Tips
10 mei 2019

Een haag als groene schutting

Wil je in de lente en zomer een beetje beschut zitten in jouw tuin? Dan kan een haag een groene oplossing bieden. Hagen zijn namelijk ideaal als afscheiding van je tuin. Er zijn verschillende soorten hagen en hoe je deze precies kunt aanplanten en snoeien lees je in deze blog.

Soorten Hagen

Qua soorten hagen onderscheiden we twee soorten: de bladverliezende en bladhoudende haag.

Haagbeuk

De haagbeuk, ofwel de Carpinus Betulus, laat in de winter de meeste of zelfs al haar bladeren vallen en is daarmee een bladverliezende haagsoort. In de herfst zullen de bladeren van de haagbeuk grijs/bruin kleuren en dus vervolgens afvallen. Voor die tijd brengt de haagbeuk meer groen in jouw tuin, met haar groene bladeren met dubbelgezaagde bladrand.

Een vochtige grond is prima terrein voor de haagbeuk en deze groeit dan ook beter op kleigronden dan de beukenhaag. Zon of schaduw, de haagbeuk groeit op beide standplaatsen even goed.

Beukenhaag

De beukenhaag, ofwel de Fagus Sylvatica, is verkrijgbaar in twee kleuren: groen en rood. Een rode beukenhaag geeft een extra chique uitstraling aan jouw tuin. Deze soort is vaak wel iets prijziger, aangezien het aanbod van de zaden van deze haagsoort schaarser is. De groene beukenhaag is vanaf het voorjaar tot en met het einde van de zomer diepgroen van kleur.

In de winter verliest de beukenhaag haar bladeren niet, maar blijven de dorre, bruine bladeren aan de heester hangen. In vergelijking tot de haagbeuk heeft de beukenhaag rondere en gladdere bladeren. Qua standplaats houdt de beukenhaag zowel van zon als schaduw en is goed bestand tegen de wind. Alleen een te natte grond vindt deze haagsoort niet zo prettig.

Haag aanplanten

De beste tijd om een haag aan te planten is eigenlijk het najaar, maar dit kan ook nog prima in het voorjaar, wanneer je dit doet op een moment dat het niet al te warm is. Het stappenplan voor het aanplanten van een haag:

  1. Graaf een geul
  2. Graaf twee keer zo diep en breed als de wortelkluit
  3. Meng de aanplantgrond, Pokon Aanplantgrond Tuinplanten Bio (⅓), met afgegraven grond (⅔)
  4. Plaats de beuken (ong. 5 beuken per meter)
  5. Gooi de grond terug in de geul en stamp aan
  6. Geef ruim water (zeker bij weinig regenval)

Haag snoeien

Jouw haag kun je het beste snoeien wanneer het niet te warm is. Aangeraden wordt vaak om dit te doen vóór de langste dag van het jaar. Deze dag valt vaak medio juni. Wanneer je gaat snoeien, zorg je voor een scherpe snoeischaar, zodat je efficiënt te werk kunt gaan. Door jouw haag te snoeien zul je merken dat deze dikker wordt. Ook kun je met snoeien voorkomen dat de haag te groot wordt, aangezien deze aanzienlijk kan groeien per jaar (zo’n 40 tot 50 centimeter).

Heb jij ook zo’n prachtige groene schutting in jouw tuin?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl