Tips
mulchen_na_het_maaien.webp
16 apr. 2024

Mulchen na maaien: dé stap naar gezonder gazon

Een stralend groen gazon is de trots van veel tuiniers. Door regelmatig onderhoud behoudt je gazon die mooie groene kleur. De natuur biedt zelf veel handige trucs om je grasmat in shape te houden. Mulchen is een methode om je gazon een groene boost te geven door gebruik te maken van wat je overhoudt na het grasmaaien. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat mulchen is, waarom het gunstig is na het maaien, hoe mulchen in zijn werk gaat, hoe vaak je het moet doen en of het het hele jaar door kan worden toegepast.

  1. Wat is mulchen?
  2. Waarom zou je mulchen na het maaien van je gras?
  3. Hoe mulch je?
  4. Hoe vaak moet je mulchen?
  5. Kan je het hele jaar door mulchen?
  6.  Waar kan ik mijn gras nog meer voor gebruiken?

Wat is mulchen?

Mulchen is simpelweg het verspreiden van grasresten over je gazon. Door het overgebleven gras te verspreiden over de grasmat, geef je de voedingsstoffen die nog in het gras zitten, terug aan de bodem. Het grasmaaisel levert alleen niet voldoende voedingsstoffen voor een optimale verzorging, je dient je gazon regelmatig te bemesten. Toch kan het grasmaaisel een goede aanvulling zijn. Het helpt de gezondheid van je gazon op peil te houden.

Waarom zou je mulchen na het maaien van je gras?

Mulchen na het maaien biedt verschillende voordelen voor je gazon:

1. Ten eerste helpt mulchen bij het behoud van vocht in de bodem. De mulchlaag fungeert als een isolerende barrière. Hierdoor verdampt er minder vocht. Gras bevat van zichzelf ook veel vocht, waardoor mulchen in de zomermaanden een goede manier is om je grasmat te beschermen tegen de invloed van de zon.

2. Daarnaast helpt mulchen bij het beperken van onkruidgroei. De mulchlaag verstikt onkruidzaden en voorkomt dat ze kiemen. Dit betekent minder werk om het gazon onkruidvrij te houden en daarnaast ziet je grasmat er langer netter uit.

3. Wanneer de laag vers gemaaid gras langzaam vergaat, geeft het voedingstoffen af aan de bodem. Wat resulteert in een gezondere bodemstructuur. Dit zorgt voor sterker gras, maar helpt ook de micro-organismen die zich in de grond ophouden.

Hoe mulch je?

Om goed te mulchen na het maaien, is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken. Hoe fijner het gras is, des te beter het wordt opgenomen. Breng zeer dunne laagjes aan en zorg ervoor dat het totaal van de laagjes maximaal 5 centimeter dik is. Het is belangrijk om te voorkomen dat de mulchlaag te dik wordt, omdat dit kan leiden tot schimmelvorming en de groei kan tegenhouden. Verspreid het gras gelijkmatig over het gazon met behulp van een hark. Of kies voor het gebruik van een speciale mulchmaaier. Lees hier meer over verschillende soorten grasmaaiers. Dit type grasmaaier versnippert het gemaaide gras voordat het wordt verspreid over het gazon. 

Hoe vaak moet je mulchen?

Over het algemeen wordt aanbevolen om minstens een paar keer per jaar te mulchen, vooral tijdens het groeiseizoen. Tijdens perioden van intensieve grasgroei, zoals de lente en de vroege zomer, kan vaker mulchen nodig zijn. Het hangt vooral samen met hoe snel het gras groeit. Er is geen goed of fout als het aankomt op mulchen, omdat ieder gazon anders is. De grondsoort en hoeveelheid zonuren hebben een invloed op de groei van het gazon. Houd echter in gedachten dat overdreven mulchen ook nadelen heeft. Zo kan je het gras verstikken of het krijgt te weinig mogelijkheid om te groeien. Kijk vooral hoe jouw grasmat reageert en pas de mulchfrequentie daarop aan. Geen gazon is namelijk hetzelfde.

Kan je het hele jaar door mulchen?

Hoewel mulchen het hele jaar gunstig kan zijn, is het niet in elk seizoen even nuttig. Sterker nog, in de winter gaat gras in de ruststand. Maaien, zeker tijdens periodes van vorst, geeft stress. Of het in de herfst nuttig is om te mulchen, hangt erg af van de omstandigheden. Als de temperatuur nog hoog is, kan een extra mulchlaag het gazon beschermen tegen de winterperiode.

In de zomer is mulchen vooral gunstig, vanwege het behoud van vocht. In de lente, als je gras weer in actie komt, helpt een mulchlaag om broodnodige voedingsstoffen toe te dienen.

Waar kan ik mijn gras nog meer voor gebruiken?

Na het maaien heb je waarschijnlijk flink wat gras verzameld. Dit is op nog veel meer plekken in de tuin slim in te zetten. Hier zijn enkele suggesties:

Mulchen op de composthoop

Gebruik vers gemaaide grasresten als een "groene" laag in je compostbak, afgewisseld met een "bruine" laag zoals gedroogde bladeren of stro. Dit zorgt voor een goede balans van koolstof en stikstof in je compost. Ontdek hier meer over composteren.

Gras als bodembedekker

Vers gemaaid gras kan worden gebruikt als natuurlijke bodembedekker in bloembedden en rond struiken. Dit helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruidgroei en het toevoegen van voedingsstoffen aan de bodem.

Groene mulch voor de moestuin

Gebruik vers gemaaide grasresten als een groene mulchlaag rond groenten in de moestuin. Dit helpt, zeker in warme maanden, om de bodemtemperatuur te reguleren, onkruid te verminderen en vocht vast te houden.

Mulch op kale grond

Als je nieuw groen hebt gepland of wanneer een deel van je (moes-)tuin tijdelijk leeg staat, helpt een laag mulch om vocht vast te houden, onkruidgroei tegen te gaan en voegt het voedingsstoffen toe.

Kortom, mulchen na het maaien is een eenvoudige en effectieve manier om de gezondheid van je gazon te bevorderen. Door het vers gemaaide gras als mulch in te zetten, beperk je het onderhoud van het gazon tot het minimum. Experimenteer met mulchen en ontdek wat het beste werkt voor jouw gazon!


Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon