/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Calathea

Geniet lang van alle soorten Calathea met onze verzorgingstips, ondanks dat deze kamerplant wat lastiger te onderhouden is dan een gemiddelde kamerplant. Laat je niet tegenhouden, want het is één van de meest luchtzuiverende kamerplanten. De Calathea staat bekend om haar bewegende bladeren en wordt daarom ook wel 'Living Plant' genoemd. De bladeren sluiten zodra het donker wordt en openen weer als de eerste zonnestraaltjes je huis binnenkomen.

Overzicht van de Calathea

 • Planttype: Groene Kamerplant
 • Grondsoort: Kamerplanten potgrond
 • Bemesten: 1 keer in de 2 weken
 • Hoogte: 40 cm, 50 cm, 75 cm
 • Groeiwijze: opgaand, breed opgaand
 • Blad/loof: groen, rood/bruin, zilvergrijs, grijsgroen, bontbladig, witbont, meerkleurig/bontbladig, donker gevlekt, gemarmerd
 • Vochtigheid: wekelijks 1-2 keer water geven
 • Standplaats: lichte standplaats maar geen zon
 • Voeding: Anthurium voeding

Standplaats van de Calathea

De Calathea wil eigenlijk geen zonlicht en dus kun je de plant het beste in de schaduw zetten, bij voorkeur voor een raam op het oosten. De Calathea kun je in principe overal in je woning kwijt: in de woonkamer, de hal, de badkamer, de slaapkamer... noem maar op! De oorsprong van de Calathea ligt in het Amazonegebied. Deze planten zijn dus gewend om met beperkt daglicht te leven. Probeer daarnaast tocht en rook te vermijden. Met een temperatuur van maximaal 20 graden Celsius is de Calathea het meest gelukkig.

Calathea verzorging

Het verzorgen van de Calathea begint met een luchtige, zure potgrond. Je kunt hiervoor Pokon Anthurium Grond gebruiken. Ook de bijbehorende voeding is geschikt voor de Calathea (1 keer voeding in de 2 weken is voldoende). Daarnaast kun je af en toe de dode bladeren verwijderen.

Calathea water geven

De Calathea komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is een hoge luchtvochtigheid gewend. Het is daarom verstandig om de plant twee keer per week een beetje water te geven, zeker in de zomer. Geef niet te veel, want dan worden de wortels misschien te nat en gaan deze rotten. De grond mag lichtvochtig zijn, maar let wel op dat er geen laag water onder in de pot komt te staan. Wil je zeker weten of de Calathea weer water nodig heeft? Steek dan je vinger diep in de grond om te checken hoe vochtig de bodem nog is.

Calathea Sproeien

Omdat de lucht in de winter in huis een stuk droger is, is het handig om de bladeren van de plant af en toe te besproeien met een plantenspuit. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid en stevigheid van de plant, het is ook een snelle manier om stof van de plant weg te sproeien.

Calathea verpotten

De Calathea is een plant die erg groot kan worden. Verpot de Calathea een keer in de twee of drie jaar, of wanneer je merkt dat de pot te klein wordt. Zo hebben de wortels altijd genoeg ruimte om te groeien.

Calathea Soorten

Er zijn verschillende soorten Calathea, waarvan we er hieronder een aantal hebben genoemd.

 • Calathea Lancifolia: de onderkant van de bladeren is egaal rood.
 • Calathea Ornata: een van de sterkere soorten.
 • Calathea Zebrina: door de fluwelen bladeren kun je ze niet gemakkelijk afnemen met een doekje.
 • Calathea Makoyana: een van de sterkere soorten.
 • Calathea Crocata: dit is een bloeiende Calathea.

Pokon Powerplanten

Populaire Powerplanten

Dit vind je misschien ook interessant
externalId=powerplant-pokon-product-detail-1.1.2.1.4&filter[active]=1&filter[category]=/Powerplanten

Pokon app

Download nu de Pokon app en heb altijd onze hulp en groeninspiratie direct bij de hand. Of maak gebruik van onze tools:

 • Watergeefalarm
 • Potgrondcalculator

 

Nieuwsbrief

Wil jij aan de slag met groen in je tuin, op je balkon of in huis? Maar weet je niet hoe je dit precies moet aanpakken? Wanneer heeft jouw kamerplant nu eigenlijk een nieuwe pot nodig? Wanneer is het tijd om voor te zaaien in je moestuin? 
Wij delen graag gratis onze tips en inspiratie via de nieuwsbrief met jou!