Rucola sla

Het licht pittige plantje rucola kun je gemakkelijk, snel en bijna jaarrond kweken. Zelfgekweekt is rucola vele malen smaakvoller dan de groente die je in de winkel vindt.


Planttype: Groente
Bemesten
: voorjaar, zomer
Standplaats: zon, halfzon
Groeiwijze: bodembedekkend
Hoogte: 30 cm, 40 cm
Blad/loof: half wintergroen, groen, eetbaar
Gebruik: salades, sauzen, visgerechten, groenteschotels
Zaaitijd: maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Planttijd: maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Oogsttijd: april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december


Zaaien in de volle grond

Van maart t/m oktober kun je rucola direct in de volle grond zaaien. Dit kan in de moestuin, maar met hetzelfde gemak ook in potten en bakken. Ondanks dat de rucola een lange zaaiperiode kent kun je vaak beter in het voor- of juist najaar zaaien. In koelere temperaturen ontwikkelt de smaak van rucola zich beter.

Kies in het voorjaar en najaar voor een zonnige standplaats om te zaaien en in de zomer een plekje in de halfschaduw. Zaai op 0,5 tot 1 cm diepte en bij voorkeur in rijen met een rijafstand van 10 tot 15 cm.

Uitdunnen van zaailingen

In principe is het uitdunnen van rucola niet nodig. Wanneer je de planten dicht op elkaar laat staan krijg je kleine planten en jonge pluksla. Maar net als bij snijbiet geldt dat hoe groter je de tussenruimte laat, hoe groter de plant wordt. Uitdunnen tot een afstand van 15 cm tussen de planten en een rijafstand van 30 cm is ideaal voor het kweken van grotere rucolaplanten. Een bijkomend voordeel bij het uitdunnen is dat je de zaailingen zowel opnieuw kunt uitplanten als oogsten voor consumptie.

Bodem en bemesting

Rucola is een makkelijke plant en groeit op vrijwel iedere bodem. Wat biologische lichte bemesting of en het verwennen van de grond met wat verse biologische grond voor het zaaien, vormt een perfecte start voor de pittige blaadjes. Je kunt ook een kant en klare mix van voeding en grond gebruiken voor in je moestuinbak.

Verzorging van rucola

Om tot de pittige en nootachtige smaak te komen vraagt rucola om veel water. Vooral tijdens droge perioden in de zomer kunnen de bladeren al snel wat slap gaan hangen.

Rucola ogsten

Hoe later je plukt, hoe sterker de smaak. Rucola ontkiemt en groeit erg snel waardoor je de bladeren al binnen enkele weken kunt oogsten. Ook doorgeschoten planten kun je daarbij nog oogsten, je snijdt gewoon de bloemen en bloemstelen weg. Doorgeschoten rucola is nog voller en pittiger van smaak. Houd hierbij wel het hart van de plant intact, zo kun je meerdere malen oogsten. Het wegsnijden van de bloemen hoeft overigens niet. De prachtige kruisvormige en zoeter smakende bloemen zijn gewoon eetbaar.

Rucola bewaren

Oogst rucola bij voorkeur vlak voor de maaltijd. Na het oogsten worden de bladeren van rucola snel slap.

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten

Deel dit met jouw netwerk!

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.