Tips
shutterstock_71264710.jpg
6 jul. 2023

Hoe bescherm je een gazon tegen extreem weer?

Het klimaat verandert voortdurend. We krijgen steeds meer te maken met extreme regenbuien en langdurige droge periodes. Dit heeft invloed op de kwaliteit van jouw gazon. Hoe bescherm je jouw gazon tegen te veel regen of tegen extreme droogte? Dat gaan wij jou vertellen. 

Klimaatverandering

Ons klimaat verandert. We krijgen meer te maken met warme zomers en zachte winters met veel regen. Door de vele regen die in de winter valt, stijgt de zeespiegel. Ook de warmte heeft invloed op de zeespiegel, door de warmte smelt er meer ijs en daardoor komt er meer water in de zee terecht. Tijdens de warme seizoenen komen er ook steeds vaker droge periodes voor waardoor de bodem wordt verhard. Wanneer er dan een extreme regenbui ontstaat, stroomt het water nergens heen. Deze omstandigheden hebben veel invloed op onze samenleving, maar het heeft ook veel invloed op ons gazon in de tuin. 

Heel veel regen…

Een gazon heeft water nodig, per week is dit 2,5 tot 4 centimeter water. Meestal geeft een regenbui dit water aan het gazon, tijdens droge periodes kun je er voor kiezen om te sproeien. Steeds vaker krijgen we te maken met enorme regenbuien, deze zorgen voor wateroverlast. Je gazon heeft niet altijd de capaciteit om al dit water af te voeren, bijvoorbeeld als er voorafgaand een langdurige droge periode is geweest en daardoor de bodem is verhard. Er ontstaan er plassen, die een zompig gazon veroorzaken. 

Wat moet je doen om je gazon te beschermen tegen veel regen? 

Deze extreme weersomstandigheden worden niet voorkomen, maar we kunnen er wel op anticiperen. Hoe bescherm je jouw gazon nou het beste tegen regenbuien?

  1. Je gazon verticuterenDoordat er, tijdens zo’n regenbui, een enorme hoeveelheid water op het gazon komt te liggen, verstikt het gras. Het water loopt niet weg en wortels verrotten. Om dit te voorkomen, belucht je jouw gazon. Dit doe je door de viltlaag, zoals mossen en dode grassen, die in je gazon groeien weg te halen. Hierdoor ademt het gras beter en wordt het water beter afgevoerd. 
     
  2. Niet maaien:  Bij warm weer is het verstandig om het gras niet te vaak en niet te kort te maaien. Te kort gras van 2 à 3 centimeter is kwetsbaar voor de hete zon en houdt het vocht minder goed vast. Bij heet weer is één keer per week maaien op een lengte van 4 tot 6 centimeter voldoende.
     
  3. Maak gebruik van roostergoten: Met roostergoten houd je jouw gazon mooi. Deze roostergoten plaats je aan de zijkanten van het gazon. Wanneer er te veel water op het gazon valt, wordt het overtollige water via deze goten naar het riool afgevoerd. 
     
  4. Leg een wadi aan: In een wadi kan je regenwater opslaan, infiltreren en zuiveren. Ideaal wanneer er te veel regen valt. 
     
  5. Plaats een infiltratiekrat: Een infiltratiekrat is een krat met een stevig doek dat water doorlaat. Door deze krat belandt regenwater in de grond, zonder dat de aarde naar binnen wordt gedrukt. 

Bescherming tegen droogte

In de zomer komt het steeds vaker voor, extreem warme en benauwde dagen. Er valt amper regen en je gazon begint geel en bruin te kleuren. En wanneer het regent, zijn het heftige zomerbuien. Deze situaties zijn beide niet ideaal voor jouw, nu nog groene, gazon. Maar wat doe je tegen die droogte?

Wat moet je doen om je gazon te beschermen tegen droogte? 

Maar hoe voorkom je een dor gazon? Hoe hou je die grasmat mooi groen?

  1. Sproeien maar: Een gazon heeft water nodig om mooi groen te blijven, daarom kun je het gras zelf bij sproeien. Hierdoor heeft het gras genoeg water om de warme en droge maanden door te komen. Om duurzamer om te gaan met water is er een regenton. Met een regenton vang je regenwater op. In dit water zit minder kalk en dat is nog beter voor het gras.

Tip: Sproei je tuin liever één keer heel veel dan dat je het elke dag een klein beetje doet. 

2. Bemest je gazon: Droogte wordt jammer genoeg niet voorkomen, maar je kunt wel je gazon beschermen tegen de droogte. Het is daarom belangrijk om je gazon te bemesten. Doe dat met de Bio Gazonmest. Hiermee voedt je gazon zich en wordt het gras sterker en gezond. Het bevat een uitgebalanceerde mix van essentiële voedingsstoffen, die diep in het gazon zakken waar de wortels hun benodigde voeding opnemen. Zo is jouw gazon bestand tegen de droge zomermaanden.

Eerste hulp bij gazon schade door de zon

Wat nou als je gazon toch beschadigd wordt door die enorme droogte of heftige regenbuien? Het is dan belangrijk om je gazon te herstellen. Dit doe je met Graszaad Herstel. Dit product zorgt ervoor dat de kale plekken op je gazon snel hersteld worden. Daarbij is het ook belangrijk om je gazon regelmatig te bemesten, zodat het een gezond en sterk gazon wordt en blijft. Dit doe je met de Bio Gazonmest.

Met de hulp van Pokon heb je het hele jaar door een sterke, gezonde en groene tuin. 

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon