BLOG
moestuinbak-plan-floor
1 mrt. 2016

Moestuinbak - Deel 1/4 - Moestuinplan maken

Hieronder vind je onze Moestuinbak. Leuk! Je kunt zien waar welke groente, fruit of kruiden is gepositioneerd. Onderaan de blog kun je het plan en de bijbehorende zaai- en oogstkalender downloaden, eventueel afdrukken en op een plek hangen waar je vaak bent, zo kan je de zaaitijden goed in de gaten houden.

 

 

Waarom een moestuinplan?

Het maken van een plan is heel erg belangrijk, zaai volgens een schema zodat je zeker weet dat je alles uit de plantjes haalt en je ze ook voldoende tijd geeft om sterke plantjes te worden. Als ze te vroeg gezaaid worden zullen ze binnen veel te groot worden. Dan zit je met die grote planten binnen. Eigenlijk mogen alle voor gezaaide planten pas na 15 mei naar buiten (ijsheiligen) in volle grond uitgeplant worden. En daarbij zullen de planten het buiten een stuk zwaarder hebben als ze zo slap zijn, en daarbij zijn ze veel meer ziekte gevoelig.

 

De zaailingen in de felle zon zetten achter glas is ook niet zo’n goed idee. Hier worden de planten heel slungelig en slap van. Zet ze daarom wel op een lichte plek waar het warm is maar niet in felle zon. Draai de plantjes vaak. Zo groeien ze niet alleen 1 kant op maar worden alle blaadjes goed belicht. Als de temperaturen weer wat beter worden, in april, laat ze dan ook alvast overdag wennen aan de buiten temperatuur (afharden). Zo krijgen ze als het zover is niet een te grote klap van de kou waardoor ze dood gaan.

 

Favoriete groenten, kruiden en fruit

Als je niet van bietjes houdt, zaai dan ook geen bietjes, anders heb je er een stuk minder plezier van. Houd je nou ontzettend van tomaten zet dan lekker 4 planten neer in plaats van 1. Ik laat je hierboven een voorbeeld zien, hier varieer ik groente fruit en kruiden met elkaar. Het is natuurlijk ook leuk om een bak samen te stellen met alleen maar soorten tomaten of met alleen maar kruiden. Je kan alle kanten op gaan. Eigenlijk kan alles wel bij elkaar staan, er zijn een aantal groente soorten die je wat vaker moet mesten dan de ander, als het zover is zal ik dat wel even melden!

 

Startersbak

Mijn voorbeeld bak wordt een Pokon Startersbak, deze bak is heel simpel bij te houden. Als je op tijd begint heb je ook voordat het te koud wordt buiten, een leuke oogst om van te eten. Ook zetten we er wat kruiden tussen, hier kan je het hele jaar door van eten. Kruiden kan je binnen voorzaaien dit doe je al in de maand februari/maart. Uiteraard kan je ook plantjes kopen, dit is makkelijk maar wel veel minder leuk. Het leukste is toch als je kan vertellen dat alles wat in de Pokon Moestuinbak groeit eigen kweek is?!

 

Waar plaats je de bak en welke zaden of planten?

Plaats altijd achteraan de hoge klimplanten, zoals in ons geval de bonen, tomaten en courgettes. Vooraan de wat lagere plantjes en ertussen de middel maat. De bak heeft een afmeting van 1,2 x 1,2 m en is voorzien van een raster waar 16 vakken in zitten. In ieder vak kan je een soort groente plaatsen. Om de klimmers achteraan te laten klimmen moet je nog wel stokken of een hekwerk plaatsen.

 

De beste plek waar je je moestuinbak neerzet is vooral lekker in het zonnetje en niet op een te winderige plek. Wat ook zeker een goed idee is, om potten met bloemen of in de moestuinbak bloemen in de buurt te hebben. Op deze bloemen komen bijtjes af en deze bevruchten later ook weer jouw bloemen in jouw moestuinbak. Bloemen zijn heel mooi maar ook nog eens heel erg nuttig voor jouw groente en fruit wat je wilt kweken!

 

Plantenstekers

Als je gaat zaaien plaatst dan altijd even een bordje wat je hebt gezaaid. Het is niet alleen leuk om bij te houden hoelang iets erover doet om te ontkiemen. Maar ook heel handig om te weten wat je nou ook alweer waar hebt gezaaid. Er zijn heel veel leuke zelf maak ideeën voor de naambordjes, deze heb ik eerder gemaakt. Je kan natuurlijk ook mijn moestuinplan uitprinten en goed bewaren.

 

 

Zaai- en oogstkalender Startersbak

Een zaai- en oogstkalender vind ik altijd heel erg handig, deze pak je er even bij als je niet meer weet wanneer je nou wat moet zaaien, maar geeft je ook een hele overzichtelijke planning. Ik hou van plannen, alles loopt gewoon een stuk soepeler en je vergeet ook geen dingen te zaaien waar je achteraf spijt van krijgt, omdat het dan te laat is. Hieronder zie je een foto van de kalender voor onze Startersbak. Zoals je ziet starten we deze maand met het binnen voorzaaien van tomaat, paprika, basilicum, peterselie, tijm, citroenmelisse en bieslook. Wortel kun je al direct in de moestuinbak zaaien, in speciale Pokon Mix voor je Moestuinbak.

 

 

Lees over een paar weken mijn nieuwe blog! Hierin leg ik uit hoe je de bak in elkaar zet, maar ook geef ik je wat zaaitips voor de moestuinbak.

 

Groetjes,

 

Floor - Floors Moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin