Tips
29 jun. 2022

Tropisch warm en droog weer

De aanstaande dagen wordt het weer tropisch warm en dit is heerlijk voor ons. Voor onze tuin echter wel iets minder. Zo kan je gras nogal moeite hebben met de schroeiende zonnestralen en kunnen je planten het ook zwaar krijgen tijdens deze droge periode. Het is dan ook belangrijk om een aantal simpele trucjes te hanteren om ervoor te zorgen dat je mooie tuin niet oververhit raakt.

Bewateren en sproeien

Bij droog en warm weer is water voor iedereen van essentieel belang, zo ook voor de planten, bloemen en het gras in de tuin. Geef ze daarom dagelijks in de ochtend of avond een flinke plens water op hun voeten en sproei het gazon ook met een grote hoeveelheid water, zodat ze in de nacht voldoende tijd hebben om het water met hun wortels weer op te nemen. Als je dit overdag zou doen, bestaat de kans dat de planten, bloemen en het gras verbranden, waardoor er bruine bladeren of kale plekken ontstaan. Lees hier meer informatie voor eerste hulp bij een dor en droog gazon.

Bodem verrijken en bedekken

Een goede vochtregulatie is essentieel om je planten te laten floreren in het hete weer. Gebruik dan ook een goed passende aanplantgrond om je planten te beschermen in deze periodes. Daar kan Pokon Waterproof Aanplantgrond mee helpen. Deze Waterproof aanplantgrond zorgt ervoor dat het water dat je geeft, langer wordt vastgehouden en geleidelijk wordt afgegeven aan je planten.

Om te voorkomen dat de temperatuur van de bodem snel stijgt en het water niet te snel weer verdampt, kun je naast Waterproof (pot)grond ook bodembedekkers gebruiken zoals boomschors. Bodembedekkers hebben een vochtregulerende werking, waardoor de grond bij zomerse temperaturen minder snel uitdroogt en bij extreme regenval blijven er geen plassen liggen op de bodem. Zo kunnen planten langer vocht uit de bodem halen en kunnen hun wortels dieper groeien. Daarbij is een bodembedekker niet alleen goed voor de vochtregulatie, maar zorgt het voor een gezondere bodem èn staat het ook nog eens erg mooi in je tuin. De Pokon Boomschors Excellentis hiervoor uitermate geschikt.

Voeden

Toch is alleen water niet voldoende om je planten, happy te houden. Het vele water dat ze in deze hete periodes namelijk krijgen, spoelt ook een hoop voedingsstoffen uit de bodem weg. Hierdoor kunnen ze het alsnog moeilijk krijgen om te overleven. Geef je planten dus wekelijks voeding om hun voedselhuishouding goed op pijl te houden. Zo kun je de hele zomer lang genieten van je mooie tuin of balkon.

Schaduw creëren

Natuurlijk zijn water en voeding geven niet het enige dat je kunt doen om je groene oase wat af te laten koelen. Ook schaduw is een goede manier om je planten wat welverdiende ruimte te geven om verder te kunnen groeien in dit warme weer. Zo kun je schaduw creëren door je planten in pot tijdelijk in de schaduw van je heg, huis of schutting te zetten. Daarnaast is een parasol opzetten voor je terrasplanten bijvoorbeeld ook een goede optie. We doen dit immers ook voor onszelf om te voorkomen dat wij verbranden.

Extra tip voor je moestuin

Als je je moestuin nog maar net hebt ingezaaid, komt het droge en warme weer al helemaal niet goed uit. Om je vers ingezaaide gewassen te beschermen, kun je ze afdekken met een lichte doek. Deze zorgt ervoor dat de ontkiemende plantjes niet verbranden en dat het water in de aarde minder snel verdampt, maar dat er nog wel voldoende licht door komt om het groeiproces te stimuleren. Het beste dek je hem dagelijks toe. Zo doe je de doek er bijvoorbeeld ’s ochtends op en haal je hem eraf als de zon niet meer zo fel schijnt.

Al met al is het dus heel belangrijk om ook het groen om ons heen goed te beschermen tegen de grillen van het veranderende klimaat. Daarvan maken hitte en droogte onderdeel uit, maar ook hoosbuien en onweersbuien die steeds meer voorkomen zijn onderdeel van het veranderende klimaat.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border