Tips
shutterstock_1925571485 (1).jpg
23 feb. 2023

Wat zijn aaltjes en waar gebruik je ze voor?

Ken je de krachtige kwaliteiten van aaltjes al? Ze zijn als kleine multi-inzetbare superhelden die oplossingen bieden. Van het verbeteren van je tuin tot het oplossen van een rouwvliegenplaag. Waarom én waartegen kunnen aaltjes jou helpen? Wij vertellen het jou graag.    

Wat zijn aaltjes?

Aaltjes zijn minuscule wormpjes. Ze zijn zó klein dat je ze alleen met een microscoop kunt zien. Er kunnen er per vierkante meter wel 1 miljoen rond krioelen. En het mooie is: ze kunnen helpen bij het bestrijden van plagen! Ze zijn een manier om ongewenste plaagbeestjes te verjagen. Zo worden ze niet alleen  in de biologische landbouw ingezet, maar ook steeds vaker gebruikt in de huis-tuin-en keuken setting. Aaltjes leven van rottend organisch materiaal en ze eten parasieten op die aanwezig zijn op planten. Zo worden aaltjes onder andere gebruikt voor het bestrijden van engerlingen, rupsen, larven van de taxuskever en de emelten. Superhandig!      

Hoe gaan aaltjes te werk?       

Aaltjes zijn echte kleine superhelden! Ze speuren de prooi op aan de hand van hun geur, wurmen zich in (de larven van) de boosdoeners en infecteren deze met een dodelijke bacterie. Er ontstaat een kettingreactie, want als er voldoende plaaginsecten zijn, vermenigvuldigen de aaltjes zich en gaan zij op zoek naar nieuwe slachtoffers. Aaltjes zijn een goede oplossing als je chemische bestrijdingsmiddelen wilt vermijden. Ze zijn 100% veilig voor mensen en huisdieren, planten en gazon. Een bonus: aaltjes werken dag en nacht! Dus jouw plaag is binnen 2 tot 3 dagen verdwenen.

Voor welke plaagbeestjes zijn aaltjes in te zetten?

Aaltjes zijn een goed en natuurlijk bestrijdingsmiddel om verschillende plagen tegen te gaan. Wij zetten de meest voorkomende voor je op een rij:

Rouwvliegjes

Veel plantenliefhebbers herkennen deze kleine, zwarte vliegjes vast wel. Officieel heten ze varenrouwmugjes . Gelukkig prikken ze niet, maar irritant zijn ze wel! Ze worden vaak verward met fruitvliegjes, maar deze zijn wat groter en zijn vaker in de buurt van fruit te vinden dan bij kamerplanten. Varenrouwmuggen vinden het heerlijk om te vertoeven in vochtige potgrond en als je de plant water geeft, vliegen ze ineens met tientallen om je heen. De schade die deze vliegjes aanrichten is duidelijk te zien aan het veranderen van de kleur van de bladeren, het loslaten van de bladeren en de slechte groei van de plant.


Engerlingen

Oei, je gras is niet in topvorm! Misschien heb je te maken met engerlingen: dit zijn de larven van de meikever familie. Het kunnen er heel veel zijn en zij genieten met volle teugen van de wortels van je gazon. Hierdoor kan het gras geen water meer opnemen en gaat het geleidelijk aan dood.  

Hoe weet je dat je engerlingen hebt in je gazon?      
Bruine plekken in de grasmat omdat engerlingen de wortels van de grasstengels opeten;      
Vogels op het gazon die de engerlingen eten. Deze vogels trekken delen van het gras mee omdat het niet meer goed geworteld is;      
Zwermen kevers op jouw gazon die grote zwarte plekken vormen. Het zijn de engerlingen die zijn ontpopt tot kevers. Ze blijven niet lang ter plaatse maar leggen wél direct nieuwe eitjes (binnen de 24 uur) in dezelfde of nabije omgeving;      
Controleer je gazon door een spade in het gras te steken. Je komt er snel genoeg achter of je te maken hebt met engerlingen: witte larven. 

Emelten

Oh oh, kijk eens wat er gebeurt met je gazon! Die bruine en kale plekken kunnen veroorzaakt zijn door emelten, de larven van de langpootmug. Ze knagen aan de wortels van het gras en trekken ook vogels aan die het gazon kapot trekken om bij de larven te kunnen komen. Tijd voor actie! 

Rupsen

Woohoo! Je tuin staat er prachtig bij, in alle kleuren van de regenboog. Je moestuin doet het al zo goed. Maar helaas... ineens zie je afgeknabbelde bladeren en kale takken. De boosdoener? Rupsen die een feestje bouwen in je tuin! Maar geen paniek, er is altijd een oplossing! 

 

Taxuskevers

Heb je jouw taxus of rododendrons al eens goed van dichtbij bekeken? Misschien zie je dan wel een paar beestjes op of tussen de bladeren en takken zitten: de taxuskevers. Met hun kkleine zwarte lijfjes zijn ze geen vrienden van jouw haag of struik. De larven knagen aan de wortels waardoor de bladeren vergelen en verwelken. Hou het dus goed in de gaten, anders is het misschien al te laat voor je jarenlang verzorgde tuin!     
  
 

Hoe gebruik je aaltjes?

Meng de aaltjes met een liter water, roer ze goed door elkaar en klaar is je concentraat. Afhankelijk van de verpakkingsgrootte verdun je het concentraat in een gieter met water. Vervolgens giet je het mengsel over de potgrond van jouw planten of sproei deze met een plantenspuit op de insecten. Meer informatie nodig? Bekijk onderstaande How To video.       
 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Probleemoplosser
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Probleemoplosser