Inspiratie
Pluktuin (4).png
18 apr. 2024

Leg je eigen pluktuin aan

Een eigen pluktuin waar je de meest mooie boeketten kunt plukken. Dat klinkt goed toch?! Goed nieuws, want je kunt zelf eenvoudig een pluktuin aanleggen. Zelfs wanneer je maar een kleine tuin hebt of alleen potten en bakken in je tuin of op je balkon hebt kan het. Hoe?

Hoe begin je een pluktuin? 

Bij het beginnen van jouw eigen pluktuin is het belangrijk om een goede plek uit te zoeken. Bijna alle plukbloemen hebben behoefte aan zon. Het liefst volle zon en dat minimaal zes uur per dag. Voldoende zon zorgt namelijk voor optimale groei en bloei van de bloemen. Naast dat de bloemen de voorkeur geven aan een zonovergoten plek mag deze ook wat beschut zijn tegen de wind. Zo voorkom je dat de bloemen er last van hebben als het een keer waait.

Wanneer je de juiste plek hebt gekozen is het tijd om de grond voor te bereiden voor het zaaien van de zaden. Verwijder onkruiden met de hand of een onkruidsteker. Breng vervolgens een laag van zo’n 5 centimeter Pokon Bio Siertuincompost aan en zorg ervoor dat de grond wat vochtig is. Verwijder naast onkruid ook grote takken en stenen.

Afhankelijk van het soort bloemen die je in jouw pluktuin wil heb je meer of minder ruimte nodig. Je kunt al prima beginnen met een oppervlak van zo’n 4 tot 5 vierkante meter. Wil je bijvoorbeeld veel dahlia’s kweken, dan heb je wat meer ruimte nodig. Denk in dat geval aan een oppervlak van 10 tot 15 vierkante meter.

Welke bloemen zijn geschikt voor een pluktuin? 

Qua bloemen voor in een pluktuin is er enorm veel keuze. Je kunt bloemen kiezen op basis van je favoriete kleur, de vorm of het doel waarvoor je de bloemen wil gebruiken. Voor een droogboeket kies je vaak net weer wat andere bloemen.

Houd bij het kiezen van de zaden naast de kleur en vorm ook rekening met de bloeiperiode. Kies soorten die elkaar opvolgen qua bloeiperiode zodat je nooit met een kale pluktuin zit. Daarnaast hoef je natuurlijk niet alle zaden tegelijk te zaaien, maar kun je ook delen om de paar weken zaaien.

Bloemen die perfect zijn voor in de pluktuin zijn:

  • zinnia
  • cosmea
  • korenbloem
  • juffertje-in-het-groen
  • zonnebloem
  • strobloem

Ook dahlia’s zijn een ware aanrader. Let bij dahlia’s wel op waar je deze in de pluktuin plaatst. Doordat dahlia’s nogal groot kunnen worden, kunnen ze andere bloemen verdrukken en dat zou zonde zijn!

Zo knip je de bloemen

Zijn je bloemen zover dat je kunt gaan plukken? Gebruik dan een scherp schaartje en knip de bloemen af. Zorg voor een lange steel zodat je het boeket bij het in de vaas zetten op de gewenste lengte kunt afknippen en schikken. Haal voor je de bloemen in de vaas zet de onderste bladeren van de steel om te voorkomen dat deze onder water komen te staan en gaan rotten.

Het maakt bij een plukboeket niet uit wat je in het boeket stopt. Kies de kleuren en bloemen die jij mooi vindt. Het is leuk om gebruik te maken van verschillende lengte bloemen voor een speels effect. Voeg naast bloemen ook wat blad en ander groen toe. Een voorbeeld hiervan is rietgras, maar ook bijzondere zaaddozen.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border