Tips
shutterstock-1342593014
5 mei 2022

Maak je tuin catproof: katten verjagen

Buitenkatten mogen vrij rondlopen en hebben daardoor toegang tot alle tuinen in de buurt. Al vind je deze stadstijgers nog zo schattig, in de tuin kunnen ze een hoop schade aanrichten. Gelukkig kan je maatregelen nemen om je tuin een stuk minder aantrekkelijk te maken voor deze miauwende dieren. Wij helpen je graag met onze tips om katten te verjagen uit de tuin.
 

1. Gebruik bodembedekkers
2. Planten tegen katten
3. Baken je moestuin af
4. Scherm je schutting af
5. Water

1. Gebruik bodembedekkers

Het gebruik van bodembedekkers als Pokon Kokos Bodembedekker, Pokon Cacaodoppen of Pokon Verse Boomschors heeft verschillende voordelen. Allereerst maak je het voor onkruid moeilijker om de kop op te steken en aan de andere kant maak je het katten moeilijker om hun pootjes in de aarde te steken. Voordat en nadat katten hun behoefte doen, graven ze flink in je tuin. Wanneer hier een bodembedekker ligt kan dit niet en is de kans groot dat ze op zoek gaan naar een tuin waar dit makkelijker is. Daarnaast is de structuur van kokossnippers of cacaodoppen niet prettig aan de poten van de kat. De onregelmatige delen laten de dieren zoeken naar een vlakke ondergrond.

2. Planten tegen katten

Wil of kan je geen bodembedekkers gebruiken? In dat geval verminder je de aantrekkingskracht van je tuin op katten door te voorkomen dat je grote open stukken hebt. Vul je tuin met bloemen, planten en struiken. Dit ziet er hartstikke gezellig uit en zorgt ervoor dat er minder ruimte is voor ongewenst kattengedrag. 

Katten hebben een gevoelige neus en vinden bepaalde geuren bijzonder onaantrekkelijk. Vooral om citroengeuren lopen ze graag met een boog heen. Door planten met dit geurpalet in je tuin te planten maak je het minder aantrekkelijk voor dwalende huistijgers om jouw tuin onveilig te maken. Kies bijvoorbeeld voor:

  • Citroenverbena
  • Citroentijm
  • Citroengeranium
  • Ooievaarsbek
  • Wijnruit

3. Baken je moestuin af

Het leuke van een moestuin is dat je al het zelfgekweekte lekkers direct na het oogsten kan eten. Onbespoten en biologische groenten en fruit zijn een echte lekkernij. Wanneer katten jouw moestuinbak als kattenbak gebruiken of je stekjes kapot knagen kan moestuinieren een strijd worden. Met behulp van een net of (bamboe) stokken creëer je een dak boven de planten die je wil beschermen.

4. Scherm je schutting af

Door met gaas een schuine muur bovenop de schutting te maken, maak je het katten een stuk moeilijker om je tuin te betreden. Ditzelfde gaas kan je ook gebruiken om gaten in je heg te dichten. Zolang ze niet naar binnen kunnen, hoef je in de tuin zelf ook minder maatregelen te treffen. Kattengaas wordt vaak gebruikt om katten in de tuin te houden, maar het helpt ook om ze buiten te houden.

5. Water

Katten en water zijn, over het algemeen, geen heel grote vrienden. Dit kan je in je voordeel gebruiken door een sproeier op vooraf ingestelde tijden af te laten gaan. 

Er bestaan zelfs apparaten die automatisch een straal water spuiten wanneer ze beweging detecteren. Sommige van deze apparaten maken hierbij ook nog geluiden die katten als onprettig ervaren. Er bestaan zelfs speciale katten & hondenverjagers die door middel van ultrasoon geluid deze dieren uit je tuin houden.

Overige boosdoeners in de (moes)tuin

Naast overlast veroorzaakt door katten, zijn er nog meer dieren die overlast kunnen veroorzaken in de tuin. Denk hierbij aan insectenplagen, slakken, buxusmotten of rupsen die jouw prachtig aangelegde (moes)tuin veranderen in een kaalgevreten vlakte. Kijk voor een oplossing voor jouw tuinprobleem in de Pokon Probleemoplosser. Met een klein beetje hulp staan jouw planten er binnen de kortste keren weer bij als vanouds.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border