Tips
droog weer planten.webp
13 mei 2024

Droogte in de tuin: tips om je tuin gezond te houden bij warm weer

Droge zomers vormen een uitdaging voor tuinliefhebbers. Af en aan met volle gieters of op voor dag en dauw om de tuin te besproeien is een flinke opgave. De meeste planten zijn erg gevoelig voor uitdroging en hittestress. Toch hoef je niet te wachten totdat het meerdere dagen meer dan 30 graden is, voordat je jouw planten te hulp schiet. Door te kiezen voor planten die van droogte houden én je tuin op een slimme manier in te richten is de droogte lang zo’n uitdaging niet meer. Hier zijn enkele tips om je groene oase te behouden tijdens droge zomers.

  1. Waterbeheer en bewust watergebruik
  2. Mulchen voor vochtbehoud
  3. Waterproof grond
  4. Zorg voor schaduw en wind
  5. Xeriscaping
  6. Kies voor planten die goed tegen droogte kunnen

1. Waterbeheer en bewust watergebruik

Het gebrek aan neerslag kan een ernstige impact hebben op de gezondheid en vitaliteit van tuinen. Gelukkig zijn er praktische stappen en slimme strategieën die je kunt implementeren om je tuin te beschermen en te laten floreren, zelfs tijdens perioden van weinig water.

Het beheren van waterbronnen is van cruciaal belang tijdens droge periodes. Denk eens aan het plaatsen van een druppelirrigatiesysteem! Het levert precies genoeg water direct aan de wortels van je planten, waardoor er geen druppel verloren gaat. Bovendien is het belangrijk bewust om te gaan met watergebruik, bijvoorbeeld door regenwater op te vangen en te hergebruiken in een regenton.

2. Mulchen voor vochtbehoud

Mulchen is een effectieve manier om de vochtigheid van de bodem te behouden. Een laag organisch mulchmateriaal, zoals stro, boomschors of compost, helpt de bodem af te dekken, waardoor het water beter wordt vastgehouden. Dit beschermt niet alleen planten tegen uitdroging, maar zorgt ook voor een gezonde bodemstructuur. Met Pokon Waterproof Bodembedekker geef je jouw tuin een goede start.

3. Waterproof grond

Een goed aangelegde tuin met voldoende grond, bomen en planten weet water het best vast te houden. Kies voor Pokon Waterproof Aanplantgrond om meer controle te krijgen over de waterverdeling in de tuin. Deze grond houdt het water langer vast dan gewone grond en geeft het geleidelijk af aan de plant.

4. Zorg voor schaduw en wind

Bescherm je tuin tegen de volle kracht van de zon en wind door bomen en volle struiken te planten. Hierdoor verdampt er minder water, waardoor de droge periodes een minder grote invloed op je tuin hebben.

5. Xeriscaping

Xeriscaping is een landschapsontwerptechniek die is ontworpen om waterverbruik te verminderen en tegelijkertijd een duurzame tuin te creëren. De term 'xeriscaping' is dan ook afgeleid van het Griekse woord 'xeros,' wat 'droog' betekent. Het doel van xeriscaping is om een mooie en functionele tuin te ontwerpen door gebruik te maken van inheemse planten.  Xeriscaping omvat namelijk het gebruik van droogtebestendige planten die minder water nodig hebben. 

6. Kies voor planten die goed tegen droogte kunnen

Wanneer je nieuw groen plant in de tuin kies dan voor soorten die goed tegen droogte kunnen. Zomerbloeiers hebben vaak te maken met veel zonuren en lange, droge periodes. Door slim te planten en verschillende soorten planten te combineren helpen planten elkaar om de warme periodes door te komen. Kies bijvoorbeeld om een aantal van de volgende planten op te nemen in je tuin. Deze bloeiende planten zijn goed bestand tegen warm en droog weer. 

Sierui

Sieruien hebben een opvallende ronde verschijning op een lange steel die bestaat uit kleine gekleurde bloemetjes. Deze plant heeft niet alleen een grote aantrekkingskracht op ons, maar ook op verschillende insectensoorten. Deze plant groeit en bloeit goed bij droogte.

Gleditsia

Deze boom heeft kleine, opvallend gekleurde bladeren. Staat bekend om zijn sierlijke verschijning met fijne bladeren en vaak doornige takken. De gleditsia is winterhard, groeit in vrijwel iedere grondsoort en kan goed tegen droogte.

Kattenkruid

Niet alleen geliefd bij katten, maar ook bij bijen en hommels. Bij extreme droogte zorgt deze bodembedekker ervoor dat er minder water verdampt. Daarnaast siert hij de tuin met zijn volle bos met paarse bloemen.  
 

Kruipende Amerikaanse Sering

Bij uitstek geschikt voor locaties met goed doorlatende grond. De kruipende sering  kan goed tegen warmte en doordat hij over de grond kruipt zorgt hij ervoor dat er minder water uit de grond verdampt.

 

Koraalhertshooi

Deze struik is te herkennen aan zijn gele bloemen en groeit graag op droge en zonnige plaatsen, zoals jouw tuin tijdens de zomerperiode.

Trompetklimmer

De trompetklimmer is een tropisch ogende klimplant die houdt van zon en warmte en die tegelijkertijd ook winterhard is. Deze kleurrijke plant vindt de droge periodes in Nederland geen enkel probleem, waardoor je tijdens de zomermaanden veel plezier hebt van deze plant.

Vetkruid

Vetkruid, ook wel bekend als sedum, is een bekende vetplant die in september roze bloemen produceert en erg geliefd is bij vlinders. Het fijne van vetkruid is dat het zelfs in droge periodes zijn mooie, roze bloemen behoudt.

Ooievaarsbek

Uitstekende bodembedekkers die onkruid onderdrukken en langdurig bloeien. Plant ze in de volle zon of deels in de schaduw voor een kleurrijke en droogtetolerante bodembedekking.

Choisya

De Choisya, ook bekend als de Mexicaanse sinaasappelbloesem, verspreidt een heerlijke geur. Deze vrolijke sierplant kan goed tegen droogte en laat daardoor zelfs in de zomer zijn bloemen niet hangen.

Lavendel

Net als veel kruiden uit het Middellandse Zeegebied kan lavendel goed tegen droogte. De heerlijk geurende, paarse bloemen trekken ook nog eens nuttige insecten aan.

Kies slim, plant met zorg en geniet van een tuin die zelfs bij extreme droogte prachtig in bloei staat. Het combineren van lage en hoge planten zorgt ervoor dat er zo min mogelijk water verdampt. Door je tuin in te richten met het oog op de wisselende weersomstandigheden heb je het hele jaar door een prachtige tuin, zelfs tijdens droge maanden.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border