/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Narcis

De narcis is een hele vrolijke plant en staat symbool voor de lente. Je kunt narcissen poten in je tuin, maar je kunt ze ook leuk in pot zetten zowel binnenshuis als buitenshuis. Lees meer over deze vrolijke verschijning!

Herkomst van de Narcis

Narcis, officieel Narcissus, is afgeleid van Narkissos, een beeldschone jongeling uit de Griekse mythologie. Hij had geen belangstelling voor de nimf Echo, die hem aanbad. In plaats van te flirten, ging hij liever jagen. Echo vroeg aan de God van de wraak, Nemesis, Narkissos te straffen voor die afwijzing. Toen Narkissos na een grote inspanning wilde gaan drinken uit een heldere beek, zag hij zijn eigen prachtige spiegelbeeld en hij was daar zo van onder de indruk, dat hij dagenlang stapelverliefd op zichzelf in het water naar zichzelf bleef staan kijken. Uiteindelijk viel hij van uitputting in het water en verdronk. Op diezelfde plek ontlook een bloem met dezelfde schoonheid als van de jongeman, die een beetje naar beneden kijkt. Narcisme, al te grote eigenliefde, is ervan afgeleid.

Soorten Narcissen

Enkele Narcissen

Enkele narcissen, zoals de Sorbet, hebben één cirkel van bloemblaadjes en een open hart, waardoor ze vlinders en bijen aantrekken. Met prachtige witte bloemblaadjes en oranje stervormige accenten aan de binnenkant, is de Sorbet ook een uitstekende snijbloem.

Dubbele Narcissen

Dubbele narcissen hebben dubbel zoveel bloemblaadjes, wat een vol en feestelijk effect geeft in de tuin. De Acropolis, met zijn witte bloem en kleine oranje blaadjes, springt er echt uit en is perfect voor het opfleuren van je tuin.

Meerbloemige Narcissen

Meerbloemige narcissen hebben meerdere bloemen per steel, wat zorgt voor een vrolijke uitstraling. De Martinette, een gele narcis met een oranje kroon, is niet alleen een mooie snijbloem, maar verspreidt ook een heerlijke geur.

Spleetkronige Narcissen

Spleetkronige narcissen hebben een opvallende uitstraling met een spleet in de kroon en gekreukelde kronen. De Parisienne, met zijn witte bloem en oranje kroon, is een prachtige spleetkronige narcis en perfect voor gebruik als snijbloem.

Verzorgingstips voor de Narcis

Narcis-op-pot is een prachtige voorjaarsbode die, als de plant goed verzorgd wordt, lang plezier kan geven.

  • De plant staat binnenshuis het best op een koele plek, om hem zo lang mogelijk te laten bloeien. In de tuin stelt hij weinig eisen, hij kan zowel in de schaduw als in de zon. Zelfs bij winterse omstandigheden kan de narcis een balkon of terras opvrolijken. 
  • Geef regelmatig water en laat de potkluit niet uitdrogen. 
  • Voeding is niet nodig, omdat de meeste voeding al in de bol aanwezig is.

Pokon Powerplanten