/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Sperzieboon

De sperzieboon is toch wel een typisch Hollandse groente en mag eigenlijk niet ontbreken in de moestuin.Onderstaande kenmerken gelden ook voor de Pronkboon, Phaseolus coccineus.

Kenmerken sperzieboon

Planttype: Groente
Grondsoort: Moestuin Grond
Bemesten: februari tot en met augustus
Standplaats: zonnig
Bloem: wit
Bloeitijd: juni, juli
Hoogte: 75 cm, 180 cm
Groeiwijze: klimmend, opgaand
Blad/loof: groen
Vrucht: groen, eetbaar
Gebruik: koken, verse consumptie
Zaaitijd: april, mei
Planttijd: mei, juni, juli
Oogsttijd: juli, augustus, september

Stambonen en stokbonen

Er bestaan enorm veel rassen en variëteiten wanneer het gaat om het kweken van sperziebonen. De soorten kun je in twee categorieën indelen: stokbonen en stambonen. Stambonen groeien laag bij de grond en worden ook wel struikbonen genoemd. Stokbonen groeien juist de hoogte in en hebben een constructie nodig om goed te groeien. Het hoogteverschil kan erg groot zijn. Zo worden de meeste struikbonen ongeveer 40 tot 50 centimeter hoog, waar stokbonen soms wel een hoogte van 3 tot 4 meter kunnen bereiken.

Zaaien in de volle grond

Sperziebonen dulden absoluut geen vorst en mogen daarom pas in de periode vanaf half mei tot juli worden gezaaid. Zaai de zaden op een zonnige plaats op 2 cm diepte in vochtig gemaakte grond. Voor struikbonen zaai je per 20 cm 3 zaden in een geultje. Voor de stokbonen houd je een hoeveelheid van 3 tot 4 bonen per stok aan.

Geef pas weer water zodra de zaailingen boven de grond verschijnen.

Uitdunnen van zaailingen

Wanneer er meer dan 3 tot 4 zaailingen op één plek zijn opgekomen is het belangrijk om de planten uit te dunnen. Zo krijgt iedere zaailing voldoende ruimte om uit te groeien tot een sterke volwassen bonenplant.

Bodem en bemesting

Sperziebonen zijn niet dol op bemesting. Daarentegen worden de planten wel graag verwend met wat compost. Aan de bodem stellen de sperziebonenplanten verder niet heel veel eisen, zolang deze maar niet te zuur is. Een zure bodem kun je meer basisch maken door wat kalk toe te voegen. Verder houden sperziebonen van een vochtige grond. Pas wel op dat de bodem nooit te nat is, hierdoor ontstaat snel rotting.

Verzorging van sperziebonen

Een goede ondersteuning is erg van belang bij de groei van stokbonen. Gebruik hiervoor een hekwerk met gaas of aan elkaar gebonden klimstokken. Zo kun je stevige bamboestokken gebruiken die je in de vorm van een wigwam aan elkaar vastbindt.

Verder moet je de eerste weken goed oppassen voor vogels. Een net van gaas of vliesdoek beschermt je jonge zaaigoed tegen deze dieven. Zodra de zaailingen 2 tot 4 blaadjes hebben gevormd mag het net er weer af.

Sperziebonen oogsten

50 tot 60 dagen na het zaaien kun je de sperziebonen oogsten. Door regelmatig te oogsten stimuleer je de plant tegelijkertijd om nieuwe bonen aan te maken.

Pokon Powerplanten