Inspiratie
shutterstock_1534634855 (1).jpg
1 sep. 2023

Winterharde planten voor je terras of balkon

Het is inmiddels alweer herfst en de dagen worden steeds kouder. Voor je het weet begint het alweer te vriezen en moeten de meeste planten in pot naar binnen worden gehaald of beschermt te worden tegen de kou. Geen zin in een kale bedoeling? Gelukkig zijn er ook genoeg winterharde planten die in de herfst en winter gerust buiten kunnen blijven staan op jouw terras of balkon! Wij delen graag onze favorieten.

Dianthus ‘Kahori’

De Dianthus ‘Kahori’ is een prachtige, groenblijvende grasanjer die ook nog eens winterhard is. De plant is zeer geschikt als potplant en blijft nog bloeien tot eind oktober. De plant is in staat om temperaturen tot -15 ℃ aan te kunnen. De Dianthus ‘Kahori’ houdt van voldoende vocht, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat is. Het is belangrijk om de pot goed waterdoorlatend te houden. Gebruik bijvoorbeeld Pokon Hydrokorrels voor een goede drainage. 

Buxaceae

De Buxaceae, oftewel de buxus, is een prachtige plant die het ook goed in een pot op het terras of balkon doet. De plant blijft het hele jaar door groen en kan ook erg goed tegen de vrieskou. Wel droogt de buxus in een pot snel uit door de vrieskou. Het is daarom belangrijk om de plant wel regelmatig water te blijven geven. Voeding geven is pas in het voorjaar weer nodig. Geef je buxus direct een goede start door Pokon Bio Buxus Potgrond te gebruiken.

Stipa tenuissima

Siergrassen zijn niet meer uit de hedendaagse tuin weg te denken. Wist je dat je siergras ook heel mooi in potten kunt zetten? De Stipa tenuissima komt van oorsprong uit Texas, Mexico en Argentinië en kan prima tegen droogte. Ideaal omdat potgrond in potten de neiging heeft om sneller uit te drogen. Stipa tenuissima is prima bestand tegen de Nederlandse winter en is zelfs bestand tegen temperaturen tot -20 ℃ graden. Zet deze plant in pot op het meest zonnige plekje op je terras en balkon! 

Erica carnea

Behoefte aan wat kleur in de winter? Kies dan voor winterheide, bijvoorbeeld de Erica carnea of pink red. Deze soorten geven van januari t/m april roze bloementjes en fleurt daarmee jouw terras of balkon op. Het is een onderhoudsvriendelijke plant die alleen af en toe wat water nodig heeft. Belangrijk voor het oppotten van winterheide is dat je kiest voor zuurminnende potgrond. Winterheide groeit namelijk het beste op zure potgrond.

Gaultheria procumbens

De Gaultheria procumbens wordt ook wel de bergthee genoemd, je kunt namelijk thee maken van zijn bladeren. De plant blijft vrij klein, maximaal zo’n 15 cm hoog. De bergthee is zeer winterhard. De Gaultheria procumbens is te herkennen aan de rode besjes die - ondanks de kou - de hele winter aan de plant blijven zitten.

Sempervivum

Vetplantjes kunnen heel geschikt zijn om je terras of balkon wat kleur te geven. Vetplanten zijn erg sterk en kunnen goed tegen onze winterse kou. Let bij het oppotten van vetplanten er op dat het water goed weg kan. Gebruik altijd een pot met daarin een gat onderin en maak bijvoorbeeld gebruik van hydrokorrels. Let op: niet alle vetplanten zijn 100% wintervast. Check bij aankoop het kaartje in de pot of vraag het een winkelmedewerker. 

Tips voor winterharde planten in pot

  • Zorg ervoor dat de planten alsnog voldoende vocht krijgen, maar geef niet teveel.
  • Zet de planten op een beschutte plek, uit de wind.
  • Bedek de planten bij strenge vorst met een laagje noppenfolie of een vliesdoek.
  • Controleer regelmatig op schade en verwijder eventueel dode bladeren of takken.

Met deze tips kun je ook in de winter genieten van je terras of balkon! 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Plant in pot
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Plant in pot