Inspiratie
Schaduw gazon.jpg
12 dec. 2023

Tips om je schaduwgazon mooi te houden

Een schaduwrijk gazon mooi houden, kan een uitdaging zijn. Doordat er minder zonlicht is, groeit het gras minder goed en voor je het weet neemt mos je gazon over. Gelukkig hebben wij handige tips voor jou om je schaduwgazon mooi te houden!

1. Kies het juiste gras

Niet alle grassoorten groeien goed in de schaduw. Pokon Graszaad Schaduw is een graszaad dat een mix bevat van grassoorten die goed kunnen groeien bij minder zonlicht. Dit graszaad bevat een mix van Roodzwenkgrassen, Veldbeemgras en Descampia.

2. Regelmatig maaien

Maai ook een schaduwgazon regelmatig. Door regelmatig te maaien stimuleer je de groei en krijg je een voller gazon. Wij raden je aan om je gazon vooral niet te kort te maaien. 4 cm is bijvoorbeeld een perfecte lengte! 

3. Beluchten & verticuteren

Door te beluchten en te verticuteren zorg je voor meer lucht in je gazon. Je gazon kan door mos, onkruid en/of maaien dichtslippen. Er ontstaat een dikke viltlaag en je gazon stikt als ware. Er kan niet genoeg zuurstof bij het gras komen. Door te verticuteren doorbreek je deze viltlaag en houd je jouw gazon gezond. Vooral bij een schaduw gazon is dit extra belangrijk. Lees hier meer over verticuteren.

4. Bemesten en sproeien

Je gazon bemesten zorgt ervoor dat jouw gras gezond en sterk blijft. Gebruik een gazonmest en pas de juiste hoeveelheid toe volgens de instructies. Tip: Kies in het voorjaar en in het najaar voor een meststof inclusief kalk bijvoorbeeld Pokon Gazonmest met Kalk. Kalk op gazon heeft namelijk een indirecte werking tegen mos.

Op warme dagen is het aan te raden om je gazon te sproeien, maar wees voorzichtig, schaduwrijke gazons houden langer vocht vast en verdampen minder. 

5. Mos verwijderen

Schaduwrijke gazons zijn vaak vatbaarder voor mos. Dit komt omdat mos goed gedijt in vochtige omgevingen. Gebruik Pokon Mos Weg! om mos uit je gazon te bestrijden, zonder je gazon te beschadigen.

6. Doorzaaien & kale plekken

Merk je dat je gazon kale plekken heeft of kan jouw gazon na bijvoorbeeld het verticuteren wel een oppepper gebruiken? Pokon Graszaad Schaduw is zeer geschikt voor het herstellen van je gazon.

Wij hopen dat deze 6 tips jou helpen om jouw schaduw gazon mooi te houden! 

Lees ook: 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon