Blog
Floor_foto2_Moestuinplan.jpg
13 feb. 2023

Voordelen van een moestuinplan

De winter is volop aan de gang en dat is een mooie periode om na te denken over het komende moestuinseizoen. Wat mij altijd helpt is het maken van een moestuinplan. In dit blog leg ik je uit waarom zo’n moestuinplan handig is en deel ik tips voor jouw moestuinplan.

Wat is een moestuinplan?

Een moestuinplan is belangrijk als je voor het eerst een moestuin begint. Het kan volledig geschreven zijn, maar persoonlijk voeg ik ook een plattegrond toe met daarin ingetekend hoe ik het voor mij zie. Met een moestuinplan weet je precies welke groenten je wilt gaan kweken, waar in je tuin deze het best groeien, wanneer je jouw favoriete groenten kunt planten en wanneer je ze kunt oogsten. Als ik na de oogst niet dezelfde plant op dezelfde plek wil laten groeien, noteer ik ook welke vervangende plant op die plek komt te staan. Kortom, het helpt me om alles goed te organiseren en ervoor te zorgen dat ik niets vergeet. Daarnaast geeft het plan gedurende het jaar houvast en structuur, zodat ik altijd weet waar ik aan toe ben en wat mijn volgende stap is.

Voordelen van een moestuinplan

Ik ben groot fan van het maken van een moestuinplan. Waarom?

Structuur 

Het hebben van een moestuinplan zorgt voor structuur. Alles staat op papier, zodat je precies weet wanneer je moet voorzaaien, verspenen, verpotten en uitplanten in de volle grond. Ook is duidelijk wanneer je direct in de volle grond kunt zaaien.

Minder ziektes 

Het maken van een moestuinplan op papier, met een tekening, helpt om jaarlijks het plan van het voorgaande jaar erbij te pakken. In de zomer denk je misschien dat je de indeling niet zult vergeten, maar het is prettig om na de winter het oude plan te raadplegen en je geheugen op te frissen. Het is namelijk belangrijk om elk jaar de gewassen van plaats te wisselen. Als je elk jaar hetzelfde plan volgt, put je de grond uit en loop je meer risico op ziektes die lang kunnen blijven.

Minder fouten 

Een goed doordacht moestuinplan helpt om minder fouten te maken. Door alles van tevoren op te schrijven en uit te voeren met aandacht, voorkom je misstappen. Zo weet je bijvoorbeeld dat je na 15 mei pas alle vruchtgroenten en vorstgevoelige planten buiten moet planten. Ook begrijp je dat je deze planten eerst moet laten wennen en dus al binnen moet beginnen met voorzaaien. Als je dit niet doet en direct in volle grond zaait, zullen de planten in september niet groot en sterk genoeg zijn, waardoor je geen oogst hebt. Dat zou erg jammer zijn.

Meer oogst

Meestal moestuinier je, omdat het je hobby is en je lekker buiten kunt zijn. Dit geldt in ieder geval voor mij! Je wordt ook gewoon zo gelukkig van het oogsten van groenten, kruiden en fruit. Wat is er mooier dan dit hele proces te kunnen zien? Van een zaadje naar een zaailing, een plantje, de eerste bloemen, het eerste minivruchtje en daarna de oogst. Er is gewoon niks mooiers dan het hele proces van zaadjes tot oogst te kunnen volgen. 

Tips voor jouw moestuinplan

Ga je aan de slag met jouw moestuinplan? Ik deel graag wat tips met je:

Evalueer het afgelopen moestuinseizoen

Ik begin met het bekijken van hoe het vorige moestuinseizoen is verlopen. Zijn er dingen die anders kunnen? Lag het aan de grond dat mijn wortels niet goed groeiden, of waren het gewoon de weersomstandigheden? Ik schrijf dit voor mezelf op en trek er conclusies uit.

Laat je inspireren

Ik zoek altijd naar afbeeldingen van droommoestuinen. Hoewel sommige dingen misschien niet haalbaar zijn, kan ik vaak leuke of handige ideeën halen uit de plannen van anderen. Ik heb een verzameling moestuinboeken die ik elk jaar doorblader op zoek naar nieuwe inspiratie. Mijn favoriete bron van inspiratie zijn de blogs van moestuin-"collega’s". Ik geniet van de verhalen en leer graag hoe anderen het aanpakken. Elk jaar probeer ik iets nieuws in mijn tuin, zodat het altijd spannend blijft.

Bedenk welke groente je graag uit jouw tuin wil eten

Ik kies bewust welke groenten ik wil verbouwen. In plaats van willekeurig te zaaien en te zien wat er groeit, bedenk ik van tevoren wat ik dit jaar graag uit mijn tuin wil eten. Als ik bijvoorbeeld in één keer veel kroppen sla zaai, zijn ze allemaal tegelijk klaar. Dit kan leiden tot overschot, en ik wil voorkomen dat ik groenten moet weggeven, ook al is dat soms leuk om te doen.

Bepaal de groentefamilies van tevoren

Door de groentefamilies van tevoren te bepalen, kan ik goed rekening houden met extra voeding of juist niet. Vruchtgroenten houden bijvoorbeeld van compost, terwijl wortelgewassen daar juist niet van houden. Dit maakt het makkelijker voor mij en bespaart tijd. Het is ook handig bij het verbouwen van kolen, aangezien dit kan leiden tot snellere ziektevorming in de grond. Als ik besluit kolen te telen, zorg ik ervoor dat ze het volgende jaar niet op dezelfde plek groeien. Dit heet wisselteelt. Voor de andere groentefamilies maakt het minder uit.

Kies de juiste rassen

Nu ik de groentefamilies heb bepaald, weet ik wat ik in mijn tuin wil hebben. Er zijn tegenwoordig zoveel zaden op de markt, dus het is verstandig om eerst te kijken welke bij mijn grondsoort past en wat ik nog moet doen voordat ik zaai. Wil ik veel oogst of juist wat minder, maar dan wel klassieke groenten? Er is zoveel te kiezen, dus ik bekijk goed wat bij mijn tuinwensen past.

Geef de groentefamilies een plek in de moestuin

Door van tevoren de groentefamilies te bepalen, kan ik mijn moestuinplan gemakkelijk indelen. Ik houd rekening met de standplaats, voeding en de hoogte van de groentesoorten. Peulvruchten kunnen bijvoorbeeld hoog worden, dus ik plaats ze langs bamboestokken. Bladgroenten blijven daarentegen klein en gedijen goed in de schaduw. Het is belangrijk om goed te kijken waar ik ze in de tuin plaats. Als ik een kleine tuin heb en geen kolen verbouw, zijn de groentefamilies minder belangrijk, maar de grond, voeding en standplaats blijven essentieel. 

Auteur: Floor Korte van Floors Moestuin

Lees ook: 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin