Bestanddelen van potgrond

Potgrond is altijd een mengsel van verschillende bestanddelen. De samenstelling is afhankelijk van het soort potgrond en voor welke plant de potgrond gebruikt wordt.

Hoofdbestanddelen potgrond

Er zijn een aantal basiselementen waar iedere potgrond uit kan bestaan.

 • Zwartveen (of tuinturf)
 • Witveen (of Baltisch veen)
 • Kalk
 • Meststoffen

Zwartveen of tuinturf

Zwartveen is een van de hoofdbestanddelen van potgrond. Dit is het veen uitgegraven uit de onderste (diepste) veenlagen, daardoor is het langer verteerd. Deze tuinturf moet ‘doorvriezen’ (zodat de vezels breken) zodat er een groter water opneembaar vermogen ontstaat voordat er planten in kunnen groeien. De oorsprong van tuinturf ligt veelal in Noord Duitsland. Tuinturf is niet echt luchtig, daarom is alleen tuinturf niet voldoende voor een goede grond.

Witveen of Baltisch veen

Dit is het veen afgegraven uit de bovenste laag van het veengebied. Dit veen is minder verteerd en daardoor lichter van kleur. Hoe meer witveen, hoe bruiner/lichter de kleur van grond, hoe beter de kwaliteit. Witveen maakt de potgrond luchtiger. Oorspronkelijk komt dit veelal uit de Baltische staten. Witveen is luchtiger dan tuinturf en zorgt voor meer water- en voedingsopname (8x eigen gewicht!).

Kalk

Veen is van nature erg zuur, om goed te kunnen groeien hebben planten een minder zure grond nodig. Met kalk wordt de grond minder zuur gemaakt.

Meststoffen

Ook voedingsstoffen komen van nature niet tot weinig voor in veen. Om de planten ook direct te kunnen voeden, wordt er in potgrond een bemesting aangebracht. In de meeste standaardpotgronden is dit een bemesting met de samenstelling NPK 14-16-18, deze meststof geeft voeding voor de eerste 6 tot 8 weken.

Toeslagstoffen potgrond

Afhankelijk van het soort potgrond en de plant waar het voor is, worden de volgende toeslagstoffen toegevoegd:

 • Klei
 • Zand
 • Terracottem
 • Langwerkende meststoffen

Klei

Klei (granulaat) wordt vooral gebruikt voor de stevigheid van de grond en het houdt voedingsstoffen en water goed vast. Ook voor planten die van nature op kleiachtige gronden leven is dit een goede basis, bijvoorbeeld voor mediterrane planten.

Fijn zand

Een toevoeging van fijn zand zorgt voor een fijnere structuur van de potgrond. Een potgrond met toevoeging van zand is met name geschikt voor planten die graag in zand staan, zoals de cactus. Ook in de Pokon Zaai- & Stekgrond is fijn zand toegevoegd, zodat stekjes makkelijker kunnen wortelen.

Terracottem

Terracottem is een soort gel die zorgt dat water beter en langer vastgehouden kan worden. Hierdoor hoeft er minder vaak water gegeven te worden.

Langwerkende meststoffen

In sommige potgronden is in plaats van de standaard meststofmix een langwerkende meststof toegevoegd. Deze meststof geeft voeding af voor 6 maanden. De voedingsstoffen in deze meststof komen geleidelijk vrij door de omhulling van kunsthars.

Alternatieve grondstoffen

Sinds 2014 voegen wij steeds meer alternatieve grondstoffen toe in onze potgronden:

 • Kokos
 • Boomschors
 • Rijstkaf
 • Compost
 • Houtvezel
 • Vermiculiet
 • Perliet

Kokos

Direct van de bast van de kokosnoot komt het kokos wat in de potgrond te vinden is. Kokosvezel en gruis klinkt niet in en heeft een groot water absorberend vermogen. Het is zeer luchtig en je houdt schone handen bij gebruik van een potgrond met kokos.

Boomschors

Boomschors zorgt met name voor een luchtige structuur, voor sommige planten, zoals de orchidee is dit erg belangrijk. In de grond komt door de boomschors meer ruimte voor lucht.

Rijstkaf

Bij de productie van rijst blijft in het proces rijstkaf over. Wat veel mensen niet weten is dat vrijwel alle rijst die in ons land wordt gegeten afkomstig is uit Italië. Dat betekent dat deze reststroom afkomstig is uit de EU. En dus niet over lange afstanden getransporteerd hoeft te worden. Rijstekaf maakt de grond lichter en luchtiger. Het mooie is dat rijstekaf stoffen bevat die de cellen van planten versterken, waardoor schimmels en belagers zoals luizen minder vat krijgen op de plant. Het gevolg is sterkere planten en minder gebruik van middelen om deze plagen te bestrijden.

Compost

Compost heb je in verschillende vormen. De verschillen komen tot stand door het uitgangsmateriaal en het composteringsproces. Zo gebruiken we in potgronden RHP gecertificeerde Groencompost. Deze wordt vervaardigd uit groenafval, zoals snoeiresten en bladeren. Voor bodemverbeteraars gebruiken we aanzienlijke volumes Keurcompost, afkomstig van groente-, fruit- en tuinafval uit Nederlandse huishoudens. Ook gecomposteerd boomschors wordt ingezet als grondstof. Compost is relatief zwaar en kan goed gecombineerd worden met hele lichte grondstoffen. Compost verhoogt de voedingswaarde en het vocht vasthoudend vermogen van de potgrond.

Houtvezel

Sinds enkele jaren gebruiken wij houtvezel als duurzame grondstof. Dit zijn vezels die gemaakt worden van reststromen van naaldhout zonder bast. Dit hout wordt onder druk en hoge temperatuur omgevormd tot stabiele vezels, die potgronden lichter en luchtiger maken. Het hout dat voor deze vezel gebruikt wordt is FSC en/of PEFC (duurzaam beheerde bossen) gecertificeerd en is afkomstig uit Nederland en Duitsland. Houtvezel maakt de potgrond lichter en luchtiger en heeft een positieve invloed op de wortelontwikkeling van de plant.

Vermiculiet

Vermiculiet is een leisteenachtige grondstof die door verhitting wordt omgevormd tot een licht en luchtig materiaal dat we in potgronden kunnen mengen. Vermiculiet zorgt voor een goede buffering van water en voedingsstoffen. Eigenschappen die ook veen tot een geliefde grondstof maken. Vermiculiet kan er op deze manier voor zorgen dat de eigenschappen die veen heeft op een andere manier kunnen worden ingevuld.

Perliet

Perliet is eveneens een gesteente dat door een hitte behandeling wordt omgevormd tot een poreus materiaal. Perliet wordt als het ware gepoft, waardoor een heel licht en luchtig materiaal ontstaat. Grondstoffen zoals compost verdichten de grond vaak enigszins, omdat ze fijn van structuur zijn. Deze verdichting kan worden opgevangen door de inzet van lichte en luchtige materialen, waarvan perliet er een is. Houtvezel en kokos dragen ook bij aan dit aspect. In een lichte en luchtige grond kunnen wortels zich goed ontwikkelen.

Klik hieronder door voor hulp bij het kiezen van de juiste grond voor jouw plant(en):