Tips
shutterstock-1398782681
17 nov. 2021

Top 5 leuke & katvriendelijke kamerplanten

Katten zijn er in alle soorten, maten, kleuren en rassen. Een ding staat vast: jij bent gek op je kleine huistijger. Als je daarnaast jouw urban jungle ook graag van nieuw groen voorziet, is het goed om te weten welke planten geschikt zijn voor katten die net zo gek zijn op planten als jij. Je wilt uiteraard geen giftige kamerplanten in de buurt van je kat. Lees ook onze eerdere artikel met daarin 8 katvriendelijke kamerplanten, voor nog meer inspiratie.

1. Waarom knagen katten aan je planten?
2. Top 5 katvriendelijke planten
3. Kattengras tips

Waarom knagen katten aan je planten?

Planten hebben zo’n onweerstaanbare aantrekkingskracht op katten, omdat dit simpelweg een natuurlijke manier is om hun maag te ontdoen van onverteerbare stoffen. Tijdens het wassen slikt je kat veel haren in. Het lichaam zoekt een manier om deze haren kwijt te raken. Door stukjes van je plant te eten, verlaten de haren je kat door de braakreflex te prikkelen. Iedere kattenliefhebber kent de welbekende haarbal.

Daarnaast zijn jonge katten nog erg speels en willen ze alles ontdekken. Het spelen met je plant en het kauwen op de bladeren is een manier om de wereld om zich heen te ontdekken. Hartstikke goed dat je kat zich ontwikkelt, maar minder fijn voor jouw planten. Daarnaast kunnen de sappen van bepaalde planten erg giftig zijn. Goede redenen om extra oplettend te zijn welke planten je in huis haalt. Wij helpen je graag met nog meer groene aanraders.

Top 5 katviendelijke planten

Deze 5 katvriendelijke kamerplanten zijn een aanwinst voor je urban jungle:

1. Ananasplant

Het is dubbel genieten met de ananasplant. Niet alleen heeft je huistijger niets te vrezen van deze tropische plant, hij ruikt ook nog eens overheerlijk. De ananasplant is makkelijk te verzorgen. Buiten de wintermaanden om, houd je met behulp van Pokon Bio Kamerplanten Voeding jouw plant in topconditie.

2. Pannenkoekenplant

De pannenkoekenplant, ook wel Pilea Peperomioides, is een vlotte groeier met schijfvormige blaadjes. Knabbelt jouw kat een van de blaadjes kapot? Geen probleem, deze plant maakt snel nieuw blad.

3. Bamboe

Bij bamboe zie je al snel een flinke haag voor je, maar met de Bambusa vulgare, haal je een toffe kamerplant in huis. Zijn bijzondere stam trekt gegarandeerd de aandacht.

4. Ezelstaart

De Ezelstaart, ook wel de Sedum burrito genoemd, is een van de weinige vetplanten die niet giftig is voor katten. Hang deze plant in een mooie bloempot aan het plafond en je kat kan er niet meer bij. Ondertussen geniet jij van de bijzondere kleuren van deze hangplant.

5. Kwartjesplant

De Kwartjesplant is een ontzettend sterke plant. Wanneer je moeite hebt om een cactus in leven te houden is een kwartjesplant jouw vriend. Ondertussen kan je kat gerust af en toe aan een blad knabbelen als hij ondeugend is. De kwartjesplant is namelijk niet giftig voor katten.

Bekijk hier ook onze video met katvriendelijke kamerplanten:

Kattengras

Buitenkatten hebben allerlei groen tot hun beschikking. Binnenkatten hebben eigenlijk alleen jouw mooie kamerplanten tot hun beschikking. Ook al zijn jouw planten niet giftig, toch wil je liever niet dat jouw groene vrienden al hun blad verliezen. Zorg daarom dat je kat een alternatief heeft. 

Met tarwegraszaden, keukenpapier, een lage, brede pot en Pokon Hydrokorrels maak je jouw kamerplanten minder aantrekkelijk. Hydrokorrels zijn net als aarde perfect geschikt om planten in te kweken, want de korrels geven houvast aan de wortels. Lees hier meer over wonderlijke eigenschappen van hydrokorrels en hoe je deze in kan zetten.

Laat de hydrokorrels zich volzuigen, door ze een tijd in water te leggen. Vul vervolgens de bloempot driekwart en leg vochtig keukenpapier bovenop. Verspreid een ruime hoeveelheid tarwegraszaad over het papier. Zoek een lichte plaats, waar je kat niet bij kan om het gras te laten ontkiemen. Tarwegras groeit snel. Na enkele dagen zie je de zaadjes al ontkiemen. Zorg dat de hydrokorrels vochtig blijven, zonder dat de wortels van het graszaad onder water staan. Zo voorkom je wortelrot. Zodra het gras hard begint te groeien kan je het op een plek zetten waar je kat er makkelijk bij kan. Je overige planten zullen blij zijn met de afleiding. Heb je geen hydrokorrels bij de hand? Dan is Pokon Kamerplanten Potgrond een goed alternatief.

Met deze prachtige kamerplanten maken jij en je kat het gezellig in huis. Wil je toch een kamerplant in huis nemen die (potentieel) giftig is? Zet deze op een plaats neer waar je kat niet kan komen. Zo kunnen jullie beiden veilig genieten van al het moois dat groen in huis te bieden heeft.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten