Nieuws
nog-te-zaaien-floor
30 sep. 2020

Wat te zaaien?

Het is echt oogsttijd in de moestuin. Zo kun je op het moment nog veel courgettes, tomaten, paprika, pepers en misschien wel de eerste pompoenen oogsten. Het is heerlijk om na bijna 6 maanden iets te oogsten van de zaadjes die je hebt geplant. Een moestuin starten doe je voor de meeste gewassen dan ook echt in het voorjaar. Zou je nu beginnen met het zaaien van tomaten dan kun je hier helaas niet van oogsten over een half jaar. Dit kan enkel als je ze binnen en in een verwarmde kas met nagebootst zonlicht zou laten groeien. Dit is eigenlijk wat er in de kassen bij de grote kwekers gebeurt. Ik kan je wel vertellen dat de smaak van groenten en fruit die zijn gekleurd door de zon toch echt het allerlekkerst is.

nog-te-zaaien-floor-2

Naast dat er geoogst wordt van een heleboel lekkers, kun je nu ook nog wat zaaien. Dit geldt niet voor hele grote en langzaam groeiende planten, maar wel voor de snelle groeier. Heb je nog wat oude ruiten liggen, dan kun je deze zelfs gebruiken om wat extra warmte te creëren voor de zaadjes en te zorgen dat de zaden niet wegspoelen door de buien die nog over kunnen trekken.

Wat is er nu nog te zaaien:

Pluksla – na ca. 6 weken kun je hiervan heerlijke blaadjes oogsten. Haal niet het hele plantje uit de grond, maar knip enkel het blad af. Zo groeit de plant gewoon weer verder.

Rucola – na ca. 5 weken is de rucola te oogsten, heerlijke pittige smaak als het wat koeler wordt.

rucola-nog-te-zaaien-floor

Winterpostelein – na ca. 6 weken kun je heerlijke postelein oogsten. Bekijk wel of je de juiste variant koopt. Er is namelijk ook een gewone postelein, maar deze vraagt wel wat meer warmte en zal het daarom nu minder doen.

Veldsla – het is echt tijd voor veldsla, deze slasoort houdt van koelere temperaturen. Deze tijd is dus heel goed om veldsla te zaaien.

Knoflook – het is tijd om de knoflookteentjes in de grond te stoppen, zodat je komende zomer heerlijk knoflook uit je eigen tuin kunt oogsten.

Bloembollen – ook de voorjaarsbloeiers kunnen de grond in. Je hebt tot de vorst de tijd om ze te poten, dus je moet je nog niet heel hard haasten, maar dan kun je wel alvast kijken wat je volgend seizoen in de tuin wilt hebben. Kijk ook eens naar Biologische bollen. Deze zijn vaak iets duurder, maar veel beter voor de aarde.

Radijsjes – na ongeveer 5 weken zijn de eerste kleine radijsjes al te oogsten. Hoe groter de radijsjes worden, hoe bitterder de smaak zal zijn.

radijs-nog-te-zaaien-floor

Bieten – na een week of 4 komen er al kleine blaadjes boven. Deze blaadjes zijn lekker door de salade of op een broodje met kaas. Zaai wat meer op een bed, zodat je ook meer blaadjes kunt oogsten. Zorg wel dat de zaden wat ruimte hebben om te groeien. Zitten ze te dicht op elkaar, dan zullen ze elkaar verdrukken en daardoor niet opkomen.

Prei – na 4 tot 6 weken zie je al kleine sprietjes boven de grond uit komen. Het is heerlijk om deze jonge preiplantjes door de salade te doen. Doordat ze zo klein zijn, is de uiensmaak sterk aanwezig.

Onthoud wel dat alles een stuk minder hard groeit met hevige buien en dalende temperaturen. Dus geef het tijd en laat alles na het zaaien gewoon even 2 weken met rust. Het komt vanzelf wel boven.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Zaden winnen

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin