Tips
shutterstock-6266065
1 nov. 2023

Gazonklussen in de winter

Met de kou op komst hoeven we in de winter niet zoveel te doen aan het gazon. Hoe een gazon de winter doorkomt, wordt namelijk vooral bepaald door hoe gezond het is. En de nodige voorzorgsmaatregelen heb je in het najaar al getroffen. Toch zijn er enkele dingen die je gedurende de winter nog kunt doen om er zeker van te zijn dat jouw gazon sterk aan het voorjaar begint. Lees verder om te ontdekken welke tips wij voor het gazon in de winter hebben.

Voorkom beschadiging van het gazon

In de maanden december tot februari hoef je niet heel veel te doen aan het gazon. Wel zijn er een aantal dingen waar je op moet letten, zodat het gazon weer prachtig kan stralen in het voorjaar:

  • Bladeren kun je nu nog van het gazon afhalen;
  • In de maand december kun je nieuwe graszoden leggen of vervangen (zolang het niet vriest);
  • Heeft het gevroren? Loop dan niet op het gazon. Dit kan het gazon beschadigen;
  • Sneeuw mag gerust op het gazon blijven liggen. Dit zorgt voor een isolerende laag die het gazon beschermt tegen kou en vorst;

Bereid je voor op de lente

Terwijl het gazon rustig de winter doorkomt, kun je je wel vast voorbereiden op het voorjaar. Pak je grasmaaier erbij en slijp de messen. Dit is belangrijk om af en toe te doen, zodat je grasmaaier langer meegaat. Het is ook een stuk beter voor je gazon om met scherpe messen te maaien. Botte mesjes kunnen het gras namelijk beschadigen, doordat ze de grassprieten niet recht afsnijden. Het gras zal gevoeliger zijn voor ziektes en schimmels. De messen kun je het beste jaarlijks laten slijpen door een professional.

Einde van de winter: verticuteren

Wanneer de vorst al is verdwenen aan het einde van het winterseizoen, kan het gazon geverticuteerd worden. Mos kan worden verwijderd en ondergrondse wortels mogen worden doorgesneden. Stuur je gazon daarna goed voorbereid het voorjaar in, door de bodem te verbeteren met Pokon Gazonmest met Kalk 3-in-1. Als je twijfelt of de conditie van je gazon wel goed genoeg is, kun je altijd een bodemtest doen. Deze test geeft aan wat jouw gazon nodig heeft. Uit de test kan bijvoorbeeld blijken dat de bodem niet de juiste zuurgraad heeft en je kalk op je gazon dient te strooien.

In maart, als het al steeds zonniger wordt, kun je ook langzaam beginnen met de grote schoonmaak van jouw gazon. Verwijder bladeren die al een lange tijd op je gazon liggen, zodat het gras weer ‘kan ademen’. Een gebrek aan zonlicht of luchtcirculatie is slecht voor de gezondheid van jouw gazon. Heb je last van mos in jouw gazon? Gebruik dan Pokon Mos Weg!. Hiermee ga je mos tegen en voed je direct het gazon door de toevoeging van meststof.

Meer tips voor het gazon

Nu weet je hoe je ervoor zorgt dat jouw gazon zeker goed de winter doorkomt. Benieuwd wat je de rest van het jaar allemaal in je gazon kunt doen? Bekijk dan onze gazonkalender. In de kalender staat per maand omschreven hoe je jouw gazon die maand het beste kunt verzorgen.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon