/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Aardappel

Zin in Hollandse pot? Kweek je eigen aardappelen en geniet van je eigen piepers.

Manieren om te kweken

Aardappelen kweek je in de volle grond, in een pot of een vierkante moestuin. Eigenlijk kun je dit gewas prima op elke manier kweken. Aardappelen zijn dan ook makkelijk om te laten groeien. Kies de methode die het beste bij jou past of wat het beste past in je tuin of balkon.

Verschillende soorten aardappelen

Aardappelen worden ingedeeld in ‘vroeg’, ‘halfvroeg’ of ‘halflaat’ en ‘laat’. Het eenvoudigste is om vroege aardappelen te kweken, want deze zijn minder vatbaar voor aardappelziektes die later in het jaar optreden. Al na enkele weken kun je deze vroege aardappelen oogsten, vóór ze volledig rijp zijn. Je kan ze alleen niet zo lang bewaren als late aardappelen. Zoek een soort pootaardappelen uit dat je lekker lijkt en laat ze voorkiemen als je een vroege oogst wil.

Pootaardappelen voorkiemen

Leg ze in januari op een lichte plek, waar ze niet vatbaar zijn voor vorst. Wanneer de aardappelen scheuten hebben van rond de 2 tot 3 centimeter kun je ze gaan poten.

Aardappelen poten

Beste periode
De beste periode om aardappelen te poten is afhankelijk van welke soort je kiest. Tussen maart en mei worden alle aardappels gepoot, ‘vroege’ aardappels in maart en de ‘late aardappels’ uiterlijk in mei.

Werkwijze
Als je aardappelen poot, poot je ze met de scheuten omhoog (op een diepte van ongeveer 10 centimeter). Voor volle grond geldt: het is handig om de aardappelen in een rij te planten, houd daarbij ongeveer 30 centimeter afstand tussen de aardappelen. Vuistregel voor de afstand tussen de rijen is 70 centimeter. Als je aardig wat aardappelen wil kweken, heb je dus flink wat ruimte nodig.

Standplaats
Zorg ervoor dat je aardappelen poot op een zonnige plek.

Vruchtbare grond
Kweek je aardappelen in een speciale Pokon Moestuin Grond. Hier zullen de pootaardappelen goed van groeien. Aardappelen hebben daarnaast vrij veel behoefte aan Kalimest. Meng dit door de Moestuin Grond wanneer je de aardappelen gaat poten. Zorg dat de grond vochtig is als je de aardappelen gaat poten.

Water geven

Wanneer je aardappelen kweekt in een pot of ander soort container, zorg dan dat er een gat in de bodem zit. Overtollig water kan zo weglopen. De grond van de aardappels mag namelijk niet te nat worden. Verplaats bij veel regen je pot naar een droge plek.

Aardappelplantje aanaarden

Zodra het aardappelplantje ongeveer 10 centimeter hoog is, kun je de aardappels aanaarden. Dit betekent dat je een nieuwe laag grond van ongeveer 5-10 centimeter boven op de aardappels legt. Hierdoor zal de wortelvorming toenemen en worden er meer aardappels aangemaakt. Je beschermt tegelijkertijd de aardappels die boven de grond uitkomen, want die zouden anders groen gaan verkleuren. Gebruik hiervoor de grond tussen de rijen, zodat er verhoogde rijen aardappels ontstaan. Meng deze grond met Moestuin Grond en Kali.

Aardappelen oogsten

Om te beoordelen of aardappels geoogst kunnen worden, kijk je naar het loof (het aardappelplantje). Zodra het loof afsterft of helemaal is afgestorven, weet je dat er geoogst kan gaan worden. Uitzondering op de regel zijn vroege aardappelen. Deze kunnen al geoogst worden zonder dat het loof is afgestorven. Rooi de aardappelen met een platte vork: steek de vork onder de knollen en licht de grond op.

Aardappelen bewaren

Je kan de aardappelen het beste bewaren in een half dichte bak. Op deze manier kan er nog voldoende lucht bijkomen. Controleer de aardappelen regelmatig. Als er eentje aan het rotten is, moet je die weghalen want hij kan de rest ook aansteken.

Pokon Powerplanten