Tips
uitgedroogd gazon.jpg
17 aug. 2023

Test de gezondheid van je gazon

Is je gazon ernstig aangetast door het warme weer? Nu de temperaturen weer wat gedaald zijn en we wat verkoelende regenbuien hebben gehad is het tijd om je dode of droge gazon te herstellen! Test de gezondheid van je gazon en ontdek onze handige tips om je gazon nieuw leven in te blazen.

1. Is het gras dood of gewoon droog?

Als het gras in je gazon geel kleurt, betekent dat niet direct dat je gazon dood is. Bij temperaturen boven de 25 graden gaan veel grassoorten in ruststand. Er zijn genoeg grassoorten die deze temperaturen gewoon overleven en weer makkelijk om te toveren zijn tot een groene grasmat zodra de temperaturen dalen. Andere grassoorten kunnen deze temperaturen niet aan en zullen dood gaan.

Volg deze stappen om te ontdekken of het gras dood is:

  1. Steek met een schep een stuk gras van ongeveer 10x10 cm uit de grond.
  2. Leg de graspol in een emmer water en laat het stuk gras het water helemaal opnemen.
  3. Laat het water uit de emmer lopen en laat de graspol erin liggen.
  4. Ontdek je na 2 tot 3 dagen witte worteltjes aan de onderkant? Dan leven de grasplanten nog en kun je je gazon herstellen. Zo niet, dan is het gras dood en zal je je gazon opnieuw moeten inzaaien met bijvoorbeeld Graszaad Inzaai. Lees hier hoe je graszaad kunt inzaaien.

2. Neemt de bodem nog water op?

Ook al groeien er worteltjes aan de graspol, dat wil nog niet zeggen dat je je grasmat volledig kunt herstellen. Het is namelijk belangrijk dat ook de bodem gezond is en voldoende water op kan nemen. Als de grond waterafstotend is, is de kans klein dat je grasmat zal herstellen, ook al besproei je het gazon.

Zo ontdek je of de bodem voldoende water opneemt:

  1. Steek met een schep een stuk gras van ongeveer 10x10 cm uit de grond.
  2. Leg op elke 2 cm diepte een druppel water.
  3. Duurt het langer dan 1 minuut voordat de druppel in de grond trekt? Dan is de grond te waterafstotend en zal je gazon niet goed kunnen herstellen. De bodem moet eerst verbeterd worden, voordat je nieuw graszaad kunt zaaien. Dit kun je doen met Bio Gazongrond. Lees ook hoe je jouw grond kunt verbeteren.

Gazon herstellen

Of je nu een droog gazon of dood gazon hebt: er zijn verschillende mogelijkheden om je gazon te herstellen. Lees deze tips om een dood gazon te herstellen.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon