Tips
istock-134434100
29 jun. 2022

Tropisch warm en droog weer

De aanstaande dagen wordt het weer tropisch warm en dit is heerlijk voor ons. Voor onze tuin echter wel iets minder. Zo kan je gras nogal moeite hebben met de schroeiende zonnestralen en kunnen je planten het ook zwaar krijgen tijdens deze droge periode. Het is dan ook belangrijk om een aantal simpele trucjes te hanteren om ervoor te zorgen dat je mooie tuin niet oververhit raakt.

Bewateren en sproeien

Bij droog en warm weer is water voor iedereen van essentieel belang, zo ook voor de planten, bloemen en het gras in de tuin. Geef potplanten dagelijks in de ochtend of avond een flinke plens water op hun voeten, zodat ze in de nacht voldoende tijd hebben om het water met hun wortels weer op te nemen. 

Het is beter om het gazon één tot twee keer per week flink te besproeien dan elke dag een klein beetje. Let op! Een net ingezaaid gazon moet 2 tot 4 weken vochtig blijven. ls de toplaag van jouw net ingezaaide gazon uitgedroogd? Dan is de kans groot dat de kieming mislukt. Eeuwig zonde! Wel raden wij inzaaien nu af in verband met de warmte.

Ook voor jouw tuinplanten werkt het beter om af en toe royaal water te geven, in plaats van elke dag een klein beetje. Op deze manier zorg je ervoor dat planten, die opzoek zijn naar water, dieper wortelen en beter bestand zijn tegen de droogte. Net als een pas ingezaaid gazon, hebben jonge of pas aangeplante tuinplanten extra water nodig.

Lees hier meer informatie voor eerste hulp bij een dor en droog gazon.

Bodem verrijken en bedekken

Een goede vochtregulatie is essentieel om je planten te laten floreren in het hete weer. Gebruik dan ook een goed passende aanplantgrond om je planten te beschermen in deze periodes. Daar kan Waterproof Aanplantgrond mee helpen. Deze Waterproof aanplantgrond zorgt ervoor dat het water dat je geeft, langer wordt vastgehouden en geleidelijk wordt afgegeven aan je planten.

Om te voorkomen dat de temperatuur van de bodem snel stijgt en het water niet te snel weer verdampt, kun je naast Waterproof (pot)grond ook bodembedekkers gebruiken zoals boomschors. Bodembedekkers hebben een vochtregulerende werking, waardoor de grond bij zomerse temperaturen minder snel uitdroogt en bij extreme regenval blijven er geen plassen liggen op de bodem. Zo kunnen planten langer vocht uit de bodem halen en kunnen hun wortels dieper groeien. Daarbij is een bodembedekker niet alleen goed voor de vochtregulatie, maar zorgt het voor een gezondere bodem én staat het ook nog eens erg mooi in je tuin. De Boomschors Excellent is hiervoor uitermate geschikt.

Niet maaien of snoeien

Wist je dat jouw gazon minder gevoelig is voor droogte, wanneer je deze minder kort maait? Door droogte kunnen er kale plekken in jouw gazon ontstaan. Om dit te voorkomen verzet je de maaistand dan ook naar minstens 4-5 cm.

Tijdens de hoge temperaturen is het niet verstandig om wintergroene planten te snoeien. Felle zon laat de blaadjes namelijk verbranden en bruin worden, dit wil je natuurlijk niet.

Voeden

Toch is alleen water niet voldoende om je planten, happy te houden. Het vele water dat ze in deze hete periodes namelijk krijgen, spoelt ook een hoop voedingsstoffen uit de bodem weg. Hierdoor kunnen ze het alsnog moeilijk krijgen om te overleven. Geef je planten dus wekelijks voeding om hun voedselhuishouding goed op pijl te houden. Zo kun je de hele zomer lang genieten van je mooie tuin of balkon.

Schaduw creëren

Natuurlijk zijn water en voeding geven niet het enige dat je kunt doen om je groene oase wat af te laten koelen. Ook schaduw is een goede manier om je planten wat welverdiende ruimte te geven om verder te kunnen groeien in dit warme weer. Zo kun je schaduw creëren door je planten in pot tijdelijk in de schaduw van je heg, huis of schutting te zetten. Daarnaast is een parasol opzetten voor je terrasplanten bijvoorbeeld ook een goede optie. We doen dit immers ook voor onszelf om te voorkomen dat wij verbranden.

Door een bodembedekker rondom de voet van je planten aan te brengen, houd je de wortels koel. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Pokon Cacaodoppen of Pokon Boomschors Excellent gebruiken. Een bodembedekker biedt een 3-in-1 oplossing: bescherming tegen droogte, voorkomen van onkruid en voorkomen van wateroverlast.

Extra tip voor je moestuin

Als je je moestuin nog maar net hebt ingezaaid, komt het droge en warme weer al helemaal niet goed uit. Om je vers ingezaaide gewassen te beschermen, kun je ze afdekken met een lichte doek. Deze zorgt ervoor dat de ontkiemende plantjes niet verbranden en dat het water in de aarde minder snel verdampt, maar dat er nog wel voldoende licht door komt om het groeiproces te stimuleren. Het beste dek je hem dagelijks toe. Zo doe je de doek er bijvoorbeeld ’s ochtends op en haal je hem eraf als de zon niet meer zo fel schijnt.

Al met al is het dus heel belangrijk om ook het groen om ons heen goed te beschermen tegen de grillen van het veranderende klimaat. Daarvan maken hitte en droogte onderdeel uit, maar ook hoosbuien en onweersbuien die steeds meer voorkomen zijn onderdeel van het veranderende klimaat.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border