Tips
plagen bij kamerplanten.png
24 jun. 2024

Meest voorkomende plagen bij kamerplanten

Je kamerplanten hebben het optimaal naar hun zin bij jou in huis. Ze groeien, bloeien en vormen een echte aanvulling op jouw interieur. Ineens merk je dat de bladeren minder mooi worden en de plant minder hard groeit. Grote kans dat jouw kamerplanten last hebben van ongewenste bezoekers. Onderwerp jouw kamerplanten aan een grondige inspectie en pak het probleem zo snel mogelijk aan. Dit zijn de meest voorkomende plagen bij kamerplanten op een rij:

Trips op kamerplant

Trips

Trips zijn kleine beestjes van slechts een paar millimeter lang. Deze kleine insecten hebben vleugels waardoor zij zich snel kunnen verspreiden van plant tot plant. Doordat ze niet heel goed kunnen vliegen verspreiden ze zich niet zomaar door het hele huis. Toch is het verstandig om de trips snel aan te pakken aangezien zij behoorlijke schade kunnen aanbrengen aan je kamerplanten.

Trips bevinden zich vooral op de onderkant van de bladeren en in bloemknoppen. Ze zuigen de voeding uit de bladeren waardoor er bruine vlekken op de bladeren ontstaan. Ook laten de trips uitwerpselen achter die eruit zien als kleine zwarte puntjes. Daarnaast zie je bij een trips plaag kleine witte stipjes bewegen over de bladeren. Dit zijn de larven van de trips.

Spint op kamerplant

Spint

Spint zijn mijten die eruit zien als hele kleine witte/gele stipjes. Ze kruipen over de bladeren en laten webben achter op de plant. Onder de microscoop zien ze er dan ook uit als kleine spinnetjes.

Ondanks dat spintmijten officieel geen insecten zijn, veroorzaken ze wel ernstige schade aan je kamerplanten. Spint voedt zich namelijk met het sap uit de bladeren. Het gevolg is dat de bladeren geel of zelfs dor worden.

Rouwvliegjes op kamerplant

Rouwvliegjes

Zie je kleine zwarte vliegjes rondom jouw kamerplanten vliegen? Grote kans dat je planten last hebben van rouwvliegjes, ook wel varenrouwmuggen genoemd.

Deze zwarte muggen hebben een grootte van 2 tot 4 mm. Ze worden dan ook vaak verward met fruitvliegjes. Toch zijn rouwvliegjes en fruitvliegjes erg verschillend. Rouwvliegjes zijn zwart terwijl fruitvliegjes bruin van kleur zijn.

In eerste instantie doen rouwvliegjes niet heel veel kwaad, maar wanneer er veel aanwezig zijn of wanneer ze langdurig bij je plant aanwezig zijn kunnen ze schade veroorzaken. De vliegjes leggen hun eitjes namelijk in de vochtige potgrond. Vervolgens knagen de larven aan de wortels van de plant. Hierdoor raken de wortels beschadigd, met als gevolg dat planten meer vatbaar worden voor schadelijke schimmels en bacteriën. Beschadigde wortels zorgen er ook voor dat planten minder goed water en voedingsstoffen kunnen opnemen. Dit leidt tot vertraagde groei en kleinere bladeren dan normaal en/of bruine, droge bladeren. Ook zijn de planten meer vatbaar voor andere plagen en ziekten.

Plagen voorkomen

Plagen kunnen erg vervelend zijn. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hierbij daarom wat tips om plagen te voorkomen:

  • Houd je planten gezond: Kamerplanten die goed worden verzorgd, zijn beter bestand tegen plagen. Zorg ervoor dat je planten de juiste hoeveelheid licht en water krijgen en dat ze in een goede potgrond staan. Voed ze regelmatig door kamerplantenvoeding te geven.
  • Controleer nieuwe planten: Voordat je een nieuwe plant in huis brengt, kun je hem het beste controleren op tekenen van ongedierte. Als je iets ziet, behandel de plant dan voordat je hem bij je andere planten zet.
  • Houd je planten schoon: Stof op de bladeren kan plagen aantrekken. Veeg de bladeren van je planten regelmatig af met een vochtige doek. 
  • Gebruik natuurlijke pesticiden: als je tekenen van ongedierte ziet probeer dan eerst het op te lossen door je bijvoorbeeld je plant af te spoelen of kies voor natuurlijke vijand zoals Pokon Aaltjes.
Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten