Tips
shutterstock_2109182825.jpg
6 jul. 2023

Bladluis? Zo bestrijd je het op een natuurlijke manier

Heb je met zorg en aandacht je border, terras & balkon of moestuin ingericht met prachtige bloemen, struiken en gewassen, maar worden ze nu belaagd door vervelende bladluizen? Geen zorgen, bladluizen kunnen een lastig probleem zijn, maar er zijn natuurlijke manieren om ze te bestrijden. In dit blog ontdek je enkele effectieve methoden om de bladluizenpopulatie onder controle te houden, rekening houdend met de natuur. 

Wat zijn bladluizen?

Bladluizen zijn kleine insecten met een uiterst ingewikkelde levenscyclus. Ze zijn vaak groen of zwart van kleur en hebben vliegende en vleugelloze generaties. Interessant genoeg kunnen vrouwtjes zonder mannetjes voor nageslacht zorgen, waardoor ze zich razendsnel kunnen voortplanten. In één jaar kunnen er soms wel 15 generaties bladluizen op je plant ontstaan (!). Ze boren met hun snuit in de stengels, bladeren of bloemknoppen van planten en struiken, waar ze zich voeden met de sapstroom. Hierdoor raakt je plant uitgeput en zal daarom minder bloemen aanmaken of vruchten produceren. Naast het zuigen van sap produceren bladluizen ook een zoete vloeistof genaamd honingdauw, waar mieren dol op zijn. Zie je op een plant veel mieren lopen? Dan is dit vaak een teken dat je plant last heeft van bladluizen. 

De natuurlijke vijanden van bladluizen

Een goede manier om een plaag te bestrijden is om de natuurlijke vijand van de plaag aan te trekken in je tuin. Zo help je met een handje de natuur jouw probleem op te lossen.

Lieveheersbeestjes

Een natuurlijke vijand van bladluis is het lieveheersbeestje, zowel de volwassen als de larve. Een lieveheersbeestjeslarve kan gemiddeld wel 600 bladluizen verslinden, terwijl een volwassen lieveheersbeestje er wel 100 per dag kan eten (!). Door lieveheersbeestjes aan te trekken kun je een natuurlijk evenwicht creëren waardoor de bladluispopulatie beperkt blijft en hierdoor zo min mogelijk schade aan je planten kan aanrichten. Je kunt potjes met lieveheersbeestjeslarven kopen bij gespecialiseerde tuincentra en online, maar je kunt ze ook in je eigen tuin zoeken en bij de bladluizen plaatsen. Wees lief voor deze nuttige insecten en geef ze een warm welkom! Lees ook ons blog 5 tips om lieveheersbeestjes naar je tuin te lokken

Gaasvliegen

De Chrysopa carnea is een inheemse gaasvlieg die veel in Nederland en België voorkomt. De larve van deze vlieg eet, net als de larve van het lieveheersbeestje, bladluizen in grote getalen. Gaasvliegen leggen vaak hun eitjes in de buurt van bladluizenkolonies. De larve eet zich vol met bladluizen en andere zachte insecten. Gaasvliegen hebben nectar nodig als voedselbron. Om gaasvliegen naar je tuin te lokken is het daarom aan te raden om planten te poten die veel nectar te bieden hebben bijvoorbeeld lavendel, zonnebloemen, bernagie, dille, verbena en kattenkruid. Gaasvliegen kun je ook kopen in gespecialiseerde tuincentra en online.

Oorwormen

Oorwormen hebben vaak een slechte reputatie vanwege hun uiterlijk en de misvatting dat ze schadelijk zijn voor planten en gewassen, maar ze zijn eigenlijk zeer nuttig in de strijd tegen bladluizen. Ze hebben een voorkeur voor deze kleine plagen en ze lusten zelfs de wollige bloedluis, een veelvoorkomende plaag op appels. Oorwormen overwinteren in de grond en zoeken bij warm weer naar voedsel. Een oorworm voedt zich voornamelijk dood plantenmateriaal, algen en kleine insecten, inclusief bladluizen. Ze helpen bij het opruimen van organisch afval en het bestrijden van plagen. 

Je kunt een nepnest maken om oorwormen naar je tuin te lokken. Volg deze eenvoudige stappen voor een oorwormenpot:

Wat heb je nodig?

  • een kleine terracotta bloempot (met een diameter van ongeveer 10 cm)
  • een handvol stro
  • een stuk touw of jute
  • een schaar
  1. Zorg dat de terracotta pot schoon is.
  2. Plaats een handvol stro in de bloempot. Het stro dient als schuilplaats en nestmateriaal voor de oorwormen.
  3. Knip een stuk touw of jute af, lang genoeg om door het gat van de bloempot te passen en aan beide zijden er uit te steken. 
  4. Maak een knoop in het touw aan de binnenkant van de pot zodat je hem op kan hangen.
  5. Hang de pot ondersteboven op op een plekje in je tuin, bij voorkeur dicht bij planten die gevoelig zijn voor bladluizen. Plaats het in eerste instantie lager bij de grond, zodat de oorwormen er gemakkelijk in kunnen kruipen. Later in het seizoen kun je het nest iets hoger ophangen, zodat de oorwormen beter bij de bladluizen kunnen komen.

Vogels

Ook vogels en voornamelijk koolmezen, pimpelmezen, mussen en merels eten graag bladluizen. Door vogelvoederplaatsen of nestkastjes in je tuin te plaatsen, moedig je vogels aan om in de buurt te blijven en de bladluizen onder controle te houden. Lees ook ons blog Hoe krijg je meer vogels in je tuin?.

 

Bekijk ook onze pagina Bladluis - Biologisch Bestrijden.

 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border