Tips
20-10-21

Hydrokorrels: waarom gebruik je ze?

Planten geven je huis, balkon of tuin een groene boost. Hier wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Om je planten gezond en sterk te houden, is een goede verzorging van levensbelang. Heb je net een nieuwe plant gekocht of ga je een groene favoriet verplaatsen naar een nieuwe pot? Dan is dit een goed moment om het te hebben over hydrokorrels. Met hun opvallende verschijning zijn het echte helden als het gaat over het fit houden van je plant. Wij praten je in deze blog graag even bij.

1. Wat zijn hydrokorrels?
2. Waarom gebruik je hydrokorrels?
3. Hydrokorrel tips

Wat zijn hydrokorrels?

Hydrokorrels zijn kleine, harde, bruine bolletjes gemaakt van klei. Door de soort klei die hiervoor gebruikt wordt, zet deze tijdens het bakken uit. Hierdoor worden ze groot en luchtig. Daarnaast verdampt het water tijdens dit proces uit de klei, waardoor ze hun uitzonderlijke eigenschappen krijgen. Leg je de korrels namelijk in een bak met water, dan zullen ze zich helemaal volzuigen zonder dat de klei weer zacht wordt.

Waarom gebruik je hydrokorrels?

De meest voorkomende manier waarop je hydrokorrels toepast, is als drainagelaag onderin de bloempot of -bak. Potten zonder gat houden vaak veel vocht vast, bijvoorbeeld wanneer je te veel water hebt gegeven. Pokon Hydrokorrels zuigen dit overtollige water op, zodat je plant geen natte wortels krijgt. Hiermee verklein je de kans op wortelrot. Daarnaast geven de kleikorrels dit geabsorbeerde water ook weer langzaam terug aan de grond. Hierdoor kan je plant ook tijdens drogere periodes gegarandeerd zijn dorst lessen.

Wanneer je een mooie pot gevonden hebt die erg diep of groot is, helpen hydrokorrels om de loze ruimte onderin de pot op te vullen. Uiteraard gebruik je bovenin de pot Pokon Kamerplanten Potgrond of een speciale potgrond die geschikt is voor jouw plant. Hierna geef jij jouw plant als vanouds een veilig onderkomen. Dit is vooral geschikt wanneer je plant niet alle ruimte nodig heeft. Hiermee voorkom je ook dat al het water zich in de onderste laag potgrond ophoopt, waardoor de plant er met zijn wortels niet bij kan komen.

Hydrokorrels lenen zich ook perfect als decoratiemateriaal. Houd bij het vullen van de pot met grond, enkele centimeters ruimte over bovenin. zodat je deze later aan kan vullen met hydrokorrels. Dit voorkomt tevens dat de potgrond te snel uitdroogt, waardoor je minder vaak water hoeft te geven.


Hydrokorrel tips

1. Het klinkt misschien wat vreemd, maar je kan hydrokorrels zo vaak gebruiken als je wilt. Wanneer je jouw plant een nieuwe pot geeft, mogen de hydrokorrels gewoon mee met de verhuizing. Wil je ze liever gebruiken voor een andere plant? Was ze dan voor de zekerheid even. Zorg er dan wel voor dat je na het verpotten de nieuwe plant niet te veel water geeft. De korrels hebben zich namelijk al volledig volgezogen.

2. Soms ontstaat er na gebruik een witte kleur of waas op de korrels. Vooral wanneer je ze gebruikt als decoratie bovenop valt dit op. Er is in dit geval niets mis met je plant. Wat je ziet zijn de mineralen uit het water die zich aan de klei hechten.

Kortom, er zijn genoeg redenen om jouw plant het leven makkelijker te maken door Pokon Hydrokorrels toe te voegen aan zijn onderkomen. Let er bij het verpotten op dat je de wortels van je plant niet beschadigd. Het herstelproces kost je plant veel energie en bij te ernstige beschadigingen redt je plant het soms niet. Om zeker te weten dat jouw planten voldoende ondersteuning en voeding krijgen voeg je Pokon Planten Voedingsstaafjes toe. Als je de tips uit onze video volgt tijdens het verpotten, dan komt het helemaal goed.

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (0)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.