoliabomen worden wel 20 meter hoog! In de achtertuin van je rijtjeswoning kan dit overlast door schaduw en hangende takken opleveren. De magnolia stellata wordt hooguit 3 meter hoog en is zeer geschikt voor kleinere tuinen. De bloei begint in maart of april en is net zo uitbundig als bij zijn grotere soortgenoten, maar net even iets handzamer in de gemiddelde Nederlandse tuin.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border