Nieuws
moestuin starten
21 okt. 2020

Beginners moestuin

Ik heb al jaren een moestuin waar ik heel erg blij van word. Het is inmiddels een onderdeel geworden van mijn leven en ik zou het dan ook niet weg kunnen denken uit mijn jaarlijkse bezigheden. Sommige mensen sporten, anderen gaan heel vaak wandelen en ik ben heel veel in de moestuin te vinden. Sinds dit jaar bevindt deze zich zelfs aan huis en is gecombineerd met heel veel andere planten en bloemen. Het is een heerlijke plek waar ik lekker kan ontspannen in deze rare tijden.

floorsmoestuin-floor-2

Wil jij nou ook een moestuin beginnen?

Zorg ervoor dat als je begint met een moestuin je het jezelf niet te moeilijk maakt en dat je jezelf niet oplegt dat het moet. Dan zul je merken dat je aandacht snel verslapt en dat er na een paar maanden niks meer mee gebeurt. Bekijk dus eerst eens of het wel bij je past, zo kun je ieder jaar een beetje uitbreiden als je echt de smaak te pakken hebt.

plan-maken-floor

Stappenplan

Ik heb hieronder een aantal vragen voor je opgesomd die je jezelf kunt stellen. Dit maakt het allemaal net nog iets makkelijker.

  • Begin vooral het eerste jaar niet te groot. Heb je grootse plannen, dan is dat natuurlijk superleuk, maar bewaar deze gewoon voor het jaar erna. Natuurlijk is er niks mis mee om het meteen heel groot aan te pakken, maar mijn advies is om je eerst goed in te lezen over waar je aan gaat beginnen en hoe je het aanpakt. Het zou zonde zijn als je na dat ene jaar hard werken er helemaal klaar mee bent. Heel veel gewassen kun je het eerste jaar ook testen in potten.
  • Zoek een zonnig plekje in de tuin of misschien wel op het balkon uit waar je jouw moestuin wilt starten. Bekijk goed hoe de zon draait en waar er dus het meeste licht is. Dit onderzoekje zorgt ervoor dat je de planten die van veel zon houden op de juiste plek zaait of uitplant.
  • Kies altijd eerst makkelijke groenten uit om te beginnen en vergeet ook niet jezelf de vraag te stellen wat je lekker vindt en wat je vaak eet. Zo maak je gemakkelijk kennis en kan er bijna niks misgaan. Op een gegeven moment heb je de smaak te pakken en kun je ook wat lastigere gewassen proberen die net wat meer verzorging nodig hebben. (*= makkelijk **= iets moeilijker)

moestuin-in-potten-floor

Makkelijke startersgroenten

Wanneer start je een moestuin?

Een moestuin start je altijd in het voorjaar. Je zorgt ervoor dat het oppervlak schoon en overzichtelijk is in maart, zodat hierna de eerste zaden de grond in kunnen. Veel gewassen kweek je eerst binnen op, zodat ze in mei buiten uitgeplant kunnen worden.

In de wintermaanden is het te koud en groeit er buiten in de volle grond weinig. Wel zou je in deze tijd wat kruiden binnen kunnen zaaien om je alvast wat voor te bereiden op komend seizoen. Mocht je nog andere groenten buiten willen zaaien, kijk dan in deze blog.

Tijdens deze periode is het ook de juiste tijd om je eens te verdiepen in de moestuin. In mijn boek ‘De moestuin’ vind je heel veel tips over hoe je je eigen moestuin aanlegt.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Planten voor vlinders en bijen

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin