Inspiratie
tulpen-1.png
20 mrt. 2024

Zo geniet je langer van jouw tulpen in vaas

Wanneer je een mooie bos tulpen koopt wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Sowieso breng je met een kleurrijke bos tulpen gelijk een lente achtige sfeer in huis. Hoe je zo lang mogelijk geniet van dit kleurrijke bosje bloemen?

Let er bij het kopen van de tulpen op dat je kiest voor zo vers mogelijke tulpen. Tulpen in de supermarkt zijn over het algemeen wat lichter dan die bij de bloemist. Voor beide geldt dat je het beste kunt kiezen voor tulpen die nog in de knop zitten. Dat betekent namelijk dat ze op hun verst zijn.

Hoe moet je tulpen in de vaas zetten?

Om ervoor te zorgen dat de tulpen optimaal water kunnen opnemen is het belangrijk om de steel af te snijden voor je ze in de vaas zet. Dit doe je door de steel schuin af te snijden zodat het oppervlak waarmee ze water kunnen opnemen groter wordt. Daarnaast is het aan te raden om gebruik te maken van een scherp mes. Gebruik je een bot mes of een schaar, dan kun je de steel beschadigen wat de opname van water alsnog minder optimaal wordt.
Kies voor een hoge vaas. Tulpen groeien namelijk nog altijd een paar centimeter door zodra ze op water staan.

Wat doe je in water voor tulpen?

Omdat tulpen die afkomstig zijn uit de kas gevoelig kunnen zijn voor bacteriën is het verstandig om de vaas waarin je de tulpen zet goed schoon te maken. Gebruik hiervoor schoon water en een druppeltje bleek/chloor. Gebruik voor het schoonmaken van een vaas nooit zeep. Droog de vaas vervolgens met een schone theedoek.

Doordat tulpen krachtige bloemen zijn hebben ze in principe geen voeding nodig. 

Hoe verzorg je tulpen in een vaas?

Kies een passende vaas voor de tulpen. Kies bij voorkeur een vaas die hoog genoeg is waardoor de tulpen niet te ver over de rand gaan hangen.

Zet tulpen niet in dezelfde vaas als een narcis. Het slijm wat narcissen produceren zorgt er voor dat tulpen snel gaan hangen. Wil je tulpen gebruiken in een veldboeket? Kies in dat geval voor tulpen in combinatie met groene takken, hyacinten en riddersport.

Hoe zorg je ervoor dat tulpen niet gaan hangen?

Om te voorkomen dat de tulpen gaan hangen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vaas hoog genoeg is zodat tulpen de ruimte hebben om te groeien en tegelijkertijd steun hebben. 

Wanneer tulpen te veel water in één keer krijgen groeien ze hard. Een klein laagje water waaraan je elke dag een scheutje toevoegt is dan ook voldoende.

Ben je te laat geweest met water geven en hangen de tulpen slap? Geen paniek! Wikkel ze even in een papier/krant. Snij een stukje van de stelen af en zet ze weer in een laagje water. Na ongeveer een uurtje staan de tulpen weer prachtig rechtop.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten