/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Zeepkruid

Zeepkruid heeft zijn Nederlandse naam niet zomaar gekregen. Deze plant bevat namelijk de stof saponine. Een giftige stof die bij contact met water begint te schuimen. Deze stof is vooral in de wortels van de plant te vinden. 

Zeepkruid eigenschappen

Herkomst Zeepkruid

Zeepkruid is onderdeel van de Caryophyllaceae familie. Met de over het algemeen roze bloemen valt deze plant direct op. Van oorsprong vind je Zeepkruid veelal in de bergen, onder hagen en in wegbermen. Deze plant groeit van nature in het zuiden van Europa tot het westen van Siberië. Je kunt Zeepkruid dan ook goed gebruiken in een rotstuin als ‘voegenvuller’ of in een stapelmuur.

Zeepkruid bloeit in de maanden mei en juni. Doordat veel varianten een maximale hoogte van 20 centimeter hebben is hij perfect als bodembedekker. Hij is winterhard en wintergroen.

Soorten Zeepkruid

Wanneer het aankomt op zeepkruid heb je keuze uit een hoge of een lage variant.

Saponaria Officinalis

Saponaria Officinalis is de hoge variant van Zeepkruid. Deze variant krijgt wit/roze bloemen en bereikt een hoogte van 40 tot 70 centimeter. In de maanden juli tot september kun je genieten van de prachtige kleur en de zoete geur die de bloemen verspreiden.

Saponaria Ocymoides

Saponaria Ocymoides is de lage variant van Zeepkruid en daardoor goed te gebruiken als bodembedekker. Hij wordt ongeveer 20 centimeter hoog, krijgt prachtige roze bloemen en bloeit in de maanden mei tot en met juni.

Zeepkruid verzorgingstips

  • Zeepkruid staat het liefst in een vochtige bodem. Hij kan wel tegen wat droogte, maar je kunt het beste voorkomen dat de grond uitdroogt en/of dat dit te lang duurt. Tip: een bodembedekker helpt de grond minder snel uit te drogen en zorgt voor minder onkruid in je border.
  • Zeepkruid is zowel wintergroen als winterhard.
  • Je kunt Zeepkruid het beste in een grotere groep uitplanten. dan krijg je een mooi geheel. Deze plant kan ook goed worden gecombineerd met andere planten in je border.
  • Wist je dat bijen dol zijn op zeepkruid? Vind hier nog meer planten voor meer bijen en vlinders in je tuin.
  • Geef zeepkruid twee keer per jaar voeding met Bio Tuinmest. Door je planten te voeden in je border zorg je voor een fellere kleur bloemen, groener blad, maar ook een meer weerbare plant tegen plagen en ziektes.
  • Verbeter de grond in je border minimaal één keer per jaar. Dit houdt de grond luchtiger, waardoor wortels zich beter kunnen ontwikkelen.

Pokon Powerplanten