Tips
Hondsdraf.jpg
4 jan. 2024

Hondsdraf in je gazon: tips om te voorkomen en te bestrijden

Het is lente, de tijd van het jaar waarin we allemaal van ons groene gazon willen genieten. Maar soms lijken ongewenste paarse bloemetjes, beter bekend als hondsdraf, zich stiekem in ons gazon te nestelen. In dit artikel lees je alles over dit onkruid, hoe je het kunt voorkomen en kunt bestrijden. 

Waarom is hondsdraf een probleem voor je gazon?

Hondsdraf, officieel bekend als Glechoma hederacea, is een taai meerjarig kruid dat zich als een wildebras verspreidt. Het heeft blauwe/paarse bloementjes en heeft tegenoverstaande bladeren met een gekartelde rand. Dit kruid groeit snel en overwoekert graag je mooie groene gras. Voor je het weet is er geen ruimte meer voor jouw gras, want de wedstrijd om voeding, water en zonlicht wint hondsdraf vaak. Het kruid is ongewenst en daarom voor jou onkruid. 

Leuke weetjes: Het blad van hondsdraf kan worden gebruikt tegen zweren, zwellingen en jeuk, en wanneer gewreven over de huid na contact met brandnetels, kan het de jeuk verminderen.

Wat te doen tegen hondsdraf in je gazon?

Hondsdraf groeit snel, dus het is belangrijk om snel actie te ondernemen. Je kunt proberen om het handmatig met wortel en al uit de grond te trekken, maar let op dat er geen stukjes van de wortel achterblijven. Anders kan het snel weer terug groeien. Als er veel hondsdraf is, kan handmatig verwijderen veel werk zijn en loop je het risico dat niet alles weggaat. In dat geval kun je een onkruidverdelger gebruiken.

Pokon Onkruid Weg is een onkruidverdelger wat selectief werkt. Het spaart het gazon, maar bestrijdt onkruid. De werkzame stof in dit product zorgt dat het onkruid zich als ware dood groeit. Je ziet dus eerst het onkruid flink groeien, maar uiteindelijk zal het langzaam uit je gazon verdwijnen.

Hoe voorkom je hondsdraf in je gazon?

Je kunt onkruid nooit helemaal voorkomen. Onkruidzaden verspreiden zich snel via de wind of door bijvoorbeeld vogels in je tuin. Hier zijn een paar tips om hondsdraf te vermijden:

  • Maai je gazon regelmatig op de juiste hoogte (ongeveer 5 centimeter) om de groei van onkruid te verminderen.
  • Bemest je gazon drie keer per jaar: in het voorjaar, de zomer en het najaar, voor een gezond en sterk gazon. Gebruik bijvoorbeeld Pokon Gazon Revolutie of Pokon Bio Gazonmest.
  • Check je gazon vaak op hondsdraf en verwijder het meteen voordat het zich verspreidt.

Lees ook:

 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon