IJsbergsla

IJsbergsla, ook wel ijssla genoemd, is één van de meest populaire slasoorten. Al in het begin van het voorjaar kun je zelf je eigen knapperige en frisse kroppen kweken.


Planttype: Groente
Grondsoort: Moestuin Grond
Bemesten: voorjaar, zomer
Standplaats: zonnig
Hoogte: 30 cm
Blad/loof: groen, eetbaar
Gebruik: waardplant voor vlinders, salades, verse consumptie
Zaaitijd: januari, februari, maart
Planttijd: april, mei, juni, juli
Oogsttijd: juni, juli, augustus, september, oktober


Zaaien van ijsbergsla

Voor het kweken van ijsbergsla kun je lekker vroeg starten. Vanaf januari mag je de slasoort voorzaaien onder glas en van april t/m half juli mogen de zaden direct in de volle grond worden gezaaid. Maak een zaaibed en zaai de zaden op 1 cm diepte in rijen met een afstand van 35 cm. De voorgezaaide plantjes mogen in april naar een vaste plek in de tuin.


Zaai niet alle zaden in één keer. Door op verschillende momenten te zaaien kun je de oogst verspreiden en geniet je steeds weer van nieuwe verse sla. Zaai altijd iets meer zaden dan je van plan bent om aan kroppen te oogsten. Het ontwikkelen van een volledige slakrop lukt bij ijsbergsla helaas niet altijd.

Uitdunnen van zaailingen

Zijn er meerdere zaailingen opgekomen per 35 cm? Verwijder dan de kleinste en daarmee zwakste slaplantjes. Door iedere ijsbergslaplant voldoende ruimte te geven kunnen de zaailingen uitgroeien tot grote kroppen.

Bodem en bemesting

IJsbergsla is een bladgroente en vraagt daarom om een goed bemeste bodem. Wanneer je al voor het zaaien start met het losmaken en verversen van de grond leg je de ideale basis voor ijsbergsla. De grond kun je verder verwennen met wat biologische mest.

Verzorging van ijsbergsla

Het wieden van onkruid is één van de belangrijkste verzorgingstaken bij de teelt van ijsbergsla. Behalve in droge perioden vraagt ijsbergsla na het zaaien niet om heel veel water meer. Geef wel altijd water aan de voet van de plant en nooit op de krop. Ook moet je bij de teelt van ijsbergsla erg opletten voor slakken. Ook zij zijn gek op de frisse blaadjes. Bij het kweken van sla in potten heb je hier gelukkig minder last van.

IJsbergsla oogsten

IJsbergsla kun je vaak al twee maanden na het zaaien oogsten. Na het oogsten verwijder je de buitenste bladeren van de krop en was je de sla grondig voor gebruik. IJsbergsla is vers het lekkerst maar kan enkele dagen in de koelkast worden bewaard. Slappe bladeren pep je weer op door de sla vlak voor consumptie nog even in ijskoud water te laten weken.

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten

Deel dit met jouw netwerk!

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.