Nieuws
31 mei 2023

Je tuin hoosbui- en hitteproof maken

Wist je dat teveel regenwater, net als droogte, schadelijk kan zijn voor jouw tuinplanten? De constante veranderingen zijn ontzettend lastig voor de natuur. Zo hebben we te maken met langdurige droogte en korte, stevige regenbuien met onweer. Het goede nieuws is dat je jouw tuin hierop kunt inrichten, zodat je een stuk minder last hebt van de gevolgen. Tijd om de tuin eens opnieuw onder de loep te nemen. Maak gebruik van onze tips en maak je tuin hoosbui- en hitteproof.

Tegel eruit, plant erin

Bestaat jouw tuin merendeels uit tegels? Dan is de kans groot dat je tijdens een hoosbui extra veel (over)last hebt van het regenwater. Hoe meer tegels er in je tuin liggen, hoe moeilijker het regenwater wegstroomt. Vervang daarom je tegels door groen. Hiermee zorg je voor een betere doorstroom van regenwater. Dit water wordt namelijk direct opgenomen in de grond. Wanneer er een laag tegels overheen ligt gebeurt dit niet.

Tegels in de tuin lijken praktisch, maar het vergt veel onderhoud. Bijvoorbeeld het verwijderen van groene aanslag. Maar ook de kans op plagen is groter. Denk hierbij aan insecten zoals mieren, die graag onder tegels leven. Maar tegels houden daarnaast ook meer warmte vast in de tuin. Ze nemen de warmte van de zon overdag op en stralen deze vervolgens uit. Daarnaast wordt de aarde onder de tegel ook een stuk warmer dan wanneer er groen staat.

Hoogste tijd dus om de biodiversiteit in de Nederlandse tuinen te boosten, door tegels te vervangen door planten, bloemen, bomen en struiken! Wil je toch tegels in je tuin aanleggen? Laat dan een rand vrij voor een border met planten, zodat het water beter wegloopt. Ga jij je tegels wippen en vervangen door groen? Meld ze aan bij het NK Tegelwippen.

 

Toch verharding? Kies slim

Een deel verharding is natuurlijk wel zo praktisch. Kies slim door bijvoorbeeld te kiezen voor halfverharding of waterdoorlatende klinkers. Zo kan het water toch nog de bodem inzakken. Bedekking in donkere kleuren houdt veel warmte vast. Door deze te vervangen door een lichtere kleur voelt je tuin een stuk koeler.

Natuurlijke schaduw

In Nederland hebben we steeds vaker te maken met lange droge periodes. Het heeft op veel plaatsen al weken niet geregend. Het aantal maatregelen tegen de droogte groeit. Nu we richting de zomer gaan en het steeds warmer wordt, zit je natuurlijk het allerliefste in de schaduw. Wist je dat het wel vijf keer zo koel is in de schaduw van een boom als onder een parasol? Dit komt doordat bomen via hun bladeren water verdampen, waardoor het dus letterlijk koeler aanvoelt. Maak dus plaats voor een mooie boom of kies voor een groene haag. Ook in kleine tuinen is het mogelijk om een boom te planten. Kijk bij het aanplanten goed hoe de schaduw valt of kies voor een halfopen boom.

Gebruik in je tuin een passende aanplantgrond om je planten te beschermen tegen de droge periodes. Met Pokon Waterproof Aanplantgrond wordt water langer vastgehouden en geleidelijk afgegeven aan de beplanting.

Groene pergola

Planten bieden van nature veel schaduw en verkoeling. Met een pergola vol met klimplanten, creëer je een prachtige relaxplek in je tuin. Een met groen begroeide pergola zorgt uiteraard voor extra verkoeling. Kies bijvoorbeeld voor rozen, passievrucht, jasmijn of clematis. Hierdoor zit je niet alleen prettig in de schaduw, het ruikt ook nog eens heerlijk in je tuin.

Bedek de bodem

Heb je open delen in de border? Bedek deze met een bodembedekker. Hier heb je het hele jaar profijt van. Tijdens deze warme dagen voorkom je dat de aarde uitdroogt en in de winter beschermt het de bodem tegen vrieskou. Ook houdt de grond beter water vast en krijgt onkruid minder kans.

Kies bijvoorbeeld voor Pokon Houtsnippers Cacaobruin of Pokon Boomschors Excellent. Dit organische materiaal zorgt daarnaast voor een gezondere bodem.

Leg een gazon aan

Een gazon zorgt ervoor dat regenwater wordt vastgehouden en uiteindelijk in de bodem wegzakt. Onder het gazon leven regenwormen, slakken en duizendpoten, die zorgen voor een waterdoorlatende bodem.

Onderhoud het gazon met gazonmest in het voorjaar, zomer en najaar. Dit draagt bij aan een goede waterhuishouding van je bodem. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Pokon Gazonmest met Kalk 3-1.

Creëer hoogteverschillen in je tuin

Door het creëren van hoogteverschillen in je tuin, stroomt het regenwater gemakkelijk naar de lager gelegen delen, zoals je wadi of regenwatervijver. Hierdoor kan water geleidelijk wegzakken, zonder dat je daar hinder van ondervindt. De hoogteverschillen, natte en droge gedeelten bieden plaats aan verschillende soorten tuinplanten.

Leg een regenwatervijver aan

Een regenwatervijver of wadi is niet alleen een leuke toevoeging aan je tuin, het is ook nog eens enorm praktisch! Een regenwatervijver vangt een groot gedeelte van het regenwater op en laat het langzaam wegzakken in de grond. Op deze manier wordt voorkomen dat er teveel water je tuin instroomt.

Welke tips ga jij toepassen om jouw tuin ‘hoosbui en hitteproof’ te maken?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border