Tips
Planten tegen vorst beschermen (2).png
26 nov. 2024

Tips om jouw tuinplanten te beschermen tegen kou

De winter komt eraan en je tuinplanten hebben jouw hulp nodig om de kou te overleven. Niet alle planten kunnen tegen de kou, en zonder bescherming kunnen ze doodgaan. Wil je weten hoe je jouw planten gezond en sterk houdt tijdens de winter? In deze blog geven we je handige tips om vorstschade te voorkomen. Lees verder en ontdek hoe je jouw tuin winterklaar maakt!

Waarom tuinplanten beschermen tegen kou?

Waarom is het eigenlijk nodig om tuinplanten en potplanten beschermen tegen te kou? Niet alle planten kunnen tegen kou oftewel zijn winterhard. Bij lage temperaturen kan het water in de cellen van de plant bevriezen, wat kan leiden tot scheuren in de plantcellen en uiteindelijk het afsterven van de plant.

Planten in potten zijn gevoeliger voor vorst dan planten in de volle grond, omdat de kou makkelijker bij de wortels kan komen. Bevroren wortels kunnen ervoor zorgen dat de plant uitdroogt en niet overleeft. 

Door niet-winterharde planten te beschermen, kun je ze langer laten leven zodat je ook volgend jaar weer van ze kan genieten. 

Wat zijn winterharde planten?

Planten die winterhard zijn kunnen tegen kou, vorst en nattigheid in de winter. Dit betekent dat de plant de gemiddelde winter zonder problemen kan overleven. Bij veel vaste planten kan het bovengrondse gedeelte afsterven, maar blijven de wortels intact. In de lente groeit de plant dan weer uit boven de grond.

Welke planten hebben vorstbescherming nodig?

Planten die bescherming nodig hebben zijn:

  • Tropische en subtropische planten zoals palmbomen, bananenplanten, eucalyptus, kleine olijfbomen en citrusbomen.
  • Potplanten
  • Jonge bomen en struiken
  • Planten met dunne bladeren

Hoe kun je planten beschermen tegen kou?

Er zijn verschillende manieren om je planten te beschermen tegen kou:

Het belang van mulchen

Mulchen is het bedekken van de bodem met een laagje plantaardig of ander materiaal. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld compost, stro, bladeren of een bodembedekker zoals boomschors gebruiken. Door een laagje mulch rondom op de grond rondom je planten te strooien help je de grond rondom je planten te isoleren. Dit beschermt de wortels tegen de vrieskou. 

tuinplanten beschermen tegen kou

Beschermende hoezen en afdekkingen

Een andere manier is het gebruik van winterbescherming. Met behulp van vliesdoek of een speciale hoezen die je over jouw planten kunt plaatsen, dek je de planten af en bescherm je ze tegen de vorst. Heb je geen hoezen? Je kunt ook een oud laken gebruiken, dat werkt net zo goed!

Jonge bomen helpt je door de stam in te wikkelen met jute of een boomwikkeldoek. 

Wil je noppenfolie gebruiken? Plaats dat dan alleen rondom de pot bij potplanten als isolatielaag. 

Tip: Zorg ervoor dat je planten droog zijn voordat je ze inpakt om schimmelvorming te voorkomen.

Planten verplaatsen naar beschutte plek

Niet-winterharde planten in potten kun je het beste verplaatsen. Potplanten zijn namelijk gevoeliger voor kou doordat de wortels minder beschermd zijn. Door deze planten te verplaatsen naar een meer beschutte plek, bijvoorbeeld dichter bij het huis of onder een afdak, help je ze een handje tegen de kou. Leestip: Winterverzorging voor je potplanten

Water beschermd

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar door vóór de vorst water te geven, zorg je ervoor dat de grond vochtig blijft. Vochtige grond bevriest minder snel dan droge grond, wat helpt om de wortels van de plant te beschermen. 

Sneeuw verwijderen

Een laagje sneeuw kan isolerend werken. Maar wanneer het echt gaat om een dik pak sneeuw is het noodzakelijk om de zware sneeuw van de takken van je planten af te halen om te voorkomen dat ze afbreken.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border