Tips
shutterstock-432537352
9 mei 2023

Een haag als groene schutting

Wil je in de lente en zomer een beetje beschut zitten in jouw tuin? Dan kan een haag een groene oplossing bieden. Hagen zijn namelijk ideaal als afscheiding van je tuin. Ze bieden privacy, helpen de wind te breken en kunnen jouw tuin schaduw bieden. In deze blog leggen we je graag uit welke verschillende soorten hagen er zijn, we lichten de populairste soorten toe en leggen jou uit hoe je zo'n haag aanplant.

Soorten Hagen

Hagen worden vaak verdeeld in drie soorten: 

  • Een bladverliezende haag. Deze hagen verliezen hun bladeren in de winterperiode en bieden dan minder privacy. Echter word je in de herfst wel getrakteerd op gele tot felrode bladeren wat veel sfeer geeft aan je tuin. Voorbeelden van bladverliezende haagplanten zijn: beuk, veldesdoorn en ligusters.
  • Een bladhoudende haag, ook wel wintergroene haag genoemd. Deze hagen zijn vaak het populairst omdat ze het gehele jaar privacy bieden en je tuin groen laten kleuren. Populaire groenblijvende hagen zijn hulst, laurierkers, bamboe en klimop.
  • Een conifeer. Coniferen hebben geen bladeren maar schubben of naalden. Ze hebben een grote dichtheid, makkelijk te onderhouden en groeien vaak snel. Ze kunnen flink de hoogte in, maar dijen vaak niet zoveel uit (mits goed onderhouden). Populaire conifeersoorten zijn thuja, taxus en schijncypres.

Populairste Hagen

Met zoveel keus is het vaak lastig kiezen. Vandaar lichten wij de populairste hagen toe:

Laurierhaag

Een Laurierhaag, ook wel Prunus of Laurierkers genoemd, is een wintergroene haag met glanzend groen blad. In het najaar groeien er kleine besjes aan deze haag. De haag groeit snel dicht en is makkelijk in onderhoud.   

Beukenhaag

De beukenhaag is verkrijgbaar in twee kleuren: groen en rood. Een rode beukenhaag geeft een extra chique uitstraling aan jouw tuin. Deze soort is vaak wel iets prijziger, aangezien het aanbod van de zaden van deze haagsoort schaarser is. De groene beukenhaag is vanaf het voorjaar tot en met het einde van de zomer diepgroen van kleur.

In de winter verliest de beukenhaag haar bladeren niet, maar blijven de dorre, bruine bladeren aan de heester hangen. Qua standplaats houdt de beukenhaag zowel van zon als schaduw en is goed bestand tegen de wind. Alleen een te natte grond vindt deze haagsoort niet zo prettig.

Ligusterhaag

De ligusterhaag is snel groeiende en sterk vertakkende haag. Hierdoor groeit de haag mooi dicht. In de zomer krijgt deze haag witte bloemen en in de herfst groeien er zwarte bessen aan deze haag. De populairste soorten zijn Ligustrum ovalifolium en de Ligustrum vulgara. De haag is wintergroen, maar tijdens zeer strenge winters kan hij alsnog zijn bladeren verliezen. Deze groeien weer terug in het voorjaar.

Taxushaag

Een andere populaire wintergroene haag is de taxushaag. De soort Taxus baccata wordt het meest gekozen. Deze taxushaag soort laat zich makkelijk snoeien en prikt niet. In het najaar krijgt deze haag besjes waar ook tuinvogels heel blij mee zijn.

Haag aanplanten

De beste tijd om een haag aan te planten is eigenlijk het najaar, maar dit kan ook nog prima in het voorjaar, wanneer je dit doet op een moment dat het niet al te warm is. Het stappenplan voor het aanplanten van een haag:

  1. Graaf een geul
  2. Graaf twee keer zo diep en breed als de wortelkluit
  3. Meng de aanplantgrond, Pokon Bio Aanplantgrond Tuinplanten, Bomen & Hagen(⅓), met afgegraven grond (⅔)
  4. Plaats de haag, laat je vooraf informeren hoeveel je er per meter moet aanplanten
  5. Gooi de grond terug in de geul en stamp aan
  6. Geef ruim water (zeker bij weinig regenval)

Haag snoeien

Jouw haag kun je het beste snoeien wanneer het niet te warm is. Aangeraden wordt vaak om dit te doen vóór de langste dag van het jaar. Deze dag valt vaak medio juni. Wanneer je gaat snoeien, zorg je voor een scherpe snoeischaar, zodat je efficiënt te werk kunt gaan. Door jouw haag te snoeien zul je merken dat deze dikker wordt. Ook kun je met snoeien voorkomen dat de haag te groot wordt, aangezien deze aanzienlijk kan groeien per jaar (zo’n 40 tot 50 centimeter).

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border