Tips
Hanke_Arkenbout_Photography_lifestyle_Floor_3_2022-40.jpg
10 jun. 2024

Bijvoeden in de moestuin

Wist je dat moestuinplanten in potten of de volle grond niet alleen water, maar ook geregeld voeding nodig hebben? In deze blog ga ik je vertellen waarom, maar ook welke voeding je het beste kunt geven. 

Waarom is je moestuin bijvoeden belangrijk?

Het is eigenlijk heel erg logisch. Niet alleen een mens heeft water en voeding nodig, maar eigenlijk alle levende organisme. Plantjes in de moestuin dus ook. Voeding is één van de belangrijkste onderdelen. In plantenvoeding zit namelijk stikstof, fosfaat en kali, voedingstoffen die planten nodig hebben om te groeien. Iedere voedingsstof heeft zijn eigen functie. Stikstof stimuleert de groei van de plant en met name de bladaanmaak. Merk je dat de bladeren verkleuren? Dan is er vaak een tekort aan stikstof in de bodem. Een plant heeft fosfaat nodig voor een goede ontwikkeling van de wortelstructuur. En kali zorgt voor een grote plant met veel en stevige wortels. Hierdoor kunnen alle voedingstoffen, maar ook water, beter worden opgenomen wat resulteert tot een gezonde, sterke plant. 

Verschillende soorten voeding

Je hebt verschillende soorten voeding en ik snap dat als je een tuincentrum instapt dat het lastig te kiezen is wat je nou precies voor welke plant nodig hebt. Hieronder eerste even de verschillende soorten voeding waaruit je überhaupt uit kunt kiezen.

Vloeibare voeding kan je kopen in de winkel, maar je kunt het ook zelf maken. Zelf vloeibare voeding maken doe je door middel van een wormenbak die je zelf kunt maken, maar ook kunt kopen. Vloeibare voeding gebruik je vaker bij planten in potten en is minder geschikt voor planten in volle grond omdat de voeding dan snel weggespoeld kan worden door regenwater. 

En je hebt als tegenhanger van vloeibare voeding is er vaste voeding. Deze voeding kun je kant-en-klaar kopen en werkt net zo goed als vloeibare voeding. Voor planten in volle grond is vaste voeding eerder aan te raden omdat dit geleidelijk aan wordt opgenomen door de plant, zonder dat het snel wegspoelt met het regenwater.

Wanneer en welke planten geef je voeding?

Niet alle planten zijn hetzelfde en hebben daarom ook niet allemaal plantenvoeding nodig. Zoals ik hierboven vertelde kan een teveel aan stikstof bij sommige planten ook nadelig werken. Het zorgt voor veel bladproductie wat voor een slasoorten natuurlijk ideaal is, maar voor bijvoorbeeld wortelen, radijs en bieten minder prettig is omdat deze planten andere behoefte hebben. Deze planten hebben dus minder behoefte aan plantenvoeding. Na circa 3 à 4 maanden is het goed om bij te voeden. Ook kun je het goed zien aan de bladeren van de planten: Kleuren deze lichtgroen? Gaan ze hangen? Stagneert de groei? Dan is het de hoogste tijd! 

Maakt een plant vruchten aan? Dan kan de plant vaak wat extra's gebruiken. Je zult merken dat je veel meer oogst zal krijgen en ook rijker van smaak! 

Planten die vaker voeding nodig hebben, omdat ze graag veel snoepen zijn:

Welke voeding gebruik je?

Hierbij deel ik de producten die ik veel gebruik in mijn eigen moestuin:

Moestuingrond – Dit gebruik ik als ik de planten (die veel voeding nodig hebben) uitplant in de volle grond. Dan gooi ik er altijd nog moestuingrond bij. Hier zit net dat extra beetje voeding in wat ze de eerste tijd wel kunnen gebruiken! 

Compost – Compost gebruik ik in het voorjaar bij de gewassen die de voeding hard nodig hebben. Dan strooi ik een laagje van circa 5 cm over de bodem. In het najaar voorzie ik de gehele moestuin van een laag van 5 cm compost wat de gehele winter lekker kan blijven liggen.

Moestuin Mest – Dit is een korrelvariant en gebruik ik na circa 4 maanden bij de gewassen tomaten, courgette, pompoen, komkommers, mais, paprika, pepers, aubergine, aardappels en kolen zoals de broccoli, spruiten en boerenkool. Dosering: in de moestuin gebruik je circa 100/150 gram per m2 bij de gewassen die veel voeding vragen. Peulvruchten krijgen max 50 gram per m2. Jonge plantjes en planten in potten hebben voldoende aan 10-20 gram mest per plant.

Moestuin Voeding vloeibaar – Dit gebruik ik voor al mijn moestuinplanten in potten. ½ dop per 1 liter water. 

Kruiden Mest – Voor kruiden is het ook verstandig 1 keer in het jaar bij te voeden. De dosering die ik hanteer voor kruiden is 50 tot 100 gram per m2

Fruitbomen Mest – Voor meer fruit oogst is het slim om de volgende dosering aan te houden: 150/200 gram per m2. Dit is een stuk hoger qua hoeveelheid, maar het is natuurlijk vaak ook een grote struik of boom. Die vraagt meer om goed te kunnen groeien.

Lees ook:

Geschreven door Floor Korte van Floors Moestuin | Fotografie: Hanke Arkenbout 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin