/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Coniferen

Coniferen zijn er in vele soorten en maten. De meest bekende is de haagconifeer. Daarnaast zijn er ook dwergconiferen of solitaire coniferen. Conifeer is de verzamelnaam voor een grote groep van planten die behoren tot naaldhoutgewassen en schubvormige. Voorbeelden van veelvoorkomende benamingen zijn Picea, Thuja, Taxus, Abies, Cedrus en Cryptomeria. Deze tuinplanten worden vaak in de tuin gezet omdat ze het hele jaar groen blijven. Om ze een mooie groene kleur te geven en om deze kleur te behouden is een goede verzorging belangrijk.

Kenmerken coniferen

Planttype: Conifeer
Grondsoort: speciale coniferengrond
Bemesten: twee keer per jaar
Vochtigheid: droog, normaal
Standplaats: halfzon, zon
Gebruik: heidetuin, haagplant
Hoogte: 300 cm, 400 cm
Groeiwijze: kegelvormig, zuilvormig
Blad/loof: grijsgroen, blauw
Winterhardheid: goed (-23,3 tot -17,8°C), USDA zone 6

Grond voor coniferen

Coniferen kunnen goed groeien op zandgronden, het is echter wel zaak om bij de aanplant te zorgen voor voldoende humus in de grond. Ze zullen dan minder snel last hebben van droogte, omdat de grond meer water vast kan houden en de wortels beter ontwikkelen. Start met een goede aanplantgrond en mix af en toe Pokon Tuinturf door de grond om de pH-waarde op peil te houden. Coniferen met een kluit kun je planten tussen november en april, wanneer het niet vriest.

Standplaats

Een conifeer houdt van een plek met halfzon. Je kunt coniferen wel in de volle zon planten, maar let er dan wel op dat ze niet uitdrogen.

Coniferen voeden

Coniferen kun je met speciale coniferenmest voeden, vanaf maart tot en met augustus. Gebruik hiervoor een voeding met voldoende stikstof en magnesium waardoor de naalden een mooie groene en gezonde uitstraling hebben. Na verloop van tijd kunnen de naalden toch bruin gaan worden. Dat duidt meestal op een magnesiumgebrek. Dit kun je oplossen met Pokon Bitterzout Groenmaker.

Coniferen snoeien

Voor een gezonde haag is goed snoeien een voorwaarde. Snoei of knip in ieder geval niet tot achter het groen. Coniferen kun je 1 of 2 keer per jaar snoeien. De 1e keer na IJsheiligen, eind mei of begin juni, en eventueel nog een tweede keer in augustus of september. Let wel op dat je niet te ver terug snoeit bij felle zon, dan voorkom je verbranding van het blad.

Water geven

In de zomer kun je coniferen met gemak twee keer per week water geven. Let wel op dat je water geeft op de grond en niet op het blad, dit water is verdampt voordat het bij de wortels komt.
 

Pokon Powerplanten