Tips
shutterstock-1405804271
29 nov. 2021

Bloembollen planten: geniet van een kleurrijke lente

Het is bollentijd! Wil jij aankomend voorjaar genieten van de bloei, geur en kleur van de bloemen in jouw tuin? Dan is het nu de tijd om voorbereidingen te treffen. Deze bloembollen transformeren in het voorjaar de kale plekken in je tuin om in een ware bloemenzee. Het hele najaar heb je nog de mogelijkheid om bloembollen in de grond te planten. Hoe pak je dit aan en welke bloembollen kan je in het najaar planten? Wij helpen je graag op weg!

1. Wat is het verschil tussen voorjaarsbollen en zomerbollen?
2. Wanneer moeten de voorjaarsbollen de grond in?
3. Hoe plant je de bloembollen?
4. En hoe nu verder? 

 

Wat is het verschil tussen voorjaarsbollen en zomerbollen?

Je hebt bloemen die tevoorschijn komen in het voorjaar en je hebt bloemen die zich laten zien in de zomer. Dit kan verwarrend zijn, want wanneer plant je nou welke bloembol? De bloembollen die in het najaar geplant worden, zorgen in het voorjaar voor een ware kleur- en geurexplosie. Vandaar dat deze bloembollen voorjaarsbollen genoemd worden. Je zult er geen spijt van krijgen. Wanneer je ervoor kiest om voorjaarsbollen te planten, verwelkomt de lente jou met veel vrolijke voorjaarsbloemen. Wie wordt daar nou niet vrolijk van?

Zomerbollen zijn bloembollen die midden in mei geplant worden. Deze bloembollen kunnen de vrieskou niet verdragen, vandaar dat deze pas aan het einde van de lente geplant mogen worden. Zomerbloeiers maken de zomer extra mooi. Tijdens dit seizoen leven we met zijn allen voor het grootste gedeelte buiten en dat is genieten met mooie gekleurde bloemen om je heen.

Wanneer moeten de voorjaarsbollen de grond in?

Zie jij door alle bollen de grond niet meer? Om het voor jou een stukje overzichtelijker te maken, hebben wij speciaal voor de voorjaarsbloeiers een bloembollen kalender gemaakt.

Hoe plant je de bloembollen?

Je bent nog op tijd! Steek je handen uit de mouwen, trek je tuinhandschoenen aan en haal je schepje tevoorschijn. Hoe gaan we nu te werk?

  1. Maak de grond waarin je de bollen wilt planten klaar voor gebruik. Dit doe je door de grond los te harken, onkruid en steentjes te verwijderen en de grond te mixen met nieuwe Pokon Potgrond.
  2. Graaf een gleuf voor meerdere bloembollen naast elkaar of maak individuele gaten voor het planten van enkele bloembollen.
  3. Stop de bloembol in de grond. De regel luidt: plant de bloembol net zo diep als 2 á 3 keer de grootte van de bol. Dit zal variëren tussen 7 tot 15 cm diepte.
  4. Leg de bloembollen voorzichtig met het puntje naar boven. Hier groeit uiteindelijk de steel uit.
  5. Wanneer de bloembollen goed liggen, bedek je deze weer met de uitgegraven grond.
  6. Bedek de aarde met Pokon Cacaodoppen. Hierdoor liggen jouw vaste planten en bloembollen als het ware onder een dekentje en worden ze beschermd tegen de vorst.

En hoe nu verder?

De voorjaarsbloeiers hebben op een gegeven moment hun beste tijd gehad. De bloemen sterven af en verdwijnen. Wat nu? Eigenlijk kan je veel bollen na het planten gewoon negeren. Vertrouw op de natuur en haar magische krachten. Soms komt het voor dat de bollen tijdens een extreem koude winter alsnog kapot vriezen, maar met de steeds zachter wordende winters zal dit wil meevallen.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border