Inspiratie
shutterstock-1717434532
27 mei 2022

Moderne tuin: strak, ingetogen en tijdloos

Een moderne tuin. Voor de één is het gebaseerd op smaak, voor de ander is het vooral praktisch. Maar voor vrijwel iedereen is het een tijdloze en strak vormgegeven buitenruimte. Een moderne tuin voldoet aan een aantal specifieke kenmerken. De tuin is vaak opgedeeld in verschillende vlakken, waardoor er een georganiseerd lijnenspel ontstaat. De tuin wordt ruimtelijk, overzichtelijk en rustig. De materiaalkeuzes en kleuren zijn goed op elkaar afgestemd en de inrichting is minimalistisch en tijdloos. Een strakke tuin is eigenlijk de fundering voor veel andere tuinstijlen.

Materialen: Natuursteen, hout en water
 

Er zijn een aantal natuurlijke materialen die altijd terug te zien zijn in een moderne tuin. Wij hebben het hier over natuursteen, hout en water. Door een gebalanceerde combinatie van deze materialen, creëer je een moderne tuin, waar je tot rust kunt komen en genieten. Maar hoe en waarom gebruik je deze materialen het beste? 

Natuursteen zie je veel terug op de grond om paden te maken of een mooi terras bijvoorbeeld.. Door grote formaat tegels te gebruiken en deze in banen te leggen, creëer je strakke lijnen en een rustig beeld. Wil je toch iets afwijken? Dan kun je er voor kiezen om de tegels in verschillende afmetingen of lijnen te leggen. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten terrastegels waar je uit kunt kiezen, maar tóch blijven beton-, natuursteen- en keramische tegels nog altijd favoriet. Deze types natuursteen voldoen zowel aan de materiaal verwachtingen en materiaalkleuren als aan de mogelijke vormen die aansluiten bij deze tuinstijl. Ook zijn ze nog eens erg gemakkelijk te onderhouden. Bonus!

Hout is een prachtig natuurlijk product dat net dat beetje warmte en diepte creëert in je moderne en strakke tuin. Door hout te gebruiken in bijvoorbeeld je overkapping of pergola, kun je een rustige, gezellige en eigentijdse plek creëren als natuurlijke onderbreking van het grijs, wit en zwart. Daarnaast zorgen deze elementen voor verschillende diepte en hoogte dimensies, waardoor er een luchtige moderne sfeer in de tuin ontstaat. Dat is gegarandeerd een succesrecept voor veel gezellige (zomer)avonden in de tuin!

Ook water past erg goed in een moderne en tijdloze tuin. Tegenwoordig zijn er veel verschillende mogelijkheden om water in de tuin te brengen. Van een mooie moderne visvijver, tot een strak fontein spel op het terras. Maar ook een waterstroom die uit meerdere lagen natuursteen is opgebouwd, kan voor net dat beetje extra zorgen om het ideale zen moment in de tuin te creëren. Daarnaast brengt water in je tuin, ook leven met zich mee. De biodiversiteit in de tuin krijg een enorme boost door aanwezigheid van water. Zo komen vogels graag een bad nemen, drinken egels graag een slokje en biedt water ruimte aan insecten en amfibieën. Kortom, je tuin wordt een walhalla voor mens en dier als er een water item aan is toegevoegd.
 

Beplanting: eenvoud en sierlijk

Op het moment dat de lijnen van de tuin zijn bepaald, is het tijd om na te denken over de beplanting. Welke planten en bloemen passen goed binnen een moderne tuin en wat kun je ermee doen? Vrolijke kleuren en fijne geuren zijn hierbij erg belangrijk voor het creëren van een rustige tuin om heerlijk te genieten.

Planten en struiken die geschikt zijn voor het benadrukken van bepaalde lijnen in de tuin zijn taxus, buxus en beukenhagen. Door de borders en perken te vullen met planten en struiken, behoud je de lijnen en krijg je rustige en overzichtelijke groeperingen in de tuin.

Met Siergrassen maak je de opvulling net een tikkeltje speelser, door de verschillende lengtes en pluimen die zo kenmerkend zijn voor deze planten. Maar ook klimplanten horen wat ons betreft in iedere moderne tuin! Ze veranderen kale balken in een groen en bloemig lijnenspel en een kale muur krijgt ineens leven. Door deze kleurige plant in je moderne tuin te planten, creëer je extra diepte en karakter in je strakke tuin. Met deze top 5 klimplanten geven wij je graag inspiratie in welke klimplanten er goed in je moderne tuin passen.
 

Kleuren: ton-sur-ton

Voor de invulling van de vakken/borders van je tuin, kan je het zo vrolijk en kleurrijk maken als je zelf wilt. In een moderne tuin wordt er vaak gewerkt met witte, paarse en blauwe bloemen. Deze kleuren stralen balans, rust en frisheid uit. De kleuren blauw en paars liggen dicht bij elkaar, hierdoor creëer je het ton-sur-ton effect, waarbij je kleurtinten uit één kleur met elkaar combineert. Een lust voor het oog en voor het hoofd, want kleuren die goed op elkaar afgestemd zijn, zorgen voor balans.
 


 

Bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog. Door (specifieke) bloemen in jouw tuin te planten, maak je van jouw tuin ook nog eens een ware speeltuin voor bijen en vlinders. Deze vliegende diertjes zijn erg belangrijk voor onze natuur! Wil jij inspiratie opdoen? Deze bloemen en planten kan je goed met elkaar combineren in een strakke, moderne tuin.

Witte bloemen

 • Zonnehoedjes
 • Bergsteentijm
 • Perzikbladklokje
 • Salie
 • Margriet

Blauwe bloemen

 • Karpatenklokje
 • Kattenkruid
 • Korenbloem
 • Zandblauwtje
 • Blauwe ster
 • Vlas
 • Vergeet-mij-nietje

Paarse bloemen

 • Alium
 • Lavendel
 • Distel
 • Monnikskap
 • Akelei
 • Ooievaarsbek

Past een moderne tuin bij jou? Hopelijk heb je genoeg inspiratie gekregen door dit artikel, zodat je lekker aan de slag kunt gaan. Succes!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border