Nieuws
voorjaar beuken planten.webp
21 feb. 2024

Voorjaar... de beuk erin!

Met het voorjaar begint er een nieuw groeiseizoen, waarin de natuur ontwaakt uit haar winterse rust. Dit is het ideale moment om je handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan met het planten van beuken. Kies voor een prachtige groene beukenhaag of zet je groene vingers aan het werk bij het planten van een beukenboom. Wij leggen je uit hoe je een beukenboom of beukenhaag plant en welke zorg hij nodig heeft.

 1. Beukenhaag versus beukenboom
 2. Het belang van het voorjaar
 3. Stappen voor het succesvol planten van beuken
 4. Goed doorlatende grond
 5. Snoeien van de beukenhaag en beukenboom
 6. De beloning van geduld

Beukenhaag versus beukenboom

Een beukenhaag is een erfafscheiding die goed past in de tuin, omdat ze bestaat uit bomen die in Nederland inheems zijn. De haag ontstaat door jonge beukenbomen dicht bij elkaar te zetten en deze regelmatig te snoeien. Een beukenhaag kan ook bestaan uit haagbeuken. Dit is eigenlijk een berkensoort en geen beuk. De haagbeuk wordt regelmatig als alternatief voor de beukenhaag gebruikt, omdat hij qua uiterlijk behoorlijk wat overeenkomt maar iets makkelijker aanslaat. Kortom een beukenhaag is een compacte, groene schutting. Hagen variëren in hoogte en worden gebruikt als natuurlijke grens tussen tuinen.

(beukenhaag)

Als je een beukenboom niet snoeit kan hij tot wel 40 meter hoog worden. Door regelmatig met de snoeischaar in de weer te gaan blijft hij een bescheiden hoogte houden. In de zomer biedt een beukenboom schaduw en verkoeling. Daarnaast voorkom je inkijk vanaf bovenaf door het bladerdek van de beukenboom. 

Terwijl een haag regelmatig gesnoeid moet worden, heeft een beukenboom minder onderhoud nodig, meestal alleen om dode takken te verwijderen of om te zorgen dat hij niet te groot wordt.

Het belang van het voorjaar

Het voorjaar biedt ideale omstandigheden voor het planten van beuken. De grond is nog vochtig van de winterse neerslag en tegelijkertijd is het warm genoeg om de wortelgroei te stimuleren. Door in deze periode te planten, krijgen de jonge beuken voldoende tijd om zich te vestigen en te wortelen voordat de zomerhitte toeslaat.

Stappen voor het succesvol planten van beuken

Beukenhagen en beukenbomen staan het liefst op een plek met voldoende zonlicht en goed doorlatende grond. Wij vertellen je later meer over dit type grond. 

 1. Kies een zonnige locatie;
 2. Graaf een ruim plantgat. Deze mag tweemaal zo groot zijn als de kluit;
 3. Vermeng ⅔ van de uitgegraven grond met ⅓ Pokon Bio Aanplantgrond Tuinplanten, Bomen & Hagen;
 4. Dompel de kluit van de plant in het water, voordat je deze in het plantgat zet;
 5. Zorg ervoor dat de wortels van de beuk goed verspreid zijn in het plantgat en bedek ze met aarde; 
 6. Druk de grond voorzichtig aan;
 7. Geef voldoende water. Dit helpt de wortels om zich te vestigen;
 8. Leg een bodembedekker op de aarde, rondom de stam om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken;
 9. Geef de beuken gedurende het groeiseizoen voldoende water;
 10. Verwen in de vroege lente en zomer jouw beuken met Pokon Beuken & Hagen Mest. Deze mest voedt de plant en verbetert de grond.

Goed doorlatende grond

Goed doorlatende grond biedt veel voordelen. Zo zorgt het voor een betere afvoer van water en meer zuurstof bij de wortels van je planten. Doorlatende grond ontstaat door regelmatig goed te schoffelen, organisch materiaal toe te voegen, zoals compost, of te kiezen voor doorlatende aanplantgrond. Met Pokon Bio Aanplantgrond Tuinplanten, Bomen & Hagen creëer je een goede, luchtige basis voor je beuken(hagen). 

Snoeien van de beukenhaag en beukenboom

Beukenbomen kan je het best tussen november en maart vormgeven met een kleine snoei. In juni wordt de grote snoeibeurt uitgevoerd. Voor het snoeien van beukenbomen is het belangrijk om spaarzaam te werk te gaan. Het wordt afgeraden om meer dan 30% van de takken tegelijk te verwijderen. Dit geldt ook wanneer het snoeien het jaar daarvoor is overgeslagen.

Beukenhagen worden liever twee maanden eerder, in maart, gesnoeid. Door middel van twee paaltjes met daartussen een touwtje snoei je jouw haag mooi recht.

De beloning van geduld

Het planten van beuken vergt wat geduld, maar de beloning is groot. Met de juiste zorg groeit jouw nieuwe beukenboompje uit tot indrukwekkende hoogten, terwijl beukenhagen een dichte, groene schutting vormen die privacy biedt en de tuin een natuurlijke uitstraling geeft.

Dus pak die schop en laat het voorjaar het startsein zijn om die beuken de grond in te krijgen. Creëer een tuin die niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook een oase van rust en privacy biedt. Voorjaar... de beuk erin!

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border