Tips
MarloesNiemeijerFotografie-118.jpg
5 jun. 2023

Tips en tricks voor lang bloeiende potplanten

Heb jij mooie, kleurrijke potplanten op jouw balkon of terras staan? Dan ben jij helemaal klaar voor de zomer! In deze blog geven wij tips om jouw potplanten deze zomer zo lang mogelijk te laten bloeien. Potplanten hebben namelijk geen wortels die oneindig kunnen reiken voor voeding en water, zoals planten in de volle grond. Ook kan regenwater planten in pot vaak niet bereiken, omdat deze onder een overkapping of overdekt balkon staan. Vandaar dat er een iets andere aanpak nodig is dan voor planten in de tuin. Wij geven je graag 4 tips!

1. Voedzame potgrond

Geef jouw planten een gezonde, voedzame basis waarin ze goed kunnen groeien. Dit geldt niet alleen voor planten in jouw border, maar zeker ook voor alle plantjes in potten of bakken op jouw terras of balkon. Er zijn heel veel verschillende soorten potgronden, waardoor het soms lastig is om te bepalen welke potgrond goed is voor jouw plant. Voor planten in pot is de Pokon Bio Terras & Balkonplanten Potgrond een goede keus! Deze potgrond is biologisch en bevat voor circa 100 dagen aan voeding. Staan jouw planten de hele dag in de zon? Dan kun je ook Pokon Waterproof Potgrond overwegen. Deze potgrond kan water snel op nemen, langer vasthouden en goed water afgeven aan de plant. Deze potgrond bevat tevens voeding voor circa 100 dagen.

2. Plantenvoeding

Voordat je nieuwe plantenvoeding geeft aan jouw potplanten, is het van belang dat je eerst even op de zak potgrond kijkt hoe lang de voeding in de grond werkzaam is. Geef alleen nieuwe voeding wanneer de voeding in de grond is uitgewerkt. Met nieuwe voeding geef je je potplanten een boost om te groeien en juist bloeiende planten kunnen deze boost goed gebruiken! Wil je niet steeds hoeven denken aan het voeden van jouw potplanten? Met Pokon Bio Voedingskegels ben je meteen klaar voor 180 dagen!

3. Verwijder uitgebloeide bloemknoppen

Spot je uitgebloeide bloemknoppen tussen jouw potplanten? Verwijder deze dan meteen, zodat alle energie van de plant kan gaan naar het ontwikkelen van nieuwe bloemknoppen in plaats van het produceren van zaad. Op deze manier kun je dus langer genieten van jouw potplanten! 

4. Geef voldoende water

Zonder water overleeft geen enkele plant. Het is daarom van belang dat je voldoende water geeft, zeker wanneer het een stuk warmer is of wanneer het al een tijdje niet heeft geregend. Het is erg belangrijk dat je de potgrond waarin jouw potplanten staan niet laat uitdrogen. Dit zal wel gebeuren wanneer je de planten niet genoeg water geeft. Dus wil je niet riskeren dat jouw planten dood gaan? Geef dan voldoende water en doe dit wanneer de zon van jouw terras/balkon af is. Voor wat extra bescherming tegen uitdroging kun je ook een laagje Hydrokorrels onderin en bovenop de plantenbakken leggen.

Wist je dat water geven en zon een erg slechte combinatie is en ervoor kan zorgen dat jouw mooie planten verbranden? Eeuwig zonde! Hoeveel water je jouw potplanten precies moet geven, is afhankelijk van het soort plant. Bewaar het plantenlabel na aankoop, zodat je nooit hoeft te twijfelen over hoeveel water jouw plant wanneer nodig heeft. Als je merkt dat de potgrond waarin jouw potplant staat geen water meer opneemt, is het verstandig om deze te verpotten of met kluit en al een waterbad te geven. Dit zal gegarandeerd een groot verschil maken!

Kleurrijke balkon & terrasplanten

Benieuwd naar de leukste planten voor in plantenbakken of hanging baskets op jouw balkon of terras? Klik dan hier.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Plant in pot
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Plant in pot