/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]
Rucola sla - close up
Rucola sla
Rucola sla - in pot

Rucola sla

Het licht pittige plantje rucola kun je gemakkelijk, snel en bijna jaarrond kweken. Zelfgekweekt is rucola vele malen smaakvoller dan de groente die je in de winkel vindt. 

Kenmerken Rucola Sla

Planttype: Groente
Bemesten: voorjaar, zomer
Standplaats: zon, halfzon
Groeiwijze: bodembedekkend
Hoogte: 30 cm, 40 cm
Blad/loof: half wintergroen, groen, eetbaar
Gebruik: salades, sauzen, visgerechten, groenteschotels
Zaaitijd: maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Planttijd: maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Oogsttijd: april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december

Zwaardherik

Rucola, ook wel Zwaardherik of Raketsla is een eenjarige plant en hoort bij de Kruisbloemenfamilie. Je kent Rucola hoogstwaarschijnlijk als een eetbare slasoort die je door verschillende gerechten doet. De bladeren zijn lang, grof, groen en gekarteld. En de plant is al een lange tijd erg populair. Hij wordt al sinds de Middeleeuwen geteeld in het Middellandse Zeegebied als Zwaardherik. In de jaren '80 werd de plant in Europa met open armen ontvangen onder de naam 'Rucola'. Rucola heeft een pittige en bittere smaak. Het kan erg lekker door je eten zijn én is makkelijk zelf te zaaien en verbouwen. Uit het plantje blijven nieuwe blaadjes zich vormen, waardoor je ervan kunt blijven plukken.

Zaaien in de volle grond

Van maart tot en met oktober kun je rucola direct in de volle grond zaaien. Dit kan in de moestuin, maar met hetzelfde gemak ook in potten en bakken. Ondanks dat de rucola een lange zaaiperiode kent, kun je vaak beter in het voor- of juist najaar zaaien. In koelere temperaturen ontwikkelt de smaak van rucola zich beter.

Kies in het voorjaar en najaar voor een zonnige standplaats om te zaaien en in de zomer een plekje in de halfschaduw. Zaai op 0,5 tot 1 centimeter diepte en bij voorkeur in rijen met een rijafstand van 10 tot 15 centimeter.

Uitdunnen van zaailingen

In principe is het uitdunnen van rucola niet nodig. Wanneer je de planten dicht op elkaar laat staan krijg je kleine planten en jonge pluksla. Maar net als bij snijbiet geldt dat hoe groter je de tussenruimte laat, hoe groter de plant wordt. Uitdunnen tot een afstand van 15 cm tussen de planten en een rijafstand van 30 centimeter is ideaal voor het kweken van grotere Rucolaplanten. Een bijkomend voordeel bij het uitdunnen is dat je de zaailingen zowel opnieuw kunt uitplanten als oogsten voor consumptie.

Bodem en bemesting

Rucola is een makkelijke plant en groeit op vrijwel iedere bodem. Wat biologische lichte bemesting of en het verwennen van de grond met wat verse biologische grond voor het zaaien, vormt een perfecte start voor de pittige blaadjes. Je kunt ook een kant en klare mix van voeding en grond gebruiken voor in je moestuinbak.

Verzorging van rucola

Om tot de pittige en nootachtige smaak te komen vraagt rucola om veel water. Vooral tijdens droge perioden in de zomer kunnen de bladeren al snel wat slap gaan hangen. Wanneer je te weinig water geeft kunnen de plantjes ook iets te scherp worden. Zorg ervoor dat de bodem constant vochtig is.

Rucola oogsten

Hoe later je plukt, hoe sterker de smaak. Rucola ontkiemt en groeit erg snel waardoor je de bladeren al binnen enkele weken kunt oogsten. Ook doorgeschoten planten kun je daarbij nog oogsten, je snijdt gewoon de bloemen en bloemstelen weg. Doorgeschoten rucola is nog voller en pittiger van smaak. Houd hierbij wel het hart van de plant intact, zo kun je meerdere malen oogsten. Het wegsnijden van de bloemen hoeft overigens niet. De prachtige kruisvormige en zoeter smakende bloemen zijn gewoon eetbaar. Was de rucola nog wel even voor je het gebruikt voor het eten.

Rucola bewaren

Oogst rucola bij voorkeur vlak voor de maaltijd. Na het oogsten worden de bladeren van rucola snel slap. Wanneer je de Rucola toch wil bewaren, kun je dit het beste in de koelkast doen. Dan is de Rucola nog drie tot vier dagen houdbaar.

Pokon Powerplanten