Inspiratie
clematis
2 jun. 2023

Mooiste klimplanten voor in de tuin

Wie een echte bloemenmuur of schutting in de tuin wil hebben kan verschillende klimsoorten combineren en spelen met klimsoorten in allerlei kleuren. Heb je dit jaar nog geen klimplanten in de tuin maar wil je er volgend jaar wel van kunnen genieten? Zet ze dan deze zomer of najaar in de grond! Het voordeel van aanplanten in de zomer of het najaar is dat de grond warm is en de klimplanten daarom goed kunnen wortelen. In deze blog laten we jou de 5 mooiste, meest kleurrijke klimplanten zien voor in jouw zomerproof tuin.

1. Clematis

Grote kans dat je een mooie Clematis uitzoekt voor op jouw muur of schutting. Om de Clematis goed te laten groeien, is het verzorgen en snoeien erg belangrijk. Geef je klimplanten regelmatig plantenvoeding en lees onze snoeitips voor de Clematis. Clematissen groeien graag op een lichte plaats met wisselend schaduw tot volle zon. Er is vast een mooi plekje in jouw tuin voor de Clematis!

2. Klimroos

Doorbloeiende Klimrozen bloeien voornamelijk in juni en juli erg uitbundig en houden van een standplaats in de zon. Klimrozen zijn er in veel verschillende kleuren, o.a.: roze, wit, geel, oranje, rood, paars en blauw. In de winter, wanneer het niet vriest, kan de Klimroos gesnoeid worden. Tip! Creëer met de Klimroos een rozenboog in de tuin voor een romantische sfeer.

3. Toscaanse Jasmijn

Ook wel de Sterjasmijn genoemd, heeft heerlijk geurende witte bloemen en donkergroen, glanzend blad. De Jasmijn is niet alleen een goede klimmer, maar kan ook als bodembedekker in de tuin gebruikt worden. De voorkeur van deze Toscaanse topper gaat uit naar een plekje in de volle zon.

4. Akebia

De Akebia heeft de bijzondere bijnaam ‘schijnaugurk’, omdat er na de bloei van deze klimplant lange, gekromde blauwpurperen vruchten gevormd worden, die lijken op augurken. Van oorsprong komt deze snelgroeiende klimplant uit China, Japan en Korea. De Akebia bereikt uiteindelijk een hoogte van 6 tot 10 m lang tegen jouw schutting.

 

5. Passiebloem

Passiebloem Caerulea heeft een unieke melkwitte bloem met een lila/blauwe kroon en groen/paarse stampers. Wanneer je de Passiebloem langs een schutting of muur plaatst, is het aan te raden 3 planten per meter te gebruiken, voor een mooi vol resultaat. Snoeien doe je de Passiebloem in maart of april.

Boeiende klimplanten, zoals de Klimroos en de Clematis vormen een prachtige combinatie. Andere super combi's zijn bijvoorbeeld: Clematissen met de Toscaanse jasmijn, Akebia, of Passiebloemen. Je kunt natuurlijk ook soortgenoten mixen met andere kleurvariëteiten.

Welke klimplanten heb jij in jouw tuin?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border