Nieuws
shutterstock_1751838179 (1).jpg
23 feb. 2023

Eerste hulp bij schimmel op je kamerplanten

Schimmels; ze hebben niet bepaald een positieve reputatie. Toch is dit geheel onterecht. Schimmels zijn namelijk meesters in het opruimen van afvalmateriaal. Daarnaast kan een heerlijke champignon je stoofpot of roerbakmaaltijd op smaak brengen. Toch zie je liever geen paddenstoelen of een zacht, wit laagje op je kamerplanten. Lees hier hoe jij snel van schimmel op je kamerplanten afkomt. 

Wat is schimmel?

Meestal vormen schimmels schimmeldraden. Dit is de bouwstof waarmee een uitgebreid netwerk wordt aangelegd. Dit wordt het mycelium genoemd. Wanneer de schimmels zich willen voortplanten gebeurt dit vanuit het mycelium. Schimmels zijn met veel en kunnen zowel samenwerken als in hun eentje opereren. Hierbij worden kortweg twee soorten schimmels onderscheiden: meercellige- en eencellige schimmels. Een paddestoel is een meercellige soort. Bij eencellige schimmels zie je veel gisten, zoals degene die nodig zijn voor het bakken van een luchtig brood. Om te overleven en zich voort te planten hebben de schimmels, net als wij, voedsel nodig. Sommige schimmels leven van dode materie, terwijl anderen juist het liefst levend materiaal eten, zoals jouw kamerplanten. Hierbij zijn bladschimmels en bodemschimmels de soorten die het meest voorkomen.

Schimmel op je potgrond

Wanneer je een witte laag op de potgrond ziet, hoeft dat niet te betekenen dat dit schimmel is. Het kan ook een laagje kalk zijn dat is overgebleven nadat het water is verdampt of opgenomen door de wortels. 

Is het witte laagje zacht en ligt het niet plat op de aarde? In dat geval kan het zijn dat je te maken hebt met schimmels. Gelukkig is schimmel op je potgrond niet erg. Sterker nog, deze handige helpers breken juist oud materiaal af. Het kan zelfs zijn dat er kleine paddenstoelen groeien in de pot van je plant! Ook dit is geen enkel probleem. De schimmels en paddenstoelen produceren namelijk suiker. Dit helpt jouw plant om nog beter te groeien. Een match made in heaven dus.

Vind je zo’n wit laagje op de potgrond van je plant niet heel erg mooi? Schraap het er simpelweg vanaf. Laat de bovenste laag eerst even opdrogen voordat je weer water geeft.

Schimmel op je plant

Het komt voor dat de witte, zachte schimmelplekken op het blad van je plant zitten, in plaats van in de plantenpot. Vaak ziet het eruit als een meel-achtige of plakkerige stof. Als de schimmel langer op het blad aanwezig is, kan het zijn dat het blad verkleurt, omkrult of zelfs afsterft. In dat geval heb je last van meeldauw. Er bestaan twee verschillende soorten:

 1. Echte meeldauw
  Bij deze meeldauwsoort zit de schimmelpluis aan de bovenkant van de bladeren. De plekken zijn vaak relatief groot. Deze schimmelsoort komt vooral in de zomer voor.
 2. Valse meeldauw
  Valse meeldauw zit aan de onderzijde van het blad. De plekken zijn wit of bruin en klein van stuk. Deze soort zie je veel in de winter.

Je plant is over het algemeen best bestand tegen een beetje meeldauw. Bio Kuur Voor Weerbare en Gezonde Kamerplanten Capsules 12st ondersteunen het natuurlijk herstellend vermogen van je plant. Daarnaast werken ze verzorgend, voedend en plantversterkend. Deze stop je, bij de wortel van je plant, in de potgrond. De capsule geeft dan langzaam de benodigde voedingsstoffen af. Het is zeer belangrijk om snel in te grijpen wanneer er meeldauw op je plant zit. Onbehandeld zal deze schimmelsoort de plant namelijk langzaam volledig opeten.

Zo verwijder je bladschimmel van jouw plant

Ondanks je goede zorgen, toont jouw groene vriend toch een aantal schimmelplekken op zijn blad. Er zijn een aantal manieren om de strijd aan te gaan met meeldauw. Afhankelijk van de ernst van het probleem kan je oplossingen combineren.

 1. Veeg indien mogelijk de meeldauw van het blad;
 2. Zijn er meerdere schimmelplekken aanwezig op het blad? Maak een mengsel bestaande uit 40% (volle of halfvolle) melk  en 60% water. Meng dit goed en giet het in een plantenspuit. Sproei het mengsel op het blad. Je mag het blad echt goed nat maken. Herhaal dit iedere dag totdat de meeldauw is verdwenen. De proteïnen in de melk, in combinatie met een gezonde dosis zonlicht, worden de schimmel fataal. Je kan ook gebruik maken van Bio Tegen Schimmels Spray. Voor jouw plant zijn deze oplossingen niet schadelijk. 

Zorg ervoor dat je daarna extra goed let op de groene patiënt. Je plant heeft nu extra verzorging nodig.

Meeldauw en andere schimmels voorkomen

Door de juiste omstandigheden te scheppen, maak je het voor schimmels knap lastig:

 • Schimmels houden van een vochtige omgeving. Jouw planten vinden dit echter niks. Hierdoor ontstaat wortelrot, wordt het blad weker en gaat de weerstand van de plant achteruit. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor plagen en ziekten. Laat de toplaag van de potgrond uitdrogen voordat je weer water heeft;
 • Let er tijdens warme periodes op dat je ook niet te weinig water geeft. Wanneer je planten uitdrogen, zakt ook de weerstand. Hierdoor krijgen schimmels, ziekten en plagen een kans.
 • Ook door tocht (van een airco of een geopende deur) kan een plant sterk uitdrogen. Dit zorgt ervoor dat meeldauw of insecten sneller grip krijgen op je plant;
 • Zet je planten op een zonnige plaats. Houd hierbij uiteraard wel rekening met de ideale standplaats van jouw planten;
 • Schimmel kan ook meeliften op je kleding of naar binnen waaien wanneer het raam openstaat. Controleer regelmatig de boven- en onderzijde van het blad en de grond op schimmels, zodat je er op tijd bij bent. 
 • Zorg dat je plant voorzien is van voldoende voeding. Als je weinig eet kan je slecht presteren. Ditzelfde geldt ook voor planten. Met Bio Kamerplanten Voeding is jouw plant klaar om zich van zijn beste kant te laten zien;
 • Heeft jouw plant toch last van meeldauw? Tijd voor quarantaine! Meeldauw slaat snel over. Zet de groene patiënt daarom zo ver mogelijk weg van zijn collega’s.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten